Испания одобри създаването на "лоша банка"

В нея ще бъдат прехвърляни проблемни кредити на испанските банки

Централната банка беше широко критикувана за това, че не успя да се намеси достатъчно рано и бяха дадени 23.5 млрд. евро за национализацията на Bankia през май, най-голямата в историята на Испания досега.
Централната банка беше широко критикувана за това, че не успя да се намеси достатъчно рано и бяха дадени 23.5 млрд. евро за национализацията на Bankia през май, най-голямата в историята на Испания досега.    ©  Paul Hanna
Централната банка беше широко критикувана за това, че не успя да се намеси достатъчно рано и бяха дадени 23.5 млрд. евро за национализацията на Bankia през май, най-голямата в историята на Испания досега.
Централната банка беше широко критикувана за това, че не успя да се намеси достатъчно рано и бяха дадени 23.5 млрд. евро за национализацията на Bankia през май, най-голямата в историята на Испания досега.    ©  Paul Hanna

Испанското правителство одобри днес нова банкова реформа, петата за последните три години. Тя включва и създаването на "лоша банка" (bad bank), в която ще бъдат прехвърлени проблемните кредити на действащите кредитни институции, предадоха световните агенции.

Реформата бе важно условие за получаването на спасителния пакет в размер до 100 млрд. евро, одобрен през юни от еврозоната за сектора, чиито основи бяха разклатени от спукването на балона на пазара за недвижими имоти.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  marin avatar :-P
  Марин

  В "лошата"испанска банка като акционери могат да се включат 3-буквени фирми (охранителни, застрахователни) от България. След някой и друг месец банката ще излезе на печалба :)

 • 2
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Истината е - през 2012 г., независимо дали банката е "добра" или "лоша", същата е обречена жертва на държавна грешка - непригодно за ползваните пари държавно управление.

  При запазване на този държавен недъг – колкото банките по-професионално изпълняват свои задължения, толкова по-силна криза ще се развие.

 • До коментар [#2] от "Иван Митев":

  Митев , досаден сте - целия форум е чел вече Вашите идеи.Аз поне около стотина пъти.Няма причина да ни ги натрапвате отново и отново освен ако не сте спам робот, а аз вярвам че не сте.
  За това Ви моля да престанете да спамите.

 • 4
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  До коментар [#3] от "Цъкльо":

  Здравейте Цъкльо,

  Кое за Вас е "досадно"?

  Това, което съм представил е аспект на истина, свързана с причина за сегашна световна стопанска криза.

  За Вас, защо истината е досадна?

  Тъй като тази истина все още не е известна:

  1. Депозанти в исландски банки са със загуби за над 6 милиарда евро.

  2. Притежатели на гръцки дълг, в т. ч. банки понасят щети за над 105 милиарда евро.

  3. През 2012 г. България взима нов държавен дълг.

  4. В съответна страна силово се налагат данъци и подходи за тяхна събираемост.

  5. Хората са обречени жертви на държавна грешка и колкото повече се трудят – толкова по-силна криза се развива.

  6. Развива се сегашна световна стопанска криза.


  Ако истината, за която Вие сте недоволен, че е публикувана се знаеше:

  1. Депозанти в исландски банки нямаше да загубят над 6 милиарда евро.

  2. Гръцката държава щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и притежатели на гръцки дълг няма да понасят щети за над 105 милиарда евро.

  3. През 2012 г., България нямаше да има потребност от този нов държавен дълг.

  4. При достатъчно развитие на пазарна икономика – данъците ще отпаднат.

  5. Хората не са жертви на държавна грешка за НЕГОДНО за „Незлатни пари” държавно управление.

  6. Няма да се развива сегашна световна стопанска криза.

  С поздрави,
  Иван Митев

 • 5
  cuklio avatar :-|
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.

  До коментар [#4] от "Иван Митев":


  Божичкоооо, ама именно от това се страхувах г-н Митев, че отново ще започнете да ни поучавате с безкрайни литания.
  Това е ФОРУМ и тук изказваме мнения , НО не досаждаме на останалите с безкрайното предъвкване на една собствена идея - дали сте прав или грешите не мога да съдя /не съм икономист/, НО мога да ви кажа че е неприятно да виждам целия форум оцвъкан с едни и същи типови изказвания. Истината е че именно това безкрайно повторение по скоро ни отблъсква от това да ни окуражава да прочетем по задълбочено Вашия анализ.
  Бих ви посъветвал , чисто по форумски да поразредите това непрекъснато повторение на идеята ви за златни/незлатни пари и да се включите в останалите дискусии с някои други идеи, да ни покажете някоя друга черта от Вашият характер.Така бихте ни увлекли в по задълбчено разсъждение върху златните пари, монотонното повторение на тезата Ви определено не помага за нейното популяризиране.Подчертава че макар и да харесвам някои от позициите изказани от Вас , честото им повторение ме кара по скоро да ги игнорирам отколкото да ги прочета по задълбочено.

  С уважение.

 • 6
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  До коментар [#5] от "Цъкльо":

  Здравейте Цъкльо,

  Какво значи да Ви поучавам?

  Ваша воля е дали да се съобразявате с научни знания или да не ги ползвате.

  Можете да сте сигурни, че ако не сте чели мои публикации – то Вие нямате други възможности да научите тези полезни новости.

  Поведението на неползване на представяни от мен знания не е новост, в т. ч. подобно на Вашето е и поведението на притежателите на гръцки дълг, които предпочетоха да загубят над 105 милиарда евро, но да не съобразяват с представяната истина.

  Аз представям мнение, което се основава на резултати от мои изследвания и тези знания са публикувани, общодостъпни и могат полезно да ги ползват.

  Ако някой не ползва представяните от мен резултати, Вие знаели ли какво ползва?

  Разделението на парите на два вида, съответно „Златни” и „Незлатни пари” не е моя идея, а това е общожитейски известен факт, за който няма спор.

  Разликата между мен и други икономисти е тази, че аз се съобразявам с този факт, а другите не отчитат негова наличност.

  Вие изразявате недоволство от наличие на тези полезни за всеки знания във форума и аз не разбирам основания за Ваше поведение.

  Вие бихте ли обосновали – Вашето мнение на недоволство да се знае истината за развитие на сегашна световна стопанска криза на каква база се основава?

  С поздрави,
  Иван Митев

 • FlyingDutch

  Малоумие! Не е ли най-добре да закрият най-закъсалата банка, Банкиа, да платят депозитите и да оставят другите да се спасяват? Комсомолката, Ролан и Барозо ще ни уморят! Идиоти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход