Депозитна нормалност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Депозитна нормалност

Капитал Daily

Депозитна нормалност

Лихвите по влоговете паднаха на половина от върха през 2010 г. до предкризисните си нива. При кредитите спадът е много по-колеблив

Валентина Илиева
10834 прочитания

Капитал Daily

© КАПИТАЛ Daily feat. Complot


4.94%

е средният годишен лихвен процент по депозити в левове към април

Наполовина. Толкова са се понижили лихвите по депозитите за две години. Ако през 2010 г. се получаваха по 9-10%, дори 12% за година, то сега средното ниво е под 5% както за влогове в левове, така и в евро, показват последните данни на БНБ към края на април 2012 г.

Нивата в момента са невиждани от годините преди кризата (2007- 2008 г.). С идването й тогава започна и депозитна война за привличане на средства, която повиши сериозно лихвите до рекордните им стойности отпреди две години, които според представители на сектора бяха станали нереално високи. Последва спад, за да се стигне до днешните нива.

Причините за това са няколко - в момента в банките има достатъчно ресурс, а кредитирането е слабо. В условията на криза пък домакинства и фирми така или иначе предпочитат и продължават да спестяват. Затова и институциите не виждат смисъл да им предлагат прекалено атрактивни условия, за да ги привличат. Така се затвърждава тенденция към бавно и постепенно намаляване на лихвите по депозити. При лихвите по кредити също има спад, но без ясна посоката на движение през последните месеци.

Нива като в добрите години

През април средният лихвен процент по депозитите в левове за домакинства е 4.94%, като намалява с 0.55 процентни пункта за една година. Спрямо предходния месец намалението е малко. Това се наблюдава и при депозитите в евро – средната за пазара лихва през миналия месец е била 4.55%, като на годишна база намалението е с 0.27 пр. п., а на месечна съвсем леко.

Така за две години нивата на лихвите по депозитите са спаднали до тези отпреди кризата в началото-средата на 2008 г. и са наполовина в сравнение с тези в пика на депозитната война през 2009-2010 г.

В момента банките имат ликвидност в резултат от трупането и запасяването със средства допреди година и половина и поради ниската кредитна активност тези средства стоят "на склад" у тях.

Освен това домакинствата проявяват по-висока склонност към спестяване заради кризата и ограниченото потребление. Така на банките не им се налага да предлагат атрактивни лихви, за да привличат пари от местния пазар. Около 80% от привлечения ресурс в банките идва от депозити на фирми и домакинства.

Очакванията са да се запази тенденцията към понижаване при лихвите по депозитите, а темпът да остане бавен и постепенен.

На този етап лихвите по депозити се задържат все пак на относително високи нива заради опасенията на банките, че ако някоя от тях намали нивото им по-съществено, ще последва отлив на клиентите й към други банки с по-високи лихви, както по време на депозитния туризъм през 2009 г. А това е кошмарът на всеки банкер.

Според една от последните прогнози на БНБ лихвените проценти по срочните депозити ще спадат минимално през първото шестмесечие на 2012 г. Факторите, на които се основават тези прогнози на централната банка, са високата ликвидност на банковата система (25.75% коефициент на ликвидност към края на март тази година) при умерена кредитна активност на банките и запазването на високата норма на спестяване на домакинствата.

Да купуваш евтино и да продаваш скъпо

В същото време за лихвите по кредитите прогнозите за текущия период бяха за запазване на нивото им – тоест без намаление. На практика през последните около осем месеца лихвите по тях проявяват месечни колебания, които в някои случаи бяха сериозни, но са без по-ясна посока на движение.

Фактори за това са нестабилността и несигурността на международните финансови пазари, както и евентуалното повишаване на рисковата премия на страната. Преди две седмици главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов прогнозира, че темповете, с които ще намаляват лихвите по кредитите и по депозитите в следващите година и половина–две, ще останат ниски заради продължаващата дългова криза в еврозоната. Според него до края на 2012 г. и през 2013 г. намаляването на лихвите по кредитите и по депозитите ще е с около десетина базисни точки (около 0.1%) на годишна база.

Друг фактор, който задържа цената на кредита относително висока, са многото просрочия и опасенията, че при ново забавяне на икономиката влошаването на портфейлите може отново да се активизира. Като поддържат по висока разлика между лихвите по кредити и депозити, финансовите институции могат да тушират загубите от обезценки на лошите си вземания.

Без ясна посока

Така през април средният лихвен процент по фирмените заеми в левове е 8.41%, като на месечна база се увеличава с 0.7 пр. п., а на годишна намалява. В евро лихвата намалява и на месечна, и на годишна база до 8.17%.

При потребителските заеми лихвите в левове средно за пазара спадат, но несъществено на месечна и на годишна до 11.43%, а в евро се повишават спрямо предходния месец, докато на годишна база съвсем леко намаляват до 9.65%.

И при жилищните кредити движението не е еднопосочно - в левове на месечна база леко се покачват, а на годишна има спад до 7.84%. В евро през април се задържат на нивото си от предходния месец, в сравнение с година по-рано има спад до 7.65%.

Годишният процент на разходите (ГПР), който включва освен лихвата по кредита и всички такси и комисиони, свързани с него, за потребителски кредити в левове намалява и на месечна, и на годишна база до 12.95%, а в евро леко се покачва до 11.32%. ГПР за жилищни заеми в левове отбелязва съвсем лека корекция в посока нагоре и на месечна, и на годишна база до 8.58%, а в евро намалява до 8.32 на сто.

4.94%

е средният годишен лихвен процент по депозити в левове към април

Наполовина. Толкова са се понижили лихвите по депозитите за две години. Ако през 2010 г. се получаваха по 9-10%, дори 12% за година, то сега средното ниво е под 5% както за влогове в левове, така и в евро, показват последните данни на БНБ към края на април 2012 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  alchemists avatar :-|
  Галя G

  Какво става лихвите по депозитие падат, а лихвите по кредитите растат - какъв е изводът - банкстерите са станали още по-нагли и алчни и сега ще смучат още и ще ни хвърлят малко прах в очите с оправдания за макроикономическа стабилност и други ала-бала заклинания и мантри, зад които се надяват и този път да скрият поредния грабеж на народа, а дали ще успеят този път? Дали някой няма да ги спре?
  Може би отговорът се крие тук -
  http://alchemicaltechnologies.blogspot.com/2012_04_01_archive.html

 • 2
  klozer27 avatar :-|
  klozer27

  нови кредитни милионери

 • Тихомир Гочев

  "Като поддържат по висока разлика между лихвите по кредити и депозити, финансовите институции могат да тушират загубите от обезценки на лошите си вземания."
  т.е. коректните клиенти поемат тежеста и риска... евала!
  За да носи товара си, магарето все пак трябва да е живо!...

 • 4
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Банките и адвокатите са най-голямото зло в една държава!

 • 5
  troika avatar :-|
  troi

  Незнам как е изчислен фирмения кредит на средно 8,4%. Може би става дума за суми над 1,000,000 евро, от реалния живот имам няколко на 10% до 17%!

  Публикувано през m.capital.bg

 • BlueWater

  Цитат:"В същото време за лихвите по кредитите прогнозите за текущия период бяха за запазване на нивото им – тоест без намаление."

  Как ще се намалят лихвите по кредитите като в справката която поисках от Булбанк за потребителския си заем, без да го има в договора, изрично е написано:
  "Минимален лихвен процент 10.170!"

  Тоест ако ще утре да има дори дефлация с намаляване на цените и лихви по депозити от 0.5% или 1% както е в Япония, то лихвата по моят заем ЩЕ ОСТАНЕ 10.170%

  Това ако не е наглост и алчност не знам какво е!

 • 7
  epoc avatar :-|
  epoc

  Банките определено са в голям прпблем - никой не им иска кредитите, а оттам няма и печалба. И с това неандерталско поведение проблемите им само ще се задълбочават.....

 • 8
  petertakov avatar :-|
  Petak

  [quote#4:"bestbuy"]Банките и адвокатите са най-голямото зло в една държава! [/quote]

  Доста плоско обобщение. Адвокатите, например, съществуват единствено и само защото хората имат нужда от тях, за което са склонни да им плащат по-скоро добре. Ако логиката ви е, че са зло, защото хората ги търсят, когато закъсат - това първо не е вярно (умните хора ги търсят, за да не закъсат) и второ - по тази логика лекарите са още по-голямо зло.

 • 9
  mirohero avatar :-|
  mirohero

  До коментар [#6] от "BlueWater":

  На това му се казва риск, даже се учи по икономика. Риск, когато си изтеглил кредит при скъпи условия, а в бъдеще поевтинява за новите участници. Големите корпорации го хеджират този риск, със скъпи и сложни операции/инструменти. На теб никой, включително и банката, не ти е виновен, нито пък банката трябва да се отказва доброволно от печалбата си.
  И аз така съм си купувал скъпи неща на една лихва, а след година лихвата на банката е наполовина...Сега, друг въпрос е, че в БГ възможността за рефинансиране е силно орязана, чрез различните клаузи наказващи ранното изплащане на един кредит. Това вече е въпрос на законодателство. Ако го няма законодателството - еми да си си чел договора, да си използвал услугите на адвокат при подписването му и т.н. Всеки си носи отговорността.

 • vassilun

  [quote#7:"epoc"]Банките определено са в голям прпблем - никой не им иска кредитите, а оттам няма и печалба. И с това неандерталско поведение проблемите им само ще се задълбочават..... [/quote]

  И заради това блъскат такси и таксички!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.