Борсов роуминг

Включването на Централния депозитар в паневропейската система Target 2 Securities ще понижи цената на покупката на ценни книжа зад граница

Shutterstock    ©  Shutterstock

За летаргията на българския капиталов пазар в последните години си има много причини и много виновници. И ако може много да се спори за съмнителните ефекти от конкретни действия на регулатор, борса и мажоритарни акционери, трудно може да има дебат около бездействието на една от ключовите институции - Централен депозитар. Това е образно мястото, където всяка сделка се финализира и се пазят регистрите на собствеността на всички публични компании.

Добрата новина е, че новото ръководство и предстоящата приватизация, изглежда, раздвижиха институцията, останала в края на миналия век в развитието си. Депозитарът започна работа по хармонизирането на приключването на сделки с ценни книжа чрез проекта Target 2 Securities (Т2S), иницииран от Европейската централна банка (ЕЦБ). Зад сложните словосъчетания всъщност стои проект, който сериозно ще свали цената на всяка сделка, която директно се плаща от всеки инвеститор, но индиректно оскъпява финансирането на всяка компания, решила да се финансира от пазара. Всъщност проектът прави това, което единната роуминг регулация в ЕС направи за цената на трансграничните телефонни разговори. Цената ще е 15 евроцента за покупка или продажба на ценна книжа вместо десетките, а понякога и стотиците евро, които трябва да се платят сега за трансграничния сетълмент на сделката. Така реално българските инвеститори и бизнеси ще имат доста по-пряк достъп до девет пазара, подписали рамковото споразумение за Т2S и още петнадесет (вкл. България), заявили, че всеки момент ще го направят.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар