Печалбите в частното пенсионно осигуряване са намалели
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Печалбите в частното пенсионно осигуряване са намалели

Броят на хората с доброволни вноски за пенсия е намалял с 3 хил. души от януари до март

Печалбите в частното пенсионно осигуряване са намалели

Средно по 39 лв. в универсален фонд на месец са давали работещите през първото тримесечие

Весела Николаева
5382 прочитания

Броят на хората с доброволни вноски за пенсия е намалял с 3 хил. души от януари до март

© Георги Кожухаров


4.87 млрд. лв. са парите, които осигурителните схеми са управлявали през първото тримесечие

Сериозно намаление на печалбата и леко увеличение на приходите имат пенсионните компании през първото тримесечие на годината. В същото време активите, управлявани от тях, са се увеличили с над 18% до близо 4.9 млрд. лв. Частните пенсионни фондове са задължителни за родените след 31 декември 1959 г. - те трябва да се осигуряват в универсалните, а работещите при тежки условия на труд и в професионалните. Доброволните са по желание и в тях вноски може да прави всеки, който поиска, независимо от възрастта си. 

Малки, но с голям ръст

Най-голям ръст в активите са отбелязали няколко от по-малките дружества - "Пенсионноосигурителен институт", "Топлина" и "ДСК - Родина". Последното е четвърто по размер на управляваните средства, като само за трите месеца от януари до март активите му са нараснали с 10%. Към края на март спрямо същия месец на миналата година средната доходност на пенсионните схеми беше около нулата, което означава, че ръстът на парите им за това време се дължи на направените нови вноски, а не на доход от инвестиции. Общата сума от осигуровки, внесени само в универсалните фондове през първото тримесечие, е била над 188 млн. лв., с 22% повече, отколкото за същия период на миналата година. Въпреки увеличението на безработицата (към края на март тя стигна близо 13%) осигурените в този вид схеми се увеличават, защото в тях попадат всички млади хора, излизащи сега на пазара на труда. 

Средният размер на месечната вноска в универсалните фондове също е нараснал – с почти 9 лв. до 39.50 лв. Още от началото на кризата данни на НСИ сочат увеличаване на средната заплата за страната, съответно на парите, върху които се плащат осигуровки. В края на първото тримесечие тя е с 9% по-висока, отколкото през същото време на миналата година. Икономисти обаче предупреждават, че причина не е повишение на заплатите, а съкращаване на нискоквалифициран персонал. 

Отдръпване от осигуровки 

Много показателно за настроенията на хората е осигуряването в доброволните фондове – там броят на клиентите е намалял с почти 2 хил. души само за първите три месеца до 592 хил. осигурени. Средният размер на месечната вноска обаче е останал почти без промяна – 46 лв., само с 2 лв. по-малко, отколкото през първото тримесечие на миналата година. С 3 хил. души е нараснал броят на хората, които се осигуряват в професионалните пенсионни схеми. 

Решението на държавата малко над 100 млн. лв. от тях да бъдат прехвърлени към НОИ в началото на миналата година имаше еднократен ефект върху общите активи в системата. По-късно обаче Конституционният съд постанови, че решението за закриване на личните партиди на част от осигурените за тежки условия на труд противоречи на основния закон и сметките им в частни фондове отново бяха открити, припомниха от бранша. 

Прехвърлянето не е имало голям ефект върху приходите на осигурителните компании, сочат данните на надзора. 

Рисковани инвестиции 

Сериозно влошаване на резултатите отчитат две компании - "Съгласие" и "ЦКБ – Сила", които са от една икономическа група, свързани с "Химимпорт". Причината обаче са собствени инвестиции на дружествата. Докато през миналата година те са отчели сериозни приходи от тях, сега доходността е спаднала в пъти, увеличили са се разходите по вложения и така общите приходи на двете компании са намалели. В резултат печалбата на "Съгласие" е спаднала, а "ЦКБ - Сила" е излязло направо на загуба. С изключение на тях и на "Топлина" всички останали са увеличили приходите си към края на март. 

При инвестициите на парите на осигурените продължава тенденцията делът на акциите да е значително по-малък от този на дълговите книжа. Точно 20% от парите за допълнително осигуряване са вложени в дялови книжа, а делът само на държавния дълг вече е над 37% от портфейлите. Отделно са и вложенията в различни видове облигации, но пък депозитите са само 15% от всички активи. В края на миналата година те са били почти 20%. Една от причините фондовете да се отдръпнат от депозити е намаленият рейтинг на много банки, което не им позволява да влагат пари в тях. Допълнително те имат и ограничение за максимален дял от активите, които да се влагат в една финансова институция. 

"Нормално е фонд мениджърите да се насочат повече към облигации и ДЦК при тази убийствена волатилност на пазарите", коментира представител на пенсионна компания, който не пожела да бъде цитиран. По думите му заради неяснотата около Гърция и проблемите на Испания очакванията са капиталовите пазари да пострадат, което прави и стратегията на пенсионните схеми доста по-консервативна. 

4.87 млрд. лв. са парите, които осигурителните схеми са управлявали през първото тримесечие

Сериозно намаление на печалбата и леко увеличение на приходите имат пенсионните компании през първото тримесечие на годината. В същото време активите, управлявани от тях, са се увеличили с над 18% до близо 4.9 млрд. лв. Частните пенсионни фондове са задължителни за родените след 31 декември 1959 г. - те трябва да се осигуряват в универсалните, а работещите при тежки условия на труд и в професионалните. Доброволните са по желание и в тях вноски може да прави всеки, който поиска, независимо от възрастта си. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  alchemists avatar :-|
  Галя G

  Прогнози, които се сбъдват -

  "Този колапс ще срине еврото. Капиталистите накрая ще осъзнаят, че са инвестирали енергията и живота си в обезценени хартийки. Едновременно с това ще има и атака срещу „Федералния резерв” на САЩ и техните гущеровозелени “federal reserve notes”. Всички, които имат спестявания в долари и евро, или акции в американски или европейки компании за много кратко време ще разберат, че нямат почти нищо. Капиталистите ще настръхнат, пролетариатът също, някои от илюминатските фамилии ще разпределят печалбата в злато и активи(цели нации), а други ще влязат в трюма при нас и..."

  Източник:
  http://alchemicaltechnologies.blogspot.com/?zx=576c1232eca2302

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Сериозно влошаване на резултатите отчитат две компании - "Съгласие" и "ЦКБ – Сила", които са от една икономическа група, свързани с "Химимпорт".


  >>> Съмнителното инвестиционно поведение на тези дружества се коментира вече 5-6 години. Може би е време, както в Общинска банка влезнаха квестори от БНБ, така и тук...

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Но настрана от тези 2-3 издънки резултатите на частното пенсионно осигуряване са приемливи. 4,9 млрд лева активи са 2,5 милиарда евро, събрани срещу 3-5% от осигурителния доход и то по време на най-голямата световна финансова криза от 80 години насам. Тайната на добрия резутат е, че чиновникът отсъства като фактор. Иначе парите щяха да бъдат вложени в Кремиковци, а "дивидентите" от вложението - разпределени към бедните, гладните и безработните (и на последно място към спестяващите).

 • 4
  bta avatar :-|
  bta

  Тове е такъв балон,но ще се види след 30г,като почнат да изплащат пари.

 • 5
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  [quote#4:"bta"]Тове е такъв балон,но ще се види след 30г,като почнат да изплащат пари. [/quote]

  Те няма да започнат да изплащат пари! Какви глупости пишете?

 • 6
  vadin avatar :-|
  Novakov

  До коментар [#3] от "cinik":

  Рядко има фонд, който да показва печалба в края на годината. Много често таксите за управление, покриват прихода и доходността клони към 0. Излиза, че инфлацията ми изяжда доброволното пенсионно осигуряване по същият начин, като парите ми да са под дюшека, само дето друг оперира с тях.
  Застраховките поне инфлацията покриват.

  Истината е че пенсии, ако изобщо има, ще си останат символични.
  Най-добре е човек сам да се погрижи за себе си.
  Социалната политика, ще пострада значително от настоящата криза.

  Тази тема би трябвало да вълнува всеки, а има най-малко коментари??? Не показва ли това, колко сме безотговорни, към самите себе си?? Колкото и да пари да внасям, при такова отношение на останалите, резултатът е предопределен. Така, че ще се сменя тактиката.

 • 7
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  До коментар [#6] от "Novakov":

  Съгласен съм, че човек е най-добре да се погрижи сам за себе си, иначе като (ако) доживее до пенсия ще му се наложи да рови по кофите за боклук, а и в тях не се знае дали ще намери нещо. На чиновници не разчитам да се грижат за парите ми. По-лошото е, че за родените след 1960 година пари се внасят в тези (уж) доброволни фондове, а никой не ме пита дали искам. Щом е доброволен, не може и не трябва да е задължителен, иначе аз го разбирам като втора пенсионна задължителна система...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK