ОИСР: Частното осигуряване става по-важно от държавното
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ОИСР: Частното осигуряване става по-важно от държавното

Reuters

ОИСР: Частното осигуряване става по-важно от държавното

Пенсионните фондове обаче са на загуба в кризата

Христо Съйнов
5762 прочитания

Reuters

© Reuters


Най-доброто решение за осигуряване на адекватни доходи за пенсионерите ще са частните пенсионни фондове, които в много случаи ще станат и задължителни, още повече, че нарастващата продължителност на живота изпреварва повишаването на възрастта за пенсиониране. Това са основните изводи от доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи Ройтерс.

От базираната в Париж организация заявяват, че перспективите пред днешните и утрешните пенсионери в 34 страни-членки не са обнадеждаващи. Те ще бъдат принудени да работят по-дълго, за да се пенсионират и отгоре на това ще получават по-малки държавни пенсии.

Крайно необходимите промени

От 2007 г. половината от членовете на ОИСР са взели допълнителни мерки, за да поставят своите пенсионните системи върху една по-устойчива финансова основа. Пенсионна възраст ще се увеличи до 67 г. в повече от 13 страни, а 14 държави са въвели по-строги условия за ранно пенсиониране или допълнителни бонуси за тези, решили да работят и след пенсионна възраст.

"Кризата ускори темпото на пенсионните реформи в страните от ОИСР и въпреки че доста неща вече са постигнати, остава още много, което да се свърши", се казва в доклада.

Сега в някой от страните от ОИСР, когато човек се пенсионира, той може да очаква нетна държавна пенсия в размер на около половината от приходите му в последната година. В същото време в 13-те страни, където допълнителното частно осигуряване е задължително, средната пенсия е 69% от нетния доход на пенсиониращия се.

"Дори ако плановете за по-нататъшното увеличаване на възрастта за пенсиониране бъдат спазени, частното пенсионно осигуряване трябва да се насърчава, за да позволи на работниците да се възползват от спестяванията си в напреднала възраст, които ще допълват тези от заплати и държавни пенсии", се казва в доклада.

"Ако частните пенсии бъдат направени задължителни, това би било идеалното решение за премахване на разликите при различните пенсии", смятат от организацията.

Не съвсем задължително

Някои страни обаче не одобряват политиката за задължително частно пенсионо осигуряване, страхувайки се, че тези допълнителни вноски ще се разглеждат като данък. Заради това като алтернатива ОИСР предложи схемата на автоматичното записване, при която хората не участват в частните пенсионни фондове само ако изрично се откажат.

Първата такава споразумение е въведено в Нова Зеландия през 2007 г. и степента на участие е достатъчно висока, като засега само около 20% са се отказали от участие. Великобритания сега разработва подобна схема, която ще бъде въведена до 2017 г., а и други страни е вероятно да последват примера й, се казва в доклада.

Лошото представяне на частните пенсионни фондове

Въпреки подкрепата си за частните пенсии, ОИСР признава, че финансовата криза оказва сериозно предизвикателство пред частно финансираните схеми. В 21 страни от организацията, които отчитат такива данни, частните пенсионни схеми са имали средни годишни загуби от 1.6% в реално изражение между 2007 и 2011 г. В периода 2001-2010 г. реалната средно годишна норма на възвращаемост е незначителните 0.1 на сто.

Административните разходи също представляват значителна грижа за политиците, които трябва да убеждават електората си в необходимостта от частно осигуряване. Таксите често изяждат между 20 и 40% на индивидуалните пенсионни вноски, се казва още в доклада.

Най-доброто решение за осигуряване на адекватни доходи за пенсионерите ще са частните пенсионни фондове, които в много случаи ще станат и задължителни, още повече, че нарастващата продължителност на живота изпреварва повишаването на възрастта за пенсиониране. Това са основните изводи от доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи Ройтерс.

От базираната в Париж организация заявяват, че перспективите пред днешните и утрешните пенсионери в 34 страни-членки не са обнадеждаващи. Те ще бъдат принудени да работят по-дълго, за да се пенсионират и отгоре на това ще получават по-малки държавни пенсии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  mak avatar :-|
  mak

  Проблемът е че не са достатъчно гарантирани. Контролът на държавата по използването на тези средства е неадекватен. затова когато се постави миналата година да се включат в доплащането за ранното пенсиониране на 1 и 2 група се оказа че парите ги няма и не са донесли очакваната доходност. Така отново се отложи използването им.

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Аман от задължителни осигуровки. Погледнете доходнастта на частните пенсионни фондове.

  Въобще, вече пенсионният модел трябва да се ревизира. Пенсията не трябва да е близка до последната заплата на човека, а просто минимално заплащане - колкото да има какво да яде грубо казано. Който иска повече сам да си прави където иска и както иска осигуряване - влогове, имоти, акции.

  Сегашният вариант е, да ти взимат 1/3 от дохода с обещания за светло бъдеще, когато вече едва ще може човек да върви - така и така пенсионната възраст се увеличава.

 • 3
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#1] от "mak":

  Напротив, парите не са донесли доходност просто защото никога не са внасяни. Зашото Ковачки и подобни не са внасяли осигуровките дори на малката официална част от заплатите на хората си. И понеже внесените суми са мизерни, пенсията също би била мизерна.
  А за хората на които коректно са им внасяни вноските, пенсията им излиза над 700лв средно. И това при не чак толкова високите заплати в тези браншове.

 • Симо

  Поредната пропагандна статия !!!
  Ще стане по-важно, защото някои хора ще подкупят депутатите да го направят по-важно. Тези частни пенсионни фондове са Понци схеми. Целта им е да ни взимат част от дохода, да го инвестират в техните предприятия, че и да взимат такси от него. Когато дойде време да получиш пенсия от такъв фонд ще се окаже, че е фалирал или цените са се вдигнали толкова, че парите в тези фондове не струват нищо. После ще ти кажат, че не си внасял достатъчно.

  Пълна измама са тези фондове. Трябва да бъдат само доброволни, а не задължителни. Пенсионерите винаги могат да получат само толкова, колкото икономиката в момента може да им осигури. Ако икономиката е слаба, парите в сметките им няма да струват нищо.

 • 5
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Да се коригирам, че избързах с коментара:

  Пропагандни са изводите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), а не статията.

 • 6
  graf avatar :-|
  Graf

  "Административните разходи също представляват значителна грижа за политиците, които трябва да убеждават електората си в необходимостта от частно осигуряване. Таксите често изяждат между 20 и 40% на индивидуалните пенсионни вноски, се казва още в доклада."

  Това изчерпва всичко. Разходопокривните(солидарите) системи имат 1% разход за управление, а частните фондове вместо да управляват и натрупват, изсмукват средствата на бъдещите пенсионери и ги капитализират, но в сметките на висшия им мениджмънт..
  За сведение на осигурените в някой от капиталовите стълбове в България. Нашите сладури са постигнали отрицателна доходност по партидите от над 20%.
  Пенсия от фондовете?
  Смях в залата. Единствените обезпечени ще бъдат членовете на бордовете на директорите на пенсионноосигурителните дружества, но те пък ще "работят" до дълбока старост.

 • 7
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#6] от "Graf":

  За ваше сведение, доброволните фондове в българия от началото си до сега са постигнали средно 1-3% ПОЛОЖИТЕЛНА доходност. И това е напълно нормално, средното за европа за 30 годишен период е 2-3% положителна доходност.

 • 8
  graf avatar :-|
  Graf

  [quote#7:"m17"]За ваше сведение, доброволните фондове в българия от началото си до сега са постигнали средно 1-3% ПОЛОЖИТЕЛНА доходност.[/quote]

  Номиналната доходност по години е такава:
  2006: 8,21%
  2007: 17,52%
  2008: -25,48% - Тук предишната "доходност" е изядена напълно, а инфлацията си е свършила допълнително работата.
  2009: 7,26%
  2010: 6,02%
  2011: 0,03
  Реалната доходност е постигнатата номинална минус инфлацията.
  Реалната доходност на фондовете трябваше да ни бъде съобщена през 2010 година, но предвид стряскащите числа КФН направи промени в:„Изискванията към рекламните и писмените информационни материали на пенсионните фондове и на пенсионноосигурителните дружества по чл. 123и, ал. 2 и чл. 180, ал. 2, т. 1 и т. 2 от Кодекса за социално осигуряване” и задължението им да ни осведомяват за РЕАЛНАТА доходност от вноските ни се пренесе за 2015 година. Не е трудно обаче да се изчисли "доходността", та приказките за успехите на фондовете ги продавайте на друг.

 • Arexander

  До коментар [#8] от "Graf":

  И като добавим в сметката 5% такса, които си удържат от вноските, "доходността" си остава за осигурените стабилно отрицателна, а доходите са за фондовете...

 • 10
  dragoslava avatar :-P
  Dragoslava

  Добре са си пенсионните фондове.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK