Moody’s понижи оценката си за гръцкия вътрешен дълг

Според агенцията вероятността за излизане от еврозоната е съществена, но все още не е най-вероятният сценарий

Международната агенция Moody’s Investors Service понижи оценката си за най-високия възможен рейтинг* по гръцкия вътрешен дълг, заради повишаващия се риск от излизане на страната от еврозоната. От агенцията обаче посочват, че не смятат това за най-вероятния сценарий за Гърция, предава Reuters.

Оценката на Moody’s за най-високия рейтинг, който може да се присъди на емитентите на гръцки вътрешен дълг, е намалена до Caa2. Според  Moody’s общият таван на рейтинга по гръцките ценни книжа към момента е B1, като такава оценка имат определени обезпечени облигации.

"Въпреки, че рискът от излизане на Гърция от еврозоната е съществен, според Moody’s той все още не е основният или най-вероятният сценарий", се посочва в съобщение на рейтинговата агенция. Според институцията рискът за излизане на страната от еврото може да се увеличи допълнително след парламентарните избори на 17 юни.

В съобщението си Moody’s коментира, че изоставянето на еврото би довело до големи загуби за инвеститорите, тъй като правителственият и частният дълг, емитиран според гръцкото законодателство, ще бъде деноминиран в драхми, а икономиката и банковата система на страната ще понесат силен удар. "Този срив ще означава и допълнителни загуби за притежателите на дългови книжа, издадени от гръцки емитенти, независимо от собствената им юрисдикция", допълват от агенцията.

*Рейтинговата агенция определя "таван" за рейтинга на вътрешния дълг, емитиран в съответните страни, като всяка отделна емисия получава собствен рейтинг, който е по-нисък или равен на максимално определения за страната. В случая Moody’s понижава максималния рейтинг за вътрешен дълг на Гърция.