Комисията за финансов надзор си търси нов дом

В момента КФН е под наем в широкия център

Комисията за финансов надзор си търси нов дом

Регулаторът е склонен да плаща наем до 53 хил. лв. на месец за 3200 кв.м

Татяна Пунчева-Василева
4147 прочитания

В момента КФН е под наем в широкия център

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Според брокери така поставените изисквания са трудно изпълними

Комисията за финансов надзор (КФН) събира оферти да си наеме нова административна сграда. За целта регулаторът вече е публикувал обява с изискванията си на интернет страницата си.

От регулатора уточниха, че целта на обявата е да се проучат възможностите комисията да се премести в по-голяма сграда с по-добра локация, но няма да го направят на всяка цена, а само ако се появи изгодна за тях оферта. В момента КФН се намира в сграда под наем в широкия център на столицата на ул. "Шар планина" 33. Тя е там вече няколко години, след като бе изместена от идеалния център и по точно от района на църквата "Св. Неделя".

Критериите

Близостта на новата административна сграда до Министерския съвет, президентството и Българската народна банка, както и до Народното събрание, е сред изискванията на КФН към офертите. В обявата е посочено, че потенциалната бъдеща сграда трябва да е в "административния център на гр. София". Тя трябва да е с използваема площ от най-малко 3200 кв.м, като тук не влизат различните сервизни помещения, паркинги и др., а най-високият наем, който КФН е склонна да заплати за нея, е 52 920 лв. с ДДС. Това означава по около 8.4 евро на квадрат с ДДС.

Отделно комисията има изисквания и за окабеляването на сградата, сървърното й помещение, както и различните системи за контрол на достъпа, видеонаблюдението, пожароизвестяването и охраната. Тя иска и елетроинсталация, захранена от независимо външно захранване и дизелов агрегат. Оферти се приемат до края на юни.

Възможностите

Трудностите на комисията с настоящата й административна сграда са от доста години. В началото на 2010 г. например предишното ръководство на регулатора предоговори наема, като намали разходите по него с 30%. Тогава по неофициална информация наемът е бил около 7 евро на квадрат при пазарни цени от 12-13 евро. С намалението наемът би следвало да е бил свален на около 5 евро на квадрат.

Настоящият опит на КФН да помисли за нова оптимизация на това разходно перо обаче не изглежда реализируем с така поставените изисквания.

Според Красимир Димитров, управител на Source real estate advisors, изискванията на комисията сега са нереалистични по три причини. Първата е, че в в момента просто няма толкова голяма административна сграда в идеалния център, а и да има, тя е вече заета. Второ, дори и да има подобна по размер сграда, наемните нива са по-високи и, трето, изискванията на комисията са реалистични за по-широкия център на столицата, но ще изискват ремонт на сградата и поемане на обслужването й от самия наемател.

Предисторията

Регулаторът на всички пенсионни, застрахователни и инвестиционни компании беше изпратен на "свободен наем" през 2006 г., когато Министерския съвет реши да настани министерството по бедствията и авариите на тогавашния вицепремиер Емел Етем в нейната сграда. Преместването тогава не се хареса както на регулатора, така и на сектора, тъй като под една или друга форма това затрудни лесния достъп до комисията.

Според брокери така поставените изисквания са трудно изпълними

Комисията за финансов надзор (КФН) събира оферти да си наеме нова административна сграда. За целта регулаторът вече е публикувал обява с изискванията си на интернет страницата си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал