Ипотечните заеми в България са сред най-скъпите в Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ипотечните заеми в България са сред най-скъпите в Европа

Ипотечните заеми в България са сред най-скъпите в Европа

Лихвите по депозитите също остават сред най-високите

Мария Иванова
8312 прочитания

© Shutterstock/Капитал Daily


България е сред страните с най-скъпи ипотечни кредити в ЕС, показват данните на Европейската централна банка. Към края на април 2012 г. по-висока е единствено цената на новоотпусканите жилищни заеми в Унгария. Според публикуваната от ЕЦБ статистика към края на април годишният процент на разходите (ГПР, включва не само лихвата, но и всички такси и комисиони, свързани с обслужването на заема) по жилищните кредити в България е съответно 8.58% по заемите в левове и 8.32% по тези в евро. Средно за еврозоната цената на жилищните заеми е 3.79%.

Ипотечни "първенци"

От публикуваните от ЕЦБ данни става ясно, че в сравнение с България ГПР по ипотечните кредити е по-висок само при предоставяното от унгарските банки финансиране в местната валута – форинт, при което стойността му е 12.37%. Кредитният пазар в страната е един от най-засегнатите от кризата, тъй като над 50% от ипотечните заеми са отпуснати в швейцарски франкове, а поскъпването на франка направи изплащането на задълженията непосилно за голяма част от унгарските кредитополучатели. На трета позиция сред страните с най-скъпи ипотечни заеми е Полша, където общата цена на жилищните кредити в злоти към края на април е 7.43%. Там обаче финансирането в евро е при значително по-нисък ГПР - 4.99%.

Над границата от 7% са и заемите в леи в Румъния, при които ГПР към края на април е 7.06%. При тях обаче през последните месеци се наблюдава отчетлива низходяща тенденция – само за четирите месеца от началото на годината цената им се е понижила с почти 2 процентни пункта (в края на 2011 г. ГПР по тях беше 9.02%). В началото на 2011 г. пък ипотечните заеми в страната бяха най-скъпите в ЕС, като ГПР по тях надхвърляше 10%.

За разлика от отчетливото понижение в Румъния на българския банков пазар намаляването на стойността на кредитите се случва с много по-умерени темпове. Според данните на БНБ към началото на 2011 г. ГПР по ипотечните заеми в левове е бил 8.97% (т.е. понижението е с 0.39 процентни пункта), а този по кредитите в евро – 8.65% (0.33 понижение с пр.п.).

Потребителски рекордьори

Тенденцията за плавно намаляване на цената на финансирането в България е валидна и по отношение на потребителските кредити. Към края на април 2012 г. ГПР по заемите в левове е 12.95%, което е с 0.57 процентни пункта по-ниско спрямо отчетеното в началото на януари 2011 г. равнище от 13.52%. При кредитите в евро пък намалението от началото на 2011 г. досега е с 0.76% до 11.32%. В този сегмент обаче България се подрежда доста по-назад, показва статистиката на ЕЦБ. Според публикуваните данни лидер в цената на потребителските заеми е Естония, където към април 2012 г. ГПР по кредитите в евро достига 32.05%. За последния месец стойността на показателя се повишава с 0.39 процентни пункта, но все пак остава далеч от рекордните от началото на кризата 48.54%, регистрирани през октомври 2010 г. И в този сегмент Унгария и Полша са в тройката на страните с най-скъпо финансиране – ГПР по заемите в националните им валути е съответно 24.1% и 21.97%. Междувременно средно за държавите от еврозоната общото годишно оскъпяване на потребителското финансиране е в размер на 7.34% при отчетени 7.57% за януари 2012 г. и 7.2% в началото на 2011 г.

Скъпи депозити

Сравнително високата цена на кредитирането в България до голяма степен се обуславя от оставащите високи лихви по привличаните от банките депозити. Въпреки че към края на април 2012 г. данните на БНБ показаха нормализиране до равнищата им отпреди кризата, като цяло предлаганата от местните банки доходност остава сред най-високите в ЕС. Така националната статистика отчита, че към края на април средният лихвен процент по новопривлечените спестявания в левове на домакинствата в България е бил в размер на 4.94%. Данните на ЕЦБ показват, че по-високи стойности се наблюдават само по депозитите в местна валута в Унгария (6.97%) и в Румъния (5.92%). Сходни до българските са и лихвените проценти по спестяванията на домакинствата в злоти в Полша (4.58%), както и по депозитите в евро в Гърция (4.96%) и в Кипър (4.35%). Докато в последните две страни обаче тенденцията е възходяща заради негативните ефекти от гръцката дългова криза и нарасналата несигурност около бъдещето на страната в еврозоната, на българския пазар се наблюдава обратно движение.

Високите лихви по спестяванията в България всъщност са резултат от депозитната война, която местните банки водеха в разгара на кризата (2009-2010 г.). С натрупването на ликвидност обаче постепенно съревнованието на лихвеното поле започна да утихва и през последните месеци се наблюдава трайно понижение на предлаганата от българските финансови институции доходност по депозитите.

Балансирани очаквания

Прогнозата на БНБ, публикувана миналата седмица в последния брой на тримесечното издание "Икономически преглед", е през следващите няколко месеца лихвите по кредитите и по депозитите в страната да се запазят относително непроменени. Според очакванията на централната банка през третото тримесечие на 2012 г. е възможно много слабо понижение на лихвите по депозитите, докато цената на кредитите няма да намалява, ограничена от нестабилността и несигурността на международните финансови пазари.

Автор: Капитал Daily
Преглед на оригинала

България е сред страните с най-скъпи ипотечни кредити в ЕС, показват данните на Европейската централна банка. Към края на април 2012 г. по-висока е единствено цената на новоотпусканите жилищни заеми в Унгария. Според публикуваната от ЕЦБ статистика към края на април годишният процент на разходите (ГПР, включва не само лихвата, но и всички такси и комисиони, свързани с обслужването на заема) по жилищните кредити в България е съответно 8.58% по заемите в левове и 8.32% по тези в евро. Средно за еврозоната цената на жилищните заеми е 3.79%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

97 коментара
 • 1
  alegria avatar :-@
  Dum vivimus, vivamus

  Левон ни убеждава,че кредитите са суперизгодни сега и само сега.Огнян Донев ни убеждава,че лекарствата са суперизгодни у нас, и че Софарма работи на загуба.Пъпката ни убеждава,че кралското му самочувствие и недосегаемост били фалшификати.Боже,боже, и като се замисля,че някога тези муруци и вождовете им олицетворяваха дясното направо ми иде да се изям.

 • 2
  rainbou1 avatar :-P
  rainbou1

  Банка "Галина Бланка" - бълбук, бълбук.

 • 3
  paxah avatar :-|
  paxah

  Депозитни войни, лихвени войни... Писна ми от войни. Искам мир. Ако може на 4% в евро, фиксирани за целия период.

  А и интересно защо единствената държавна банка поддържа по-високи лихви от другите банки. Има по-скъп ресурс, по-голям административен апарат и по-високи оперативни разходи или тук е валидна теорията за икономия от мащаба? И защо не даде ясна обосновка за това как ценообразува лихвите - ще бъде пионер в банковия пазар и ще даде пример за другите.

 • 4
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев

  Аман от извинения. Нямат край оправданията за лакомията... запрете се малко де!

 • 5
  vankoff avatar :-|
  vankoff

  Понеже ние българите имаме висок стандарт и получаваме високи заплати, имаме голяма печалба, затова ни са високи лихвите. Можем да си ги позволим.
  После се чудете що няма деца!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 6
  dggm avatar :-|
  dggm

  До коментар [#5] от "vankoff":

  Високи лихви = ниска раждаемост

  ХА ХА ХА ХА ХА ХА :)

  Че и някой сложил + :)

  Високите лихви са оценка за стабилноста (ниска), предвидимостта (ниска) и риска (висок) като цяло в България. Те не са причината.

 • 7
  idrazil avatar :-|
  dinko

  Да намалят лихвите на ипотечните, хората ще си купуват повече жилища, ще стимулират строителството, работни места, няма да има толкова депозити, а парите от изтегление нисколихвени депозити ще стимулират потреблението. Или нещо такова мхмхмх...

 • 8
  gost22 avatar :-?
  gost22

  При изкривените пазари се получава така. Да приемат закона за фалит на физ.лица, и всичко ще си дойде на мястото — и цените на жилищата, и лихвите по ипотеките. Дори и тези номера, с безпричинното вдигане на лихвата от страна на банката, ще станат изключения, а не масова практика, както е в момента.

 • 9
  adrianos avatar :-|
  adrianos

  Никой не е насилвал някой да взимате кредите при тези високи лихви. Живейте под наем известно време като мен, така ставате роби на банкерите. Какви са тези кредити 20-30 години, който ги взема е абсолютно луд. Ти не знаеш на кво диридже ще си след 2-3 година, а след 20 ? Ама вие хем насрани - хем големи, балами! Така че не мрънкайте а мислете, търсете правата си и се обидинявайте-без единно общество просперитет няма.

 • 10
  mak avatar :-|
  mak

  Икономиката ни е умряла,кредитите не се обслужват,търсенето на кредити е почти нула, оборотите на фирмите и трансвер на средства през банките нищожен. Лихвите по кредитите ще са ниски когато всичко написано по горе се управи. За да се управи следва да има поне 20 годишен план за развитието на икономиката в България,преоритетни отрасли,начин на стимулиране,подобрено административно обслужване,електронно обслужване, намаляване на множеството закони,наредби,правилници,казания пречещи за бързи административни процедури, намаляване на корупцията,партиините назначения в администрациите.Административното обслужване е все по тромаво. След многото усвоени пари не се случи нищо с административната реформа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Сметка за смет

Сметка за смет

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK