Натискът върху испанските банки расте

Държавата ще придобие около 90% от четвъртата по големина банка в страната Bankia

С новата помощ за Bankia общата сума, инжектирана от правителството в банковата система от началото на кризата, ще надмине 33 млрд. евро, или 3% от БВП
С новата помощ за Bankia общата сума, инжектирана от правителството в банковата система от началото на кризата, ще надмине 33 млрд. евро, или 3% от БВП
С новата помощ за Bankia общата сума, инжектирана от правителството в банковата система от началото на кризата, ще надмине 33 млрд. евро, или 3% от БВП    ©  ANDREA COMAS
С новата помощ за Bankia общата сума, инжектирана от правителството в банковата система от началото на кризата, ще надмине 33 млрд. евро, или 3% от БВП    ©  ANDREA COMAS
23.5

млрд. евро ще е общата помощ за закъсалата банка
Пазарите са притеснени, че Испания може да прибегне до финансова помощ.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vassilun avatar :-?
  vassilun
  • + 5

  "...заем от испанския спасителен фонд FROB на стойност 4.47 млрд. евро, който бе заменен за дял от 45% в кредитната институция. "

  Има някаква грешка горе!

  Ако 4.5 млрд. са 45%, то 100% са 10 млрд.! Тогава цялата помощ от 23.5 млрд. представлява повече от 200% от банката. Как стават тези работи? Аз не вярвам банк, която държи 10% от спестяванията в Испания да е оценена на само 10 млрд.!

  Нередност?
 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • + 11

  Опитите за поддръжка на социалната държава в Европа, т.е. т. нар. сегашен политически модел, твърде близък по същество до развития социализъм, вече будят сериозни притеснения, освен стандартния смях. Бавно и полека става ясно че трябва да се работи, освен да се плюска на кредит, докато през цялото време 90% от населението играе на спекула с имоти, дебилно вярващо във вечния растеж(!) и евтиния кредит. Изумително е, колко простата идея - връщането към добрия стар капитализъм, остава скрита за политическите елити, и по-важното за - техните избиратели. Докато познатият досега социализъм установи диктатура на пролетариата, който после се превърна в дегенерат, то на запад изобретиха диктатура на дегенератите, които след това ще се превърнат в пролетариат. Малко смешно, нали? А пък испанските банки са пътници, както и ирландските, а вероятно и част от италианските. Колко история за 2-3 години и то толкова скоро след разпада на изток!

  Нередност?
 • 3
  m17 avatar :-P
  m17
  • + 4

  До коментар [#2] от "misho73":

  Напротив, идеята за добрия стар капитализъм не е скрита, и е добре позната и за елитите и за избирателите. Проблема с тази идея е че боли защото в добрия стар капитализъм се бачка здраво и се потребява малко. И поради това тази идея е крайно непопулярна. Не че има друг начин но понеже отлагането до край е в човешката природа, избиратели ще се дърпат до последно а и след това. Затова е важно 1-2-3 държави да бъдат оставени на съдбата си, за назидание на останалите.

  Нередност?
 • 4
  vyrnym.izezo avatar :-|
  vyrnym.izezo
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#2] от "misho73":

  бла бла, и какво ще работят при добрия стар капитализъм, без корпоративните балони и акселерирания сектор услуги:))) да не се окаже изведнъж, че решението е намаляване на работната седмица и още повече държавен сектор;)

  и е малко цинично под новина за поредното банково реанимиране да се аргументират действията като социални:)) щеше да е така ако не се намираха Дянковисти по белия свят.

  Нередност?
 • 5
  vyrnym.izezo avatar :-|
  vyrnym.izezo
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#3] от "m17":

  хора, осъзнавате ли, че сме в свят на свръхпроизводство, колкото и по- здраво да бачкате и по- малко да потребявате ефекта ще е същия, проблема е обратен, прекалено много безумни дейности са се навъдили, дерзайте в тази посока;)

  Нередност?
 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • + 3

  До коментар [#4] от "vyrnym.izezo":
  1. Намаляването на работния ден не е противно на капитализма, стига напредъка в технологиите да го позволява.
  2. Държавния сектор - всичко държавно трябва да се вмести в максимум 40% от БВП, в т.ч. пенсии, армия, полиция, съд и всякакви други.
  3. Банките се национализират/спасяват, защото станаха съучастници в безумието "вземи кредит, купи имот, той ще поскъпне, ще забогатееш", както и в "суверенните дългове са сигурни". Логичен резултат е акционерите да пият по една водица, което и става.
  4. Дянковистите са бъдещето, Венизелосите - миналото. Между другото Дянков зае доста важен пост - председател на надзора на ЕБВ, което е ясен знак.

  Нередност?
 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • + 4

  До коментар [#5] от "vyrnym.izezo":
  :-) Не така мислят умиращите от глад в т.нар. африкански рог. Арабската пролет също е пряк резултат от покачването на борсовите цени на житни и ориз, в условията на експанзиращ до взрив демогравски ръст. В крайна сметка, от всичките 7 милиарда на тази земя, проблем с храна/вода/едергия/знание проблем (сериозен) нямат по-малко от милиард. Ресурсите са все по-оскъдни, екологията цъка, драмите тепърва предстоят. ЦРУ говорят за първи еко-войни някъде към 2020-2040, т.е. ако е рекъл Господ ще ги доживеем. Сега гледаме началото, но тътена е доста по-дълбок. Твърде много неща не вървят по план. Апропо, дълговата криза в ЕС в дъното си е демографска! Ако се множахме като арабите, имотите наистина щяха да растат :-)

  Нередност?
 • 8
  vyrnym.izezo avatar :-|
  vyrnym.izezo
  • - 1  До коментар [#7] от "misho73":

  почвам отзад напред,

  - умиращите от глад и липса на други ресурси са резултат от систематична недалновидност, а не на липса на произведени блага, не могат да се ползват за аргумент в полза на недостатъчно положения труд, благата са налице, това че някой не може да се класира е друг проблем.
  -оскъдността на ресурсите също е аргумент по-скоро в забавянето на темпото и ограничаването на частните корпоративни интереси спрямо природата.

  та по същество:)

  дълговата криза наистина има демографски генезис и то в два аспекта, единия, както казваш е ипотечния, но да не забравяме балона - капиталов пенсионен модел.
  НО най- основното е, че държавите след 2рата световна все още не могат да намерят инструмент, който да позволи безпроблемно преразпределението на паричната маса, последователно се изчерпаха инфлацията, публичните дългове и физическото задлъжняване, сега вървим с бързи стъпки в обратен ред(ако не спрем това безумие с фискалната самоцелна дисциплина може да стигнем и до 1ва база- конфликт)

  държавния сектор само може да расте, никакви 40% няма как да са гранична стойност, хората все с нещо трябва да се занимават, а в системите, които решават проблеми и се предоставят блага по 'Парето' е най- ефективно да са безплатни и обществено субординирани

  за банките нищо не мога да кажа, зависи какъв инструмент ще бъде измислен, но Дянковците са бъдещето единствено на музеите за естествен антиинтелект, няма как статичното мислене разчитащо на шаблони да вземе връх.

  колкото до избирането му в ЕБВР:)) филма май съветски:) не Председател, а Представител на Борда на Гуверньорите и да ПРЕДСЕДАТЕЛСТВА следващата годишна конференция на ЕБРВ(в Турция през 2013 г.) институцията, разбира се, си има борд на Директорите, от които зависят реалните решения;)

  Нередност?
Нов коментар