Появи се нов местен играч при бързите заеми

"Инниммо финансови услуги" ще развива микрокредитите на "КредиБул", което досега беше поделение на Societe Generale

"Инниммо финансови услуги" купува "КредиБул" от Societe Generale и след това продава част от портфейла от заеми на Ти Би Ай банк.

Появи се нов играч на пазара на т.нар. бързи заеми. Българска компания е купила дружеството за потребителско кредитиране на френската банкова група Societe Generale - "КредиБул". То беше собственост на практика на поделението на Societe Generale за потребителско финансиране Societe Generale Consumer Finance. Компанията, която е купила "КредиБул", се казва "Инниммо финансови услуги". Неин едноличен собственик е Валери Вълчев, става ясно от Търговския регистър.

Дружеството е създадено специално за покупката на "КредиБул", като компанията майка, която отново е собственост на Валери Вълчев, се казва "Инниммо инвестмънтс". Предметът й на дейност е инвестиции в недвижими имоти, подобрения, отдаване под наем и продажба на имоти, пише в регистъра.

"Инвестираме в различни сектори на икономиката, развиваме и консултантски бизнес. Средствата за кредитиране ще се осигуряват от дейността ни, както и с привлечени от банки кредити, но основно от наша дейност", обясни пред "Капитал Daily" новият собственик на "КредиБул" Валери Вълчев.

Купуваш, продаваш, развиваш

Сделката по придобиването на 100% от "КредиБул" от "Инниммо финансови услуги" е приключена миналата седмица, като преговорите със Societe Generale Consumer Finance са започнали в началото на тази година. Компанията на Вълчев запазва само една от развиваните до момента четири бизнес линии – малките, нецелеви и необезпечени заеми CrediHome (от 200 до 1500 лв.), като ще продължи да развива именно сегмента на микрокредитите.

Останалата част от портфейла "Инниммо финансови услуги" е продала на Ти Би Ай банк. За сделката, финализирана на 3 август, беше съобщено преди ден от банката. Заемите в портфейла, който банката е купила, са нецелеви - CrediGo, кредит, отпускан в магазин с цел финансиране на покупката на стоки (т.нар. стокови кредити), CrediCar - за финансиране на покупка на автомобили, и CrediCash, потребителски кешов заем до 5000 лв., предназначен да се разпространява чрез различни дистрибуционни канали.

"Продадохме тази част от портфейла, която не смятаме да развиваме. Виждаме добра възможност за развитие в сегмента на микрокредитирането, като нашият потенциал е именно в тази сфера. Ще запазим хората, работещи в компанията, и ще развием бизнеса, като запазваме продукта такъв, какъвто е", каза още Валери Вълчев. Заемите ще се отпускат под същото име – CrediHome.

Партньорите

По думите му в сделката участват още няколко финансови партньори, които на този етап нямат акционерно участие, но в бъдеще ще придобиват дял. Вълчев не уточни каква е схемата на партньорство, но обясни, че "Инниммо финансови услуги" ще остане мажоритарен собственик.

Един от партньорите в сделката е AG Capital, холдинговата компания, собственик на "Адрес недвижими имоти" и кредитния консултант "Кредит център". Вълчев посочи, че на този етап броят и имената на другите партньори ще останат неназовани.

т AG Capital потвърдиха участието си и навлизането на новия за компанията пазар – кредитиране. През последните две години чрез партньорства от този тип AG Capital активно навлиза на нови пазари, като разширява дейността си. Основното ядро на компанията е бизнесът с недвижими имоти, но бизнес моделът й е да развива нетипични за нея дейности в партньорство с други компании.

Такъв тип партньорски взаимоотношения са между дъщерните й дружества Forton International и международната консултантска компания Cushman & Wakefield, "БГ Кредит и лизинг" и унгарската компания за недвижими имоти Biggeorge’s, дружеството за недвижими имоти в луксозния сегмент Unique Estates и международната Christie’s Great Estates и др.

КредиМикро

Името на компанията "КредиБул" ще бъде запазено. В регистъра на финансовите институции на БНБ от последните дни има регистрирана нова компания - "Микро кредит", чийто собственик също е фирмата на Валери Вълчев "Инниммо инвестмънтс". В предмета й на дейност в Търговския регистър е посочено "отпускане на заеми със средства, които не са набрани чрез публично привличане на влогове или други възстановими средства". Учредена е на 2 май тази година.

Вълчев обясни, че на този етап и двете компании ще отпускат заемите, като в бъдеще ще се уточни коя от двете ще кредитира. Цената на покупката на "КредиБул" не беше обявена, както и обемът на портфейла, който остава у новия собственик (малките бързи заеми), и обемът и цената на продадения портфейл кредити на Ти Би Ай банк. Подписали сме договори за конфеденциалност и има неустойки при нарушаването им, каза Вълчев.

Според годишния доклад за дейността на "КредиБул" за 2011 г. през миналата година компанията приключва на загуба от 2.053 млн. лв. Брутните кредити към края на миналата година са 48.1 млн. лв., а загубата от обезценка е 22.8 млн. лв. В началото на тази година капиталът на дружеството е намален от 19.6 млн. лв. на 3.9 млн. лв., като с разликата са покрити натрупани загуби от 13.4 млн. лв. и е формиран резерв.