Чуждите инвестиции отново се увеличават
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Чуждите инвестиции отново се увеличават

Чуждите инвестиции отново се увеличават

Ръстът на вложенията през последните 12 месеца е 60%

Стефан Антонов
6830 прочитания

© Капитал Daily


Инвестиционните потоци към България се засилват, показва статистиката на БНБ. За четирите месеца от началото на годината в страната са вложени 407.2 млн. евро, а това е с 546% повече, отколкото за същите месеци на миналата година.

Събуждането на преките чуждестранни инвестиции е много важно за българската икономика, защото преди кризата бяха основен двигател на икономическия растеж и сега отново на тях се разчита да стимулират разкриването на нови работни места, възстановяването на доходите и потреблението.

За разлика от годините преди кризата обаче сега само 16% от чуждестранните инвестиции са в недвижими имоти.

Последните данни на БНБ са положителни и от още една гледна точка. С натрупване за 12-те месеца (от миналия април до края на този) преките инвестиции в България са 1.68 млрд. евро, или 59% повече в сравнение с предходните 12 месеца.

Инвестициите в дялов капитал, които се приемат за най-сигурен ангажимент на чуждите компании да развиват дейност в България, са стигнали 288 млн. евро за четиримесечието, а на годишна база това представлява ръст с 30%.

Шум в данните

В контраст с добрите сигнали е фактът, че само за април има изтичане на инвестиции за 71 млн. евро, след като миналия април имаше вложения за 105.3 млн. евро. Данните обаче са резултат от развитието на три отделни капиталови потока – инвестиции в дялов капитал, вътрешнофирмено кредитиране и реинвестиране на стари печалби. В случая отлив има само по линия на вътрешнофирмените кредити.

Според експерти от държавната администрация методологията за мерене на чуждите инвестиции е така създадена, че ако международна търговска верига отпусне на българското си подразделение заем, с което да зареди стоки в очакване на засилено търсене, това ще се брои за инвестиция.

Обратното също важи и ако средствата не останат в рамките на българското подразделение, а се върнат към компанията майка, в някой следващ месец БНБ ще отчете изтегляне на инвестиции. Такава е картината през април, когато плащанията към чуждестранни централи са стигнали 141 млн. евро, докато през същия месец на миналата година български фирми са получили 109.7 млн. евро в заем от собствениците си.

Това трябва да е сигнал, че макар и с по-бавни темпове все още има изтичане на капитали от България. А докато има плащания на дългове от българските подразделения към чуждестранните им централи, това ще означава, че те не виждат перспективи оставянето на тези средства в страната да им донесе печалба.

Самата методология за ранно изчисляване на преките инвестиции в България също трябва да оставя едно на ум, защото често предварителните оценки се ревизират на по-късен етап, като има примери както за увеличение, така и за намаление при последващите корекции.

Допълнителна несигурност към общия оптимизъм внася и фактът, че четирите месеца от началото на годината в страната са постъпили вътрешнофирмени кредити за 101.2 млн. евро, което също е допринесло за ръста в графата "Преки инвестиции в България".

При положение че за същия период на миналата година са платени заеми за 189 млн. евро, излиза, че увеличението на инвестициите се дължи основно на новия вътрешнофирмен кредит, а след това на увеличените инвестиции в дялов капитал и на реинвестираната печалба.

Източници на инвестициите

Разбивка за източниците на инвестиции показва, че най-много вложения в България – 362 млн. евро, са постъпили от Холандия, 103 млн. евро са инвестирали компании от Швейцария и 59 млн. евро са вложенията от други държави. За януари-април пък инвеститори от Великобритания са изтеглили 100.6 млн. евро и още 65 млн. евро са "прибрани" от гръцки компании.

Тези данни обаче са нетни, което означава, че обобщават крайния резултат от новопостъпилите инвестиции на едни компании и изтеглените от други. Холандия пък не е държавата с най-голям интерес към България, макар да е на първо място по вложения, а причината е, че с благоприятния си правен и данъчен режим там се регистрират множество международни компании, а понякога и фирми с български собственици.

Данните на централната банка опровергават и твърдението, че гръцки фирми масово пренасят дейността си в България, изплашени от влошената бизнес среда в Гърция. През последните месеци на няколко пъти подобна тенденция бе представена от различни организации и медии.

Националната агенция за приходите също спомена, че гръцки компании регистрират централите си в България, но нищо не потвърди тяхното фактическо преместване. Вместо това много по-вероятно е фирмите да се пререгистрират в страната заради благоприятния данъчен режим, но без да преместват дейността си тук и без да разкриват работни места.

Инвестиционните потоци към България се засилват, показва статистиката на БНБ. За четирите месеца от началото на годината в страната са вложени 407.2 млн. евро, а това е с 546% повече, отколкото за същите месеци на миналата година.

Събуждането на преките чуждестранни инвестиции е много важно за българската икономика, защото преди кризата бяха основен двигател на икономическия растеж и сега отново на тях се разчита да стимулират разкриването на нови работни места, възстановяването на доходите и потреблението.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Добра новина във всички случаи......

 • 2
  vasil_j avatar :-|
  vasil_jordanov

  До коментар [#1] от "boby1945":

  Даже много добра новина. Колкото повече парични потоци има в обръщение, толкова по-добре. Това означава, че в очите не чужденците България е все по-надеждно място и че нещата тук, все пак се случват.

 • 3
  _ avatar :-|
  _

  Супер! Дай боже сега и електронно правителство да направим, та да не се отказват от бюрокращината ни...

 • 4
  keipax avatar :-|
  keipax

  Интересна би била разбивката по пера.

 • 5
  ivanalex2 avatar :-|
  ivanalex2

  Браво - страната излиза от кризата - нещата се развиват в идеална посока

 • 6
  leprikons avatar :-|
  leprikons

  Чисто прагматично питане! В какво Холандците са инвестирали у нас. Освен: "Холандия пък не е държавата с най-голям интерес към България, макар да е на първо място по вложения, а причината е, че с благоприятния си правен и данъчен режим там се регистрират множество международни компании, а понякога и фирми с български собственици."

  Това са 362 млн. евро!!!


 • 7
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  Първите индикатори за възстановяване на потока от ПЧИ ще дойдат от повишението на капиталовия пазар. Това обаче не се вижда да се случва. От началото на година той реализира спад с 10.1%, а според сравнителната графика между пазарите по света, която съм споделил в блога си, ясно се вижда, че ние се нареждаме в една група с Гърция, Италия и Испания. Все държави попадащи в очакванията на инвеститорите за фалит http://economistbg.blogspot.com/2012/06/blog-post_18.html

 • 8
  mak avatar :-|
  mak

  Хубаво е някой да напише къде са тези инвестиции.Добре би било да са в производството.

 • 9
  patchev avatar :-|
  HXP

  Не се ли започне да се инвестира в реално производство, няма да ни тръгне икономиката напред!!

 • 10
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  Трябва да си съживим селското стопанство и животновъдството. Всичко останало е ала-бала.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.