Лошите потребителски дългове са се увеличили през юни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лошите потребителски дългове са се увеличили през юни

Лошите потребителски дългове са се увеличили през юни

От асоциацията на компаниите за събиране на вземания, посочват, че ръстът е сериозен

Валентина Илиева
5113 прочитания

© Надежда Чипева


Като цяло събираемостта на просрочени задължения (не само кредити - бел. ред.) през юни се е увеличила спрямо май.

Неплатените дългове по потребителски кредити са се увеличили през юни, показват наблюденията на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) за периода, като от 25% те са нараснали с 3%. В рамките на един месец това представлява сериозен ръст, посочват от асоциацията.

Заради покачването на цените на горивата са се увеличили и неплатените фирмени дългове. Като цяло обаче събираемостта на просрочени задължения (не само кредити, а дългове към всякакви доставчици на услуги и пр. - бел. ред.) през юни се е увеличила спрямо май, е констатацията на фирмите за събиране на вземания, членуващи в асоциацията.

Лятото - нож с две остриета за кредитния пазар

Според колекторските фирми лятото се оказва нож с две остриета за кредитния пазар - от една страна, заради по-високата сезонна заетост се наблюдава по-голяма активност в плащането по кредити, но от друга, заради сезонни дейности като ремонти и дори почивка на кредит, което беше характерно за времето на кредитния бум, се увеличават задълженията на домакинствата.

Така наблюденията им показват, че продължава тенденцията в натрупването на задължения по потребителските кредити. При 25% през май този тип дългове са нараснали с допълнителни 3% през юни, което в рамките на месец представлява сериозен ръст, коментират от АКАБГ.

Причината за нарастващите задължения по потребителски заеми в конкретния случай се дължи на решението на хората да предприемат сезонни дейности, като ремонти например. Все още има и случаи на изтегляне на потребителски кредит за лятна почивка. Това беше силно изявена практика по времето на кредитния бум, когато банките имаха и специализирани кредитни продукти, отпускани целево конкретно за почивка, като дори някои от тях имаха партньорства с туристически агенции, предлагайки известни отстъпки.

"Потребителските кредити имат сериозно оскъпяване и често подлагат финансовата стабилност на дадено домакинство на риск." Според асоциацията прибягването до такъв тип задължение е добре да става само след внимателно обмисляне на всички плюсове и минуси. "Не са малко хората, които решават да прибегнат до външно финансиране само за да отидат на море", посочва Райна Миткова-Тодорова, председател на АКАБГ.

"Това обаче е напълно неразумен ход. На практика повечето хора, които в момента нямат възможността да си позволят почивката, която желаят, няма да имат по-добро финансово положение и след месец, но вече ще имат дълг, при това с бързо натрупващи се лихви. Затова е по-добре да се избягват разходи, които не са по силите им, и да се съобразяват с финансовото си състояние в момента", коментира Миткова-Тодорова.

Междуфирмената задлъжнялост

И при междуфирмената задлъжнялост тенденциите не са особено позитивни, отчитат от АКАБГ. Ръстът на лошите кредити се дължи именно на покачването на фирмените заеми. Една от причините напоследък е покачването на цените на горивата. Все повече компании изпитват затруднения и правят опити за преструктуриране на дейността си.

Онези, чиято дейност е тясно свързана с потреблението на гориво, все по-често съкращават персонала си, за да се справят с разходите, като обикновено това са малки и средни предприятия, посочват от АКАБГ. От асоциацията съветват собствениците на малък и среден бизнес да следят много внимателно всички приходи и разходи и добре да премислят за кое задължително трябва да се харчи и от кое може да се спести.

Само преди ден статистиката на БНБ показа, че делът на необслужваните заеми (с просрочия над 90 дни) в корпоративния сектор е 19.42%, което означава, че почти всеки пети фирмен заем е лош. Общият обем за банковия сектор е 9.6 млрд. лв. към полугодието, а делът им общо за всички сегменти е 16.86% от заемите за фирми и домакинства.

И все пак

Все пак за юни колекторските фирми отчитат повишаване на събираемостта спрямо май в резултат на сезонни фактори, като длъжниците са демонстрирали по-висока активност в плащането на задълженията си. Това се дължи на по-високата сезонна заетост през лятото в комбинация с липсата на сметки за парно и по-ниските такси за електричество, обясняват от АКАБГ.

"Лятото е изключително активно за туристическия бранш в страната. През този сезон се отварят временни работни места, което логично води и до ръст в събираемостта. Тъй като работещите на морето например са предимно млади хора, лятото се отразява благоприятно преди всичко на тяхната финансова стабилност. За юни отчетохме с около 23% по-висок ръст в събираемостта на дълговете на хората до 30 години в сравнение с тази на по-възрастните", коментира Райна Миткова-Тодорова.

Освен спрямо предходния месец този юни събираемостта е била по-висока и в сравнение със същия месец на миналата година - с над пет пункта. Това е позитивен сигнал в няколко насоки, смятат от асоциацията. "От една страна, говори за цялостно стабилизиране на икономиката и на приходите на хората. От друга, по-активното покриване на задълженията говори за растящата финансова култура на потребителите", коментират от там.

Като цяло събираемостта на просрочени задължения (не само кредити - бел. ред.) през юни се е увеличила спрямо май.

Неплатените дългове по потребителски кредити са се увеличили през юни, показват наблюденията на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) за периода, като от 25% те са нараснали с 3%. В рамките на един месец това представлява сериозен ръст, посочват от асоциацията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Я да вземат да се уточнят с БНБ :-)

 • 2
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  Ходенето на море си е порок като всички останали пороци.От друга страна банките знаят само това,което на тях им се дължи.Има хора,затънали в дългове без да са имали контакти с банки.

 • 3
  bg_potrebitel avatar :-|
  bg_potrebitel

  няма как да е по-различно ! Има ниска икономическа активност, висока безработица (в България тя е над средната за ЕС)..а и банките се "опияниха" неправомерно да увеличават лихвите по вече отпуснати кредити.
  Част от дългия списък закононарушения на банки, констатирани от КЗП с препоръките тук:
  http://bgfree.wordpress.com/
  http://plamen1967.wordpress.com/myloan/

 • 4
  franzela avatar :-|
  franzela

  Ако проблемните потребителски кредити са нарастнали с 3 процентни пункта, което е ръст от 12% спрямо нивото им от май (25% от всички потребителски кредити).

  Събираемостта на лошите кредити за граждани се е подобрила с 5 пункта, не е ясно спрямо какво, може събираемостта да е била например 1% от лошите кредити месечно, но нека да приемем оптимистично, че става въпрос за процент от общия обем лоши потребителски кредити. Излиза, че брутното увеличение на проблемните кредити е доста голямо (нетното увеличение плюс събраните суми ведно с така подобреното събиране).

  И при тия данни говорим за позитивни сигнали, и то "в няколко насоки". А за финансовата ни култура е вярно, започнахме да смятаме сами, за да не ни предъвква цифрите БНБ!

 • 5
  selofia avatar :-?
  Селофия

  Ами - докато се плаща "Левония" вместо законна и ясна лихва - все ще се увеличават лошите кредити...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK