В годината на нова рецесия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В годината на нова рецесия

В годината на нова рецесия

Европейската комисия прогнозира, че през 2012 г. икономиката на еврозоната ще се свие за втори път от 2009 г. насам

9043 прочитания

Брюксел даде най-ниската официална прогноза за растежа в България

Това, което неофициално се прогнозира от няколко месеца, вече се прави и официално. А то е, че през тази година еврозоната ще изпадне отново в рецесия след 2009 г. В пролетния си доклад Европейската комисия прогнозира, че икономиката й ще се свие с 0.3%, а тази на ЕС ще остане без промяна. Това означава и че тъй чаканото и дълго икономическо възстановяване ще е под формата на латинската буква W.

Забавянето в на континента ще има ефект и върху България - Брюксел свали очакванията си за растежа тук до 0.5%. Това е и най-ниската прогноза, давана от официална институция досега - правителството очаква растеж от 1.4%, БНБ - 0.7%, а Международният валутен фонд - 0.8%. Цифрите освен това са значително занижени в сравнение с есенната прогноза на ЕК, когато очакваният икономически ръст в България за 2012 г. бе 2.3%. Според ревизираната прогноза икономиката ни ще нарасне с 1.9% през 2013 г., като предишните очаквания бяха за 3% ръст. През 2011 г. брутният вътрешен продукт на страната се увеличи с 1.7%. Ефектите от икономическото забавяне в останалата част на Европа вече започнаха да се отразяват и в България, което става видно от спада на износа и забавянето на икономическата активност през първото тримесечие.

ЕК отбелязва, че възстановяването в България се ограничава от слабостта на пазара на труда, задлъжнялостта на корпоративния сектор и спада на строителството. Негативна роля играе и регионалната икономическа несигурност, поради която притокът на чуждестранни инвестиции се е стабилизирал на ниски нива и не подпомага растежа, както е било през последното десетилетие. Като положителна страна на българската икономика се изтъква стабилността на финансовия сектор и публичните финанси, "които не са изправени пред сериозни потребности от корекция в средносрочен план".

Към нова рецесия

Европейската комисия като цяло потвърди междинната си прогноза от февруари, която предвижда икономиката на еврозоната отново да изпадне в рецесия и да се свие с 0.3%. За целия Европейски съюз прогнозата също остава без промяна - тя е за нулев растеж през тази и за 1.3% през следващата година. Комисията очаква наред с ускорението на глобалния растеж да започне и бавно възстановяване в рамките на валутния блок, чиято икономика се очаква да нарасне с 1% през 2013 г.

В миналогодишните си пролетни прогнози Брюксел очакваше растеж от 1.8% за еврозоната през 2012 година. От ЕК прогнозират наред със забавянето на икономическата активност през 2012 г. да продължи и увеличаването на безработицата, съответно с 0.2% в ЕС и 0.5% в еврозоната. Комисията очаква възстановяването на растежа през 2013 г. да подобри ситуацията на пазарите на труда, но прогнозира, че до края на следващата година безработицата ще се задържи на равнища от 10.3% за ЕС и 11% в еврозоната.

На различни скорости

Според прогнозата най-сериозни затруднения ще срещнат Гърция и Португалия, където се очаква икономическият спад да достигне 4.7 и 3.3%. При други две проблемни държави - Испания и Италия, той ще е съответно 1.8 и 1.4%. Според комисията финансовата и икономическата несигурност в общността се запазва, но благодарение на строгите политики напрежението върху пазарите е отслабнало. Държавата с най-голям икономически растеж през тази година се очаква да бъде Полша -  2.7%. В балтийските републики темповете ще са около 2%. Моторите на единната икономика Германия и Франция се очаква да постигнат ръст от 0.7 и 0.5%.

"Възстановяването на икономиката е въпрос на обозримо бъдеще, но икономическата ситуация остава нестабилна, като все още има значителни различия между държавите членки. Свидетели сме на продължаващи опити за преодоляване на фискалните и структурните дисбаланси, натрупани преди и след настъпването на кризата, които се усложниха от все още слабата икономическа конюнктура", коментира комисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен. Той също така предупреждава, че ако не се предприемат решителни действия за осигуряване на стабилност и преодоляване на дисбалансите, растежът в ЕС може да остане на ниски равнища.

Фискална консолидация

От Еврокомисията очакват фискалната консолидация в съюза да продължи, благодарение на което трябва да бъде постигнато намаление на средния бюджетен дефицит до 3.6% в ЕС и 3.2 в еврозоната през тази година и до 3.3% и 2.9% през 2013 г. За 2011 г. бюджетните дефицити в ЕС и еврозоната бяха съответно 4.5% и 4.1%. ЕК очаква и забавяне нарастването на съотношението на дълга към БВП, като до 2013 г. се очаква да достигне 87.2% от БВП за ЕС и 92.6% за еврозоната.

ЕК предупреждава, че съществуват няколко фактора, които ще тежат върху икономиките. Частното потребление е един от тях - то ще бъде потискано от високата безработица, ниския темп на растеж на заплатите и инфлацията заедно с високата задлъжнялост на домакинствата в някои страни членки. Частните инвестиции също продължават да се свиват, но от ЕК очакват това да се промени с връщането на доверието. В прогнозата се посочва, че основният двигател за икономиките при свитото потребление ще остане износът. Очаква се и постепенно намаляване на инфлацията, съпроводено от по-слабото въздействие на растящите цени на петрола и увеличението на данъците.

"Възстановяването на икономиката е въпрос на обозримо бъдеще, но икономическата ситуация остава нестабилна, като все още има значителни различия между държавите членки", заяви Оли Рен, комисар по икономическите и паричните въпроси.
Фотограф: FRANCOIS LENOIR
Автор: Капитал Daily
Брюксел даде най-ниската официална прогноза за растежа в България

Това, което неофициално се прогнозира от няколко месеца, вече се прави и официално. А то е, че през тази година еврозоната ще изпадне отново в рецесия след 2009 г. В пролетния си доклад Европейската комисия прогнозира, че икономиката й ще се свие с 0.3%, а тази на ЕС ще остане без промяна. Това означава и че тъй чаканото и дълго икономическо възстановяване ще е под формата на латинската буква W.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

80 коментара
 • 1
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  "Според прогнозата най-сериозни затруднения ще срещнат Гърция и Португалия, където се очаква икономическият спад да достигне 4.7 и 3.3%."

  При Гърция спадът ще е поне три пъти по-голям след излизане от Еврозоната! Не злорадствам, защото са наш голям търговски партньор, а и не е добре да има напрежение в съседство!

 • 2
  salamander avatar :-|
  salamander

  Ами да вземат да махнат фиктивните пари -ресурс, който НЯМА откъде да дойде и да им мирясат главите

 • 3
  salamander avatar :-|
  salamander

  Как се карат за несъществуващи неща, това е лудост

 • БМЗ

  А бе тия псевдоучени икономистите докога ще надуват гайдите и ще ни стресират с техния изсмукан от пръстите FUD?

  http://tv7.bg/dobro-utro//news/4456182.html

 • 5
  morgann avatar :-|
  morgann

  До коментар [#4] от "Bulgarische Motoren Werke":

  За жалост, тези които трябва да го чуят това са глухи!

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Вече споменах другаде. Ключовият проблем на Европа в сравнение със САЩ е на първо място разпокъсаността и некоординораността (най-вече в икономическо отношение) на ЕС. Най-очевадно членките на ЕС нямат нищо общо като "единен" икономически подход в сравнение със щатите на САЩ. За разлика от САЩ нито има единни данъци, нито единни социални изисквания към икономическите участници в границите на съюза... Та дори и единна минимална заплата няма! Всичко в ЕС е прекалено разчленено и се грижи за собствения си просперитет за сметка на другите участници в съюза. Ето я една Германия, която просперира, възползвайки се от либерализацията на търговията в съюза, но не желае да помага особено на закъсалите. Последните да потребяват немските стоки без мита и други подобни инсрументи за подпомагане на родната си продукция, но Германия да не подпомага финансово или по какъвто и да било друг начин закъсалите, ами те да си се оправят сами! По такъв начин дори печатането на пари не действа идентично на въздействието му в САЩ. ЕС е просто една пародия на "съюз"! Единствените изходи са или ЕС да се интегрира реално и многократно повече от сега (поне до степента на интеграция на американските щати в САЩ) или ЕС да се разпадне и всеки да се спасява с всички средства, които могат да са му под ръка без участието в подобен фалшив "съюз". Какъв е смисъла от участието в "съюз", който облагодетелства само един от членовете му?! А конкретно - единтвеното спасение е във високите данъци и в печатането на пари, с което да не се допуска прекомерно увеличаване на задлъжнялостта.

 • 7
  zogorsone avatar :-?
  zogorsone

  И това им е много, предвид реалните им възможности..

 • 8
  epoc avatar :-?
  epoc

  Ако изкарат Гърция от статистиката, дали резултатите няма да са други?

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#8] от "epoc":

  Няма. Проблемът на ЕС е в структурата му, не в Гърция. Отпадането на Гърция от ЕС е равнозначно на отпадането на някой задлъжнял американски щат (Калифорния, да речем) от САЩ! Абсурдно, нали? Това най-просто сравнение съвсем ясно демонстрира недостатъците и проблемите на ЕС - разпокъсаност, фалш и липса на действителен съюз.

 • 10
  k_ avatar :-|
  k_

  След още малко време на икономистите може би ще им уврат чутурите, че обществото е самоорганизираще се система подобна на климата, възможно да се опише с математиките от хаос теорията.
  Всеки що годе грамотен метеоролог ще ви каже, че прогнози в тази моного по-добре развита от икономиката наука за повече от две седмици са несериозни.
  В съвремнния глобално обвързан икономически свят, когато трилиони могат да збръвчат буквалон а секуди по сметките да се опитваш да прогнозираш икономичеки параметър за след няколко месеца е несериозно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK