Германските банки не искат обща гаранция по депозите в ЕС

Местните спестовни каси убеждават канцлера Меркел да спре въвеждането на единна схема за гарантиране на влогове

От началото на следващата година ЕЦБ ще поеме надзора над всички 6000 банки в еврозоната до началото на 2014 г.
От началото на следващата година ЕЦБ ще поеме надзора над всички 6000 банки в еврозоната до началото на 2014 г.
От началото на следващата година ЕЦБ ще поеме надзора над всички 6000 банки в еврозоната до началото на 2014 г.    ©  Alex Domanski
От началото на следващата година ЕЦБ ще поеме надзора над всички 6000 банки в еврозоната до началото на 2014 г.    ©  Alex Domanski

Местните спестовни (т.нар. Sparkassen) и кооперативни банки в Германия убеждават канцлера Ангела Меркел да блокира въвеждането на обща депозитна гаранция в целия Европейски съюз – една от възможностите, за които върви дебат в евросъюза, съобщи Associated Press. Лидерите в ЕС се опитват по този начин да подсилят новосъздаващия се единен банков надзор в еврозоната.

Германия има стотици малки спестовни и кооперативни банки, изградени на регионален принцип. На цели страници във вестниците в четвъртък те са публикували отворено писмо до Меркел, посочвайки, че единна схема за гарантиране на депозитите в Европа ще увеличи разходите им. Те посочват, че това означава "намаляване на нивото на защита на нашите клиенти".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tsyrvulan avatar :-?
  tsyrvulan

  Интересно ми е кои ще са бенифицентите от евентуалния бъдещ банков съюз?

  Нередност?
 • 2
  ruark avatar :-|
  ruark
  • + 5

  много ясно. такива мародерски спекулативни испански, италиански и други големи банки в европа ще спекулират отново чрез техни подразделения някъде в света и малките каси които са създадени с цел да служат на обществото ще бъдат източени след 10 години ако и те са гаранти и ако и тях ги обваща "регулацията" която от друга страна си е чист шпионаж но е необходима за големите банки.
  банките трябва да се разделят на консервативни както кредитните кооперации и спестовните каси в германия които не могат да се придобият от големите банки, и на инвеститионни банки които да ги следи ЕУ, защото те спекулират и произвеждат токсични продукти. Първите са подчинени на техните си нац. законодателства и след като те функционират и то доста успешно понеже тяхната роля е да насърчават техните членове където всеки член има един глас независимо от делът му, не могът да бъдат придобити и източени или разпродадени на парче.
  и от тази гледна точка след като функционират добре би трябвало да не се третират като големите "системно релевантни банки"
  на обикновените търговски банки след като имат в тях спестявания ЕУ не трябва да им разрешава да търгуват с опасни продукти.
  с две думи
  не може една търговска или инвестиционна банка с 3 % 4% собствен капитал да върти търговия с продукти и да взима заеми за да купува фин. продукти от алчност заради рендитата им и то в стотици милиони eвро или милиарди.
  после държавата трябва да я спасява. кредитните кооп. и касите по закон имат около 20 % от големината капитала си резервен фонд и 10 % инвестиционен. те взимат и дават кредити и то не в някакви огромни количества защото устава им и законодателството не им позволява. докато при големите банки всичко е казино. при благоприятни условия печелят милярди, но трусне ли нещо на фин. пазари и буквално от днес за утре нямат никаква ликвидност.разбира се не всички. но и в момента има стотици замоби банки които без перманентна помощ от държавата не могът да съществуват. и понеже им трябват перманентно големи суми за да покриват задължения, задлъжняват държавите до немай къде....
  ........

  Нередност?
 • 3
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip
  • - 1
  • + 1

  малки спестовни и кооперативни банки май не разбират алтернативният сценарий че изобщо няма да съществуват дългосрочно ако не се създаде механизъм за гарантиране на влоговете в целият ЕС и като се погледне че Германските банки са най облагодетеслтвани от години именно от въвеждането на Евроро и създаването на Ес това е най малко нагло от тяхна страна още повече че всеки механизъм на защита на влогове ще включва защита не от регионалните малки спестовни банки а от европейският аналог на ФЕД който в момента има балансов лист на стойност по голяма от тази на ФЕД .Така и така ЕЦБ ще е гарантна за всички какво реват тези фокусници в Германия ?

  Нередност?
 • 4
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
  • - 1
  • + 1

  Ами прави са германските банки, така ще ги прецакат.

  Нередност?
 • 5
  ruark avatar :-|
  ruark
  • + 1

  До коментар [#3] от "Seola":


  [quote#3:"Seola"]малки спестовни и кооперативни банки май не разбират алтернативният сценарий че изобщо няма да съществуват дългосрочно ако не се създаде механизъм за гарантиране на влоговете в целият ЕС[/quote]

  регулиране и надзор на банките.....
  тези кооп банки нямат нищо общо с големите универсални банки. след като нямат нищо общо с тях защо и те трябва да гарантират за някоя си мародерска банка в испания или в германия....
  влоговете на членовете в една кооп. банка са гарантирани и покрити със 20 % резервен фонд и депонирани средства в централна банка. след като не купуват деривати и не търгуват с такива финансови продукти тези банки не им трябва надзор от ЕУ защото те са сравнително малки институти без експанзивна политика.
  още повече че бундесбанк ги контролира.
  ние не трябва да вървим по стъпките на ФЕД защото европейската валута има друга изходна позиция и е различно конструирана от долара, има и различно предназначение на ЕУ и световно ниво.

  Нередност?
 • 6
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip
  • - 1

  До коментар [#5] от "ruark":

  Различно конструираната валута е пред разпад и това налага спешни нетрадиционни мерки -печатене неконтролируемо за погасяване на дълговете на изпадналите
  Малките банки няма да са засегнати никак от единен фонд за гаранция -напротив той ще ги стабилизита както и бондовият пазар и доверието в контрагентите и ще повиши доверието в ЕС.
  С дерегулацията която искат тези "малки " банки може да се постигне една цел те д са извън системата за да поемат и правят спекулативни залози и да създават волатилност и риск който именно доведе всичко до тук в положението което сме в момента .
  Изобщо след последвалата криза да се остави банка без надзор и да се вярва че мениджмънта и знае какво прави без никой да им гледа спекулативните залози е лудост .Трябва някакъв механизъм за контрол инадзор

  Нередност?
 • 7
  ruark avatar :-|
  ruark
  • + 1

  До коментар [#6] от "Seola":

  значи тук ставаше въпрос за кооперативните банки и шпаркаси както и малки универсални банки на регионално ниво.
  коопбанките и шпарксите не правят спекулативни сделки защото закона и статутите им не позволяват. всяка банка подлежи на одит и надзор от централната банка. тези банки са доста разпространени в немско говорящияте страни. чрез тях големите банки не могат да спекулират нито да ги купят. имаше в австрия един проблем със интитут на Волксбанките който е АГ и се беше набутал в спекулатиции и сега държавата го спасява, но банките под неговата шапка не са АГта а кооперативни банки и те си функционират добре.

  Нередност?
 • 8
  daredebil avatar :-|
  DareDebil

  До коментар [#6] от "Seola":

  [quote#6:"Seola"]Малките банки няма да са засегнати никак от единен фонд за гаранция -напротив той ще ги стабилизита както и бондовият пазар и доверието в контрагентите и ще повиши доверието в ЕС.[/quote]

  Май тези банки знаят най-добре кое е добре за тях и клиентите им и кое не. Да си чувал някое sparkasse да се е молило на местно или федерално правителство, или ЕЦБ за спасителен пакет? Няма и да чуеш. Това не са ти испанските или американските или ирландските банки.

  Нередност?
Нов коментар