Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Боб Даймънд

LIBORgate

Заклеймяването Barclays за опит за манипулиране на лихвения индекс вещае сериозни промени за западния финансов свят

Татяна Пунчева-Василева
7786 прочитания

Боб Даймънд

© reuters


LIBOR + определен процент. Това съчетание дотолкова е навлязло, че рядко си даваме сметка какво стои зад него. LIBOR си е някакъв пазарен индекс, плаващ нагоре или надолу, но независещ от нас, а въпросът е само да говорим за възможно най-малка надбавка над него. Краят на тази опростена картина дойде.

В края на юни английските и американските регулатори наложиха рекордна глоба от 450 млн. долара на британската банка Barclays за манипулация на LIBOR. Това е една от основните лихви (известни още като референтен пазарен индекс) на междубанковия пазар, на които са базирани огромна част от финансовите продукти, които ни заобикалят. Скандалът вече повлече след себе си мениджърския екип на банката, замеси и имената на ключови фигури от регулаторните институции и политици във Великобритания и с бясна сила се е насочил към другите шепа глобални банки, които участват в изчислението му.

За важността на един сложен акроним

За обикновените хора LIBOR, или London inter-bank offered rate, е просто един сложен акроним. Той обаче има огромно значение, защото от него зависи цената, на която банките отпускат заеми както на най-големите корпорации по света, така и на гражданите като ипотечни кредити. Това е така, защото LIBOR отчита цената, на която самите банки са склонни да се финансират помежду си, а цената на техния ресурс определя и цената на средствата за бизнеса и гражданите.

LIBOR се изчислява като средна лихва на база прогнозата за цената на финансиране основно в долари на шепа от най-големите банки по света - 18 на брой. Тя се изчислява от Thomson Reuters от името на Британската банкова асоциация (British Bankers Association), до която банките подават ежедневно прогнозите. Именно "прогноза" е ключовата дума в определението за LIBOR. Реално от банките не се изисква да доказват, че това наистина е цената им на финансирането, което съответно дава поле за съмнения в достоверността на финалния пазарен индекс още със създаването му през 1986 г.

Според настоящи и бивши трейдъри, цитирани от Economist, сигнали за манипулацията на индекса има отдавна. "Още преди 15 години вървеше слухът, че LIBOR се манипулира", коментира ветеран от индустрията пред изданието. "Това беше една от добре пазените тайни, за която регулаторът просто си беше затворил очите, Английската централна банка не се интересуваше, а банките [бел. ред. - определящи лихвата] бяха щастливи с референтите нива." Така в рамките на 10-15 години индексът се наложи като водещ в определянето на цената на банковия ресурс - от най-краткосрочния до най-дългосрочния. Сега според някои оценки той определя цената на продукти за поне пет пъти глобалния брутен вътрешен продукт.

Първите по-сериозни публични критики за потенциален проблем с обективността на LIBOR обаче се появяват около фалита на Lehman Brothers през 2008 г. Тогава банките и техните служители вече имат не просто стимула да манипулират индекса, за да увеличат печалбите си, ами трябва да го правят и за да изглеждат стабилни на пазара (колкото по-висока е цената ти на финансиране, толкова по-рисков си). Наблюдавайки ежедневно подаваните данни, много анализатори започват да си задават въпроса как може институциите с държавна помощ да имат по-висока цена на финансиране от тези без помощ, след като зад тях седят държавите с цялата си огнева мощ.

Въпреки това едва тази година регулаторите събраха смелост и отвориха очите си за проблема с потенциалната манипулация на LIBOR. Ключовият момент в започналата дискусия за промени във формулировката и използването на LIBOR бе признанието на британската Barclays от края на юни, че банката и трейдърите й са имали нерегламентирано поведение при подаването на данните за индекса. Съответно на 28 юни британският регулатор Financial Service Authority (FSA) заедно с американски колеги й наложиха рекордна глоба от 450 млн. долара.

Подценените ефекти

Признанието на Barclays на пръв поглед изглежда странно. Банковият сектор уж смяташе, че е затворил страницата с лошата репутация след Lehman Brothers. Явно обаче не е така и някак регулаторите са успели да убедят банката, че трябва да си признае за опит за манипулация. Докладът на FSA от края на юни показва фрапиращи факти от работата на трейдърите й. Според него някои от тях са си правили напомняния да се договорят с колегите си от другите банки да "фиксират LIBOR" според нуждите им точно както са си правили напомняния за срещи, покупки, кино и др. Според FSA първите сигнали за съществени действия, сочещи опит за манипулация, са от 2005 г., като от януари същата година до юни 2009 е имало общо 257 опита за манипулация на LIBOR и EURIBOR (еквивалента на LIBOR, но използван основно в Европа за финансиране в евро).

Ден след обявяването на глобата британският премиер Дейвид Камерън дори окуражи местните регулатори "да използват всички възможни средства" срещу нарушителя. "Това е скандално и изключително сериозно. Да, наложена им е доста голяма глоба, но въпреки това ръководството на банката има да отговаря на много въпроси", коментира Камерън.

Няколко дни по-късно главният изпълнителен директор на Barclays Боб Даймънд подаде оставка, изправи се пред парламентарна комисия за обяснения и най-чистосърдечно заяви, че е забелязал проблем в поведението на служителите си едва през последния месец. Коментарът на лейбъристкия депутат Джон Ман е достатъчно красноречив. "Вие или сте били съучастник, или ужасно небрежен, или просто некомпетентен", репликира той Даймънд на изслушването му. След кратка пауза единствената реакция на Даймънд е: "Това въпрос ли е?"

Явно с признанието и съгласието да плати сериозната глоба ръководството на Barclays се е надявало нещата бързо да утихнат и след това да продължат постарому. То, изглежда, сериозно е подценило насъбралия се гняв не само срещу тяхната банка, а въобще срещу арогантността и алчността на банковия сектор. Затова и няколко дни след обявяването на глобата последва оставката му, включително и на Даймънд. Той пък от своя страна не пропуска да повлече след себе си и регулаторите, като заяви, че още през 2008 г. подуправителят на Английската централна банка Пол Тъкър, сочен за следващия управител на централната банка, е намекнал на Barclays, че трябва да изманипулира подаваната за целите на LIBOR цена на финансиране от банката, защото иначе изглежда, сякаш тя има проблеми. Макар целият обществен гняв да се концентрира върху Barlcays и Даймънд, разкритията им показват, че цялата система отдавна е била наясно как се правят "обективни" оценки в Лондон. Въпросът е какво са постигнали?

Групов спорт

И все пак това не означава, че единствената виновна за проблемите с LIBOR e Barclays. Това е така най-малкото защото крайният референтен индекс е средна стойност на всички подадени прогнози. Освен това от изчисленията се изключва всички изключения, т.е. четирите най-високи и четирите най-ниски подадени стойности, така че да няма значителни изкривявания. Това означава, че е почти невъзможно Barclays самостоятелно да е диктувала нивото на LIBOR. Изкривяване ще има само ако и други банки са го правели, а предвид разкритията за активната комуникация на трейдърите от различни институции това изглежда съвсем възможно.

Затова и регулаторите от Америка, Канада и ЕС заговориха за разследване на дейността на редица други имена във финансовия сектор като Citigroup, JPMorgan Chase, UBS, Deutsche Bank и HSBC. Някои от тях дори вече са заявили, че ще съдействат на властите, пише Economist. Според изданието Европейската комисия обмисля и варианта да направи разследване за картелно споразумение във формирането на EURIBOR, който се използва и в България.

Според президента на Европейска централна банка Марио Драги скандалът с LIBOR "показва, че един процес, който дълги години е бил считан за справедлив и ключов за нормалното функциониране на пазарите, всъщност е бил грешен". "Честно казано, не знам какво би направила ЕЦБ в същото положение, но се надявам, че щеше да го направи малко по-добре," коментира в четвъртък Драги.

Всъщност въпросът не е дали някой ще се справи по-добре от другия или не. По-скоро важното за всички е разследванията да доведат до повече от една глоба или уволнен мениджър. Както коментира гуверньорът на Английската централна банка Марвин Кинг,

Моментът за "културна промяна" е дошъл.

"Бъдещото изчисляване на LIBOR чрез "моята дума е моят LIBOR" вече е мъртво... Не бива и да се залъгваме, че с отстраняването на един или двама души проблемът е решен. Ако структурата остане същата, просто ще дойдат нови хора, които ще се възползват от нея по същия начин", казва Кинг по повод скандала.

Какъв точно обаче би бил работещият модел на тази културна и структурна реформа? Очевидно най-добре ще да е пазарът да продължи да определя цената на ресурса, защото неговата оценка би следвало да е най-справедлива. Много по-неподходящ е моделът, при който дадена институция самостоятелно изчислява референтния си курс, застъпен в България например - първо, защото веднага убива базата за сравнение между институциите, и, второ, защото пречи на клиентите да получат нужната свобода на избор. За да решава пазарът обаче, сегашната система е неустойчива. Трябват и както повече гласове, за да е по-трудно съгласуваното манипулиране подобно на EURIBOR, така и повече контрол от страна на регулатори, като например дали подаваните данни се базират на истински транзакции, а не просто на въображението и нуждите на отделните банки.

Другите опции за реформа включват повторното разделяне на инвестиционното от традиционното банкиране. Но банковото лоби успешно успява да се пребори това да не се случи въпреки опитите за подобна регулация от 2008 г. насам. По-козметичният вариант ще е да се разделят функциите на трейдърите от тези на хората, които ще подават информация за изчислението на референтните лихви. Това обаче означава изграждането на поредната вътрешнофирмена китайска стена, която немалко казуси са показали, че съществува по-скоро на хартия.

Възможна опция е и индексите да се изчисляват от съответните регулатори, което обаче ще изисква огромен административен капацитет, който често обича дългия зимен сън. Ако обаче системата иска доверието в нея да не бъде загубено безвъзвратно, както банките, така и регулаторите ще трябва да направят нещо. Защото съдебните дела за претърпени щети от манипулацията на базовата пазарна лихва вече са на път. А колко ще струват, Ситито за- сега само гадае, така както никой нямаше и идея какво ги чака с фалита на Lehman Brothers.

Кои банки формират LIBOR

Bank of America

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd

Barclays Bank plc

BNP Paribas

Citibank NA

Credit Agricole CIB

Credit Suisse

Deutsche Bank AG

HSBC

JP Morgan Chase

Lloyds Banking Group

Rabobank

Royal Bank of Canada

Société Générale

Sumitomo Mitsui Banking Corporation

The Norinchukin Bank

The Royal Bank of Scotland Group

UBS AG

Проклятието на Lehman тегне над Боб Даймънд

Главният изпълнителен директор на Barclays Боб Даймънд, който през седмицата подаде оставка заради LIBOR скандала, е сред онези хора в Лондон, които явно не могат да се отърсят от проклятието на Lehman Brothers.

През 2008 г., 60-годишният американец оглавява инвестиционното звено на Barclays и изключително страстно иска банката да придобие Lehman, с която с гръм и трясък да влезе в клуба на най-добрите. Под негово ръководство Barclays води преговорите за евентуалното спасяване на Lehman в съдбоносния уикенд, преди банката да обяви фалит. Когато сделката се проваля, Даймънд все пак успява да убеди Barclays да купи част от останките от Lehman и удобно се настанява в сградата й на Уолстрийт. След това пътят му към върха на Barclays е сравнително бърз. През 2011 г. той е избран за главен изпълнителен директор на групата, като основната му цел е банката да се превърне в сериозна огнева сила на пазара на инвестиционно банкиране. Именно заради тези му цели той остава недолюбен във Великобритания и малко повече от години след поемането на контрола се налага да подаде оставка.  K

Фотограф: reuters

LIBOR + определен процент. Това съчетание дотолкова е навлязло, че рядко си даваме сметка какво стои зад него. LIBOR си е някакъв пазарен индекс, плаващ нагоре или надолу, но независещ от нас, а въпросът е само да говорим за възможно най-малка надбавка над него. Краят на тази опростена картина дойде.

В края на юни английските и американските регулатори наложиха рекордна глоба от 450 млн. долара на британската банка Barclays за манипулация на LIBOR. Това е една от основните лихви (известни още като референтен пазарен индекс) на междубанковия пазар, на които са базирани огромна част от финансовите продукти, които ни заобикалят. Скандалът вече повлече след себе си мениджърския екип на банката, замеси и имената на ключови фигури от регулаторните институции и политици във Великобритания и с бясна сила се е насочил към другите шепа глобални банки, които участват в изчислението му.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Като прегледах част от е-майлите на участиците в манипулирането и се потресох от безочието на масата банкови играчи (ясно е че Либор не може да се манипулира само от една или две банки, колкото и големи да са те). Кризата изкара на повърхността много кирливи ризи и ще наложи реорганизация на капиталовите пазари, пък и на банковото дело като цяло - дълъг и сложен процес.

 • 2
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  Съдбата се шегува жестоко с всички :-) Тъкмо повечето 'играчи' решиха, че лошото мина и ........... оп, на хоризонта нова по голяма и черна сянка :-)

 • 3
  gallnare avatar :-|
  Мария

  Германия от своя страна също е започнала разследване дали Deutsche Bank е участвала в манипулирането на ЛИБОРа. Резултатите ще станат ясни към средата на юли.

 • 4
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Банките са жертви на държавна финансова грешка, която е особено важна причина за стопанска криза и колкото банките по-добре работят, толкова по-голяма стопанска криза се развива.

  При запазване на НЕПРИГОДНО за „Незлатни пари” държавно финансово управление, дори с неограничен професионализъм на банкерите е невъзможно полезно решение за спасение от криза.

 • 5
  dadam avatar :-|
  dadam

  Данните от края на 2008г. показват, че банката с най-ниски заявки за периода е JP Morgan - http://bit.ly/MHkJV1

  JP Morgan държат финансови инструменти с лицева стойност от над $75 трлн. Близо 80% от тях са деривати върху лихвените проценти.

 • 6
  ahorndesign avatar :-|
  Явор Трампов

  Само аз ли имам чувството, че докато преди няколко години напредъка на високите технологии се дължеше основно на разработките за големи корпоративни клиенти и в частност - за финансовия сектор, то в момента иновациите в тези сфери са сравнително малко. Докато в живот на крайните потребители навлизат все-повече "джаджи", големите фирми често просто адаптират интерфейса на корпоративните си решения.
  Потам това, защото смятам, че е съвсем реално да се създаде модел, който да разчита на ммого по-голяма извадка от пазара отсегашните индекси и който обработва данните в реално време. Алтернатива на на Либор и производните, която отчита поведението на по-малките играчи, влиянието на външни фактори (на база реалните реакции на играчите) и т.н. В модела може да се остойностти директно взаимодейсрвието между отделните играчи, без то да се изкривява на база някакъв междинен индекс.
  Проблем с такъв модел би била липсата на възможност за манипушация - поне не без огромни транзакции, които биха увеличили риска многократно.

 • 7
  woody avatar :-|
  woody

  В България нямаме такива проблеми - всяка банка тук си го изчислява както й харесва :)

 • 8
  dadam avatar :-|
  dadam

  До коментар [#6] от "Явор Трампов":

  Libor е чисто финансов, междубанков индекс. Крайният потребител няма участие във формирането му. Осемнайсеттте банки, които го определят, държат по-голямата част от финансовия пазар, така че по-представителен няма накъде.

  Проблемът е в изчисляването му, защото банките въвеждат предполагаеми цени на финансиране, които могат да бъдат манипулирани. За да се намалят злоупотребите трябва да се използват лихвите по реални сделки на междубанковия пазар (както е при EONIA).

 • 9
  dadam avatar :-|
  dadam

  Между другото, скандалът около Libor може да се окаже сериозен проблем за банките (по-сериозен от кризата в Европа), защото финансовите инструменти, които се оценяват в зависимост от неговата стойност са за стотици трилиони (поне по лицева стойност).

  Освен това от другата страна на тези инструменти има заинтересован инвеститор, който може да потърси правата си в съда ако сметне, че е бил ощетен. Това може да доведе до глоби за милиарди и свиване на пазара за финансови деривати, от който банките припечелват добри комисионни.

 • 10
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Интересно технически как може да стане това изкривяване, при условие че убиваш 4-те извън обхвата, то за да имаш сигурен резултат участниците трябва да са най-малко 5. Ако обаче сте едни и същи групата от 5, това би направило доста сериозно впечатление на останалите, тоест сте минимум два пъти повече или 10. Ако 10/18 правят манипулация това вече си е болшинство, тоест останалите 8 не са за вашата група.
  Лека и прохладна вечер. С две думи или всички са замесени или тези са си мислили, че влияят на индекса но просто са се пускали по течението.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK