Застрахователите увеличават печалбите си при спад на приходите

За пръв път от години премиите по задължителната полица "Гражданска отговорност" са намалели към края на март

Автомобилните полици вече не пазят пазара от силен спад - през първото тримесечие премиите от тях са намалели в сравнение с март миналата година
Автомобилните полици вече не пазят пазара от силен спад - през първото тримесечие премиите от тях са намалели в сравнение с март миналата година
Автомобилните полици вече не пазят пазара от силен спад - през първото тримесечие премиите от тях са намалели в сравнение с март миналата година    ©  Надежда Чипева
Автомобилните полици вече не пазят пазара от силен спад - през първото тримесечие премиите от тях са намалели в сравнение с март миналата година    ©  Надежда Чипева

Компаниите в застрахователния сектор са увеличили силно печалбата си през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН). В края на март само от основната си дейност - застраховането, дружествата имат 5.6 млн. лв. печалба, почти десет пъти повече, отколкото преди година. Това е резултатът на компаниите, продаващи масовите полици - автомобилни, имуществени.

В сектора на животозастраховането печалбата от основна дейност е близо 5 млн. лв., отново над десет пъти повишение, сравнен с тримесечието на миналата година. Крайният финансов резултат и на двата сектора - общия и "Живот", също е увеличение на печалбата - съответно до 9.7 млн. и 6 млн. лв.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher
  • - 1
  • + 8

  "Застрахователите увеличават печалбите си при спад на приходите"

  Това значи само едно - не изплащат нищо при настъпване на събитие.

  Нередност?
 • 2
  0888571682 avatar :-?
  0888571682
  • + 7

  ПЕЧЕЛИ СЕ ОТ НЕИЗПЛАЩАНЕТО!

  Типичен пример е една от гр. банки, в която, ако имаш кредит или дебитна карта към кредита ти добавят до 60 застраховки:

  По данни на застрахователите, представени в КФН съгласно "Наредба №30 от 19.07.2006 г."
  Банковите карти, БАНКАТА ги застрахова за "ПОЖАР И ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ", "РАЗНИ ФИНАНСОВИ ЗАГУБИ", "ПОМОЩ ПРИ ПЪТУВАНЕ", "ЗЛОПОЛУКА (на ползвателя)". Максималкото обещетение е до 300лв - Т.Е. никой не би се разправял за тези пари и да губи време, и то при нищо несигурно.
  С това тези застраховки взимат дял по приходи от близо половин процент от всички видове застраховки - С КОЕТО БАНКАТА СТАВА ЗНАЧИМ ИГРАЧ НА ПАЗАРА.

  ЛОШОТО Е, ЧЕ КОГАТО НЯКОЙ СИ ВАДИ ДЕБИТНА (КРЕДИТНА) КАРТА СЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВА Е ЛИХВАТА, А НЕ ОТ ТОВА ЧЕ ПЛАЩА ПО 8 ЛВ НА МЕСЕЦ, ЗА ЗАСТРАХОВКА С ПОКРИТИЕ 300 ЛВ.


  ДРУГА МОДЕРНА ЗАСТРАХОВКА Е "В СЛУЧАЙ НА БЕЗРАБОТИЦА" - ПО 20лв на месец (НАПРИМЕР), НО ТЯ ВЛИЗА В СИЛА САМО ПРИ НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ НА ФИРМАТА ПО ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕН ЧЛЕН (КОЙТО СЕ СЛУЧВА 1 НА МИЛИОН) В КОЯТО РАБОТИ СЛУЖИТЕЛЯ, И ПРИ УВЕДОМЛЕНИЕ В СРОК ДО СЕДЕМ РАБОТНИ ДНИ С ОБРАТНА РАЗПИСКА. ПОЗНАЙТЕ КОЛКО ИЗПЛАТЕНИ ИМА :)


  НАЙ-НОВАТА СХЕМА Е ЗАСТРАХОВКА ИМУЩЕСТВО НА ЕЛЕКТРОУРЕД ИЛИ АВТОМОБИЛ - КОЯТО РЕАЛНО СТРУВА 2лв. ЗА НЕЯ ПОТРЕБИТЕЛЯ ЗАПЛАЩА 40лв. Тогава 2лв отиват към затрахователя като премия, 3лв като комисьон към затрахователя, а останалите - 35лв се връщат - като печалба за продавача на застраховката.

  Нередност?
Нов коментар