Важна крачка за борсата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Важна крачка за борсата

Важна крачка за борсата

Държавата търси консултант за финансова оценка на БФБ-София и Централния депозитар по пътя към приватизацията им

Татяна Пунчева-Василева
7613 прочитания

Заложени са високи изисквания

След години на отлагане, протакане и охладнели надежди за бърза приватизация на Българската фондова борса първата сериозна крачка към продажбата й вече е направена. Агенцията за приватизация (АПСК) обяви ограничен конкурс за избор на консултант, който да направи оценка на борсата, която ще се продава заедно с голям пакет от капитала на Централния депозитар. След това ще бъде обявена и цялата процедура за избор на купувач. Приватизацията на борсата и депозитара са важни и дълго очаквани, тъй като на това се гледа като възможност за развитие на капиталовия пазар - по-голяма видимост в чужбина, свързване с големи чужди борси и привличане на чужди инвеститори тук. В БФБ държавата ще продаде контролен пакет от  50.05%, а в Централния депозитар - 43.7%, което дава реален контрол над двете ключови институции на фондовия пазар.

Високи изисквания

Кандидатите не трябва да са акционери в борсата и депозитара. Това автоматично изключва от потенциалните кандидати инвестиционните посредници и банките, които имат дялове там. Отделно те трябва да имат опит в маркетирането на продавача на поне една сделка за продажбата на борсов оператор, както и да имат поне две успешно приключени сделки за продажбата на финансова институция с размер на собствения капитал от поне 50 млн. лв. всяка. Тези два критерия допълнително свиват кръга от възможни кандидати до по-опитни консултантски компании. Офертите ще се приемат в рамките на 30 дни след като обявата за конкурса бъде публикувана в един национален ежедневник.

Основното действие...

След като бъде избран консултантът и едва след като той изготви своите анализ, оценка и маркетинг, АПСК трябва да стартира и фактическия конкурс за продажбата на държавните дялове в двете дружества. Засега очакванията са това да се случи до края на годината и в началото на следващата двете ключови институции да преминат в ръцете на някои голям борсов оператор, който да помогне на пазара да се съживи от летаргията, която го е обхванала от няколко години.

"Няма пазар, който да не се възстановил рано или късно, и нашият ще се възстанови. Затова му трябват както технологични решения, включващи и продажба на борсата, и нови "играчки" (нови възможности за търговия като деривати, къси продажби и др. - бел. ред.), така и говорене в посока на това, че пазарът е нещо полезно, той може да работи и на него може да се печели", коментира преди няколко месеца Камен Колчев, председател на съвета на директорите на "Елана финансов холдинг", една от най-големите инвестиционни компании на пазара, по време на специално ориентирана към капиталовия пазар конференция, организирана от "Капитал" и "Елана".

Думите му в пълна сила важат и в сега, като обявеният от АПСК конкурс следва макар и със закъснение и предварително начертаната стратегията на Министерството на финансите да развие местния пазар, като го продаде на голям чужд играч от сектора. Както коментират от ведомството, "приетата стратегия за приватизация на БФБ и Централния депозитар цели интегрирането на българския пазар с европейския и създаването на една добра инфраструктура на борсата, "което ще гарантира надеждност и ще повиши интереса на инвеститорите".

За участниците на капиталовия пазар краят на приватизацията е по-важен, отколкото цената, на която това ще се осъществи, защото само чрез продажбата на голям чужд играч те виждат възможност пазарът да стане по-видим както за големи, така и за много повече дребни инвеститори зад граница. 

...и кой ще може да участва в него

По информация на "Капитал" параметрите за продажбата са такива, че само топ световни борси и борсови обединения ще могат да се включат в надпреварата за българската борса. Такива са германската Deutsche Boerse и Виенската фондова борса, с които ползваме една и съща търговска система Xetra. Лондонската борса и обединението NASDAQ - OMX също отговарят на изискванията. Всички те под една или друга форма са ухажвали вече българската борса в миналото. Остава интересът им да се е задържал досега, за което обаче индикациите са положителни.

Само преди дни интерес за евентуално участие изрази и Истанбулската фондова борса, която вече има дялови участия в две балкански борси - в Сараево и Баня Лука. Тя обаче тепърва трябва да се преобразува в търговско дружество и самата обмисля да си намери стратегически партньор. Така че най-вероятно не отговаря на заложените критерии. А те са с два ключови количествени критерия - поне 2 млрд. евро средномесечен общ оборот на пазара на акции и/или средномесечен общ брой деривативни контракти (например върху валута, стоки, цветни метали, индекси, финансови инструменти и др.) от поне 2 млн. броя за последните две години към края на 2011 г. Освен това кандидатът не трябва да е държавна собственост, което изважда от "прослушването" Варшавската фондова борса.

Дружествата на "Енерго-про" излизат на борсата на 3 октомври

На 3 октомври миноритарните пакети в двете енергийни дружества на "Енерго-про" (бившите Е.ОН) ще бъдат предложени от държавата за продажба на смесен закрит аукцион на Българската фондова борса. Общата минимална цена, която се очаква от продажбата, е около 54 млн. лв. Минималната определена цена на акция от "Енерго-про мрежи" е 109.87 лв., а на акция от "Енерго-про продажби" е 11.09 лв. за брой, стана ясно по време на представянето на емисията от мениджъра й Първа ФБК и ръководството на компанията.

Заложени са високи изисквания

След години на отлагане, протакане и охладнели надежди за бърза приватизация на Българската фондова борса първата сериозна крачка към продажбата й вече е направена. Агенцията за приватизация (АПСК) обяви ограничен конкурс за избор на консултант, който да направи оценка на борсата, която ще се продава заедно с голям пакет от капитала на Централния депозитар. След това ще бъде обявена и цялата процедура за избор на купувач. Приватизацията на борсата и депозитара са важни и дълго очаквани, тъй като на това се гледа като възможност за развитие на капиталовия пазар - по-голяма видимост в чужбина, свързване с големи чужди борси и привличане на чужди инвеститори тук. В БФБ държавата ще продаде контролен пакет от  50.05%, а в Централния депозитар - 43.7%, което дава реален контрол над двете ключови институции на фондовия пазар.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Ега-ти! И тия разпродадоха всичко, а файдата - никаква, както винаги досега! България е с посредствен икономически растеж и няма никакви изгледи този резултат да се промени. Ама - отдавна е ясно, че с кражби икономика не се развива. Кога ли ще си изберем почтени управленци, които да ни направят като Швеция, Словакия, Австрия (с икономически растежи за 2011-та, съответно, 3.92 %, 3.35 % и 3.11 %, съгласно данните на Световната банка)...

 • 2
  georgi345 avatar :-|
  georgi345

  При предишната криза при Петър Чобанов (проверете дали не е свързан с австрийски банки, ЕК с контрол на съзнанието с имплант и безжична технология, както и анализаторите в БНБ учили при Сорос в Будапеща в ЦЕУ) от капитализацията за месец изчезнаха 20 млрд лв като ако си спомняте западните инвеститори продаваха преди спада.
  Не се знае какъв ще е следващия балон с нов собственик, но тогава дори е по-вероятно!

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  И кое му е важното? Правилата нали си остават същите? Контролът същия?

 • 4
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  До коментар [#3] от "mick":

  Точно.

 • 5
  lameo avatar :-|
  lameo

  Работеща борса при неработеща икономика - някой знае ли това какво животно е?

 • 6
  nedyalko avatar :-|
  недялко неделчев

  За съжаление продажбата на БФБ и ЦД няма много да помогне за развитието на капиталовия ни пазар. http://nedyalko.blog.bg/biznes/2010/08/16/prodajbata-na-bfb-sofiia-se-prevyrna-v-samocel.591844
  Освен нея трябва да се свърши много допълнителна работа за да се промени сегашното състояние на пазара.

 • 7
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#3] от "mick":

  Важното е, че частник ще гуши пари, това е важното.
  Приватизацията е престъпление! България 20 години живее като мързелив наследник на милиардери. Нехае и живее от разпродажба на имущество. Но имуществото ще свърши, господа "гениални" икономисти! Но толкова по-добре, нали? Важното е частника, частника да се нагуши. Да не остане дейност в обществото от която частника да не цоца доход. Това е целта.

 • 8
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  До коментар [#5] от "lameo":

  Икономиката не е точно "неработеща" - проблема е съдебната система и преобладаващата група измамници и мутри сред мажоритарните акционери на публични дружества. Акционерите няма как да ги смениш - остава чакането на един светъл момент в далечно бъдеще когато разните бандитски "врътки" няма да са възможни - тогава и борса ще имаме евентуално.

 • 9
  vasil_j avatar :-|
  vasil_jordanov

  До коментар [#8] от "mastikata":

  ++++

  На много хора им се иска икономиката ни да е "неработеща". На много хора им се иска да се върнат онези времена, когато държавата даваше топло "работно" местенце, да си клатиш краката през зимата и всички блага да се разпределят "справедливо" измежду "отрудените" другари. Яд ги е, че частника ги кара да работят, яд ги е, че има по-умни, по-работливи и по-способни от тях, които намират начини да изкарват добри доходи и да водят стойностен живот. Докато те, мижитурките, си живуркат в панелката и плюят ли плюят, а не се сещат, да си размърдат лоясалите задници малко от малко, за да изкарат някой лев.

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#8] от "mastikata":

  С чакане не става. Едни ще си отидат, други ще дойдат. Трябват правила и някой да ги налага. Доброволно не става, това е против пазара. Никоя фирма доброволно няма да спазва правила, които и струват пари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.