Под абсолютната лихвена нула

В опит да съживи финансовата система ЕЦБ може да премине ръба на паричната политика, каквато я познаваме

Президентът на ЕЦБ Марио Драги трябва да обмисли всички рискове преди да прибегне до отрицателни лихви.
Президентът на ЕЦБ Марио Драги трябва да обмисли всички рискове преди да прибегне до отрицателни лихви.
Президентът на ЕЦБ Марио Драги трябва да обмисли всички рискове преди да прибегне до отрицателни лихви.    ©  Reuters
Президентът на ЕЦБ Марио Драги трябва да обмисли всички рискове преди да прибегне до отрицателни лихви.    ©  Reuters

Нищо във Вселената не може да е по-студено от -273.15 градуса по Целзий. За разлика от физиката в икономиката няма много такива константи. Все пак доскоро се приемаше, че по подобие на температурата и паричната политика си има абсолютна нула. За да стимулира икономическата активност, централната банка може да смъква лихвените си проценти, докато опре до 0%. Оттам опциите за допълнително стимулиране вече се свеждат до печатане на пари - директно или в някоя от по-прикритие му форми, прилагани в последните години от Федералния резерв на САЩ и Bank of England. Европейската дългова криза обаче е на път да унищожи това неписано правило.

Все повече анализатори прогнозират възможност още на следващото си заседание на 5 юли бордът на Европейската централна банка (ЕЦБ) не само да понижи основната лихва, но и да обяви нулева или дори отрицателна лихва по овърнайт депозитите, т.е. банките да трябва да й плащат за привилегията да държат пари по сметка при нея. На пръв поглед в това няма логика и никой не би се съгласил на такава сигурна загуба, ощe повече че инфлацията така или иначе изяжда стойността на "спящите" пари. Когато несигурността владее пазарите, както сега обаче, има моменти, в които малката гарантирана загуба изглежда като добра опция на фона на риска от много по-голяма.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 3
  • + 1

  При условия на непригодно за евро финансово управление, Европейската централна банка (ЕЦБ) не може да осигури успешно премахване на стопанска криза, тъй като прекратяване на причина не е в нейна компетентност.

  ЕЦБ е жертва на държавна финансова грешка и колкото по-добре изпълнява своите задължения – толкова по-голяма европейска криза ще се развие.

  Кризата може да се ликвидира, ако се прекрати причина.

  Нередност?
 • 2
  stoyanovstarshi avatar :-|
  Стоянов-Старши
  • + 7

  Няколко коментара:

  1) "В момента нито компаниите, нито домакинствата имат особен апетит да поемат заеми." - Абсолютно вярно, но ЕЦБ продължава да действа с аксиомата, че ако никой не поема заеми (и никой не дава евтини заеми на Испания и Италия), това е защото в системата няма достатъчно ликвидност. Сигурно не са толкова глупави да не го разбират, но нямат друг избор - "когато имаш на разположение само чук, всеки проблем е пирон."
  2) "... в търсене на сигурност банките ще са принудени да купуват сигурни и ликвидни активи и така да надуят нови балони." - Отново вярно, с малка корекция - балоните вече са налице. Германските и швейцарските краткосрочни бондове се търгуват с отрицателна доходност; американските са с рекордно ниска.
  3) "... самият президент на институцията Марио Драги подчерта, че пред Европа стоят сериозни рискове, но няма опасност от инфлация." - Мда, технически е прав. Така, както е дефинирана и се измерва инфлацията, рискът е малък (засега). Но... винаги има поне едно но. Погледнато на ниво Гърция, Испания или Италия, имаме сериозна бифлация. Реалните активи и активите базирани на печалба (акции) поскъпват спрямо дълговите активи, които пък се обезценяват "със страшна сила", както е казал поетът. Когато този феномен се прехвърли на ниво Германия и САЩ, играта свършва.

  Пазарът отписва/дисконтира лоши активи, централните банки се опитват да го залъжат - "нищо му няма на пациента, няма да режем; той пищи не защото има гангрена и трябва да се ампутира, а защото не сме му дали достатъчно морфин". Това няма да свърши добре...

  Нередност?
Нов коментар