Сделката е ток

Сделката е ток

Държавата се раздели с участието си в "Енерго-про" на цена, близо 30% по-висока от началната

9562 прочитания

Държавата успешно продаде миноритарните си дялове във второ електроразпределително дружество през фондовата борса. След като в края на миналата година се раздели с акциите си в ЕВН, в сряда направи това почти изцяло със своите 33% в "Енерго-про мрежи" и "Енерго-про продажби" (бившата "Е.ОН България"). Бюджетът ще получи 28% повече от минимално заложената цена, или приблизително 68 млн. лв. за целия пакет. Акции през борсата закупиха доста инвеститори от страната и чужбина, като минаха и няколко големи пакета, което накара повечето представители на пазара да смятат, че зад тях стои чешкият мажоритарен собственик.

Какво се предложи

На инвеститорите бяха предложени 495 330 акции на "Енерго-про продажби" при първоначална цена от 11.09 лв. за брой. От тях бяха пласирани 92% при средна цена от 13.89 лв. От "Енерго-про мрежи" бяха пуснати 434 940 книжа, а бяха записани 96% при средна цена от 139.35 лв. за акция (началната беше 109.87 лв. за акция). Постигнатата цена беше в рамките на очакванията на анализаторите, като от инвестиционния посредник "Бетакорп" прогнозираха наскоро, че сделките ще бъдат в рамките на 120-140 лв. Според правилата на аукциона, при който се извършва продажбата на държавния дял от 33%, пазарните поръчки се класират по средната цена. За аукциона в  четвъртък остават да се продадат 16 280 акции от "Енерго-про мрежи" и 38 982 от "Енерго-про продажби". Посредник по предлагането е Първа финансова брокерска къща (ПФБК). "Участваха по-широк кръг инвеститори отколкото очаквахме, при това не само като брой, а и като тип, особено чуждестранни. Изненадващо поне за нас е, че местните институционални инвеститори бяха по-предпазливи. Нагласите като цяло бяха за по-ниска цена, но постигнатата е по-добра за държавата", коментира пред "Капитал Daily" Георги Койнов, управител на инвестиционния посредник.

Държавата предвиждаше да получи от продажбата на двата пакета около 53 млн. лв. според минималната цена, а след аукциона в сряда стана ясно, че сумата ще се увеличи до близо 68 млн. лв .

Според Тихомир Каунджиев от "Бетакорп" обаче държавата не е успяла да реализира целите си. "Нито успя да постигне достатъчно висока цена, нито да подкрепи фондовия пазар, коментира той и допълни: Единствените положителени ефекти са, че ще се пълни дупката в бюджета и се дава възможност за пазарни спекулации и бързи печалби."

Последна интрига

Засега остава загадка кои са инвеститорите, купили големи пакети, най-сериозния от които е за малко над 9 млн. лв. и няколко между 5 и 8.4 млн. лв. А това е важно, тъй като има значение за бъдещето на компанията на борсата. При ЕВН например основният пакет беше купен от мажоритарния собственик, който бързо придоби 100% и отписа дружествата си. Според представители на пазара този сценарий не е изключен и за "Енерго про". На такъв може да се надяват и спекулантите, които да продадат акциите си при евентуално търгово предложение на по-висока цена.

"При тази приватизация имаше по-голям интерес от първата с ЕВН. Очаквахме да се включат индивидуални инвеститори, което се вижда и от вторичната търговия. Има и спекуланти, които участваха с много краткосрочен хоризонт. Този интерес отличава сегашния аукцион от предишната приватизация. Сега остава да видим кой е закупил големи пакети и какви са перспективите компаниите да останат публични дружества. Точно от това ще зависи вторичната търговия, като за момента не очаквам рязко покачване на цената", коментира Цветослав Цачев, главен анализатор в "Елана трейдинг".

"Много по-засилен интерес имаше към приватизацията на дружествата от "Енерго Про" в сравнение с ЕВН. Затова говори и активната търговия на пода на борсата след аукциона. Основното количество акции бяха продадени и в момента важната информация за инвестиралите е кой точно е придобил основния пакет и дали ще следва търгово предложение", заяви и Благовест Крачев, брокер в "Карол".

Финансови резултати

И двете дружества на "Енерго про" подобряват финансовите си резултати към края на миналата година, като тази тенденцията се запазва и към средата на тази. Основна причина за това е промяна в регулацията относно ценообразуването на добавките за пренос и достъп до електрическа енергия.

"Силната регулация първоначално оказва негативен ефект върху резултатите, но с известно закъснение той се прехвърля върху крайния потребител, което повишава приходите. Ръководството на "Енерго-про мрежи" очаква положителните перспективи пред дружеството да се запазят и през 2012 г., което отчасти ще се дължи и на ръст от 2.5% в количеството пренесена енергия. Най-големият риск е дружеството да не успее да контролира нивото на загуби от електрическа енергия, което ще има неблагоприятен ефект върху финансовите резултати. Освен тях съществуват и т.нар. търговски загуби в резултат на нерегламентиран достъп или неправилно отчитане. За 2011 г. те са между 4 и 6%." се казва в анализ на "Елана трейдинг".

Държавата успешно продаде миноритарните си дялове във второ електроразпределително дружество през фондовата борса. След като в края на миналата година се раздели с акциите си в ЕВН, в сряда направи това почти изцяло със своите 33% в "Енерго-про мрежи" и "Енерго-про продажби" (бившата "Е.ОН България"). Бюджетът ще получи 28% повече от минимално заложената цена, или приблизително 68 млн. лв. за целия пакет. Акции през борсата закупиха доста инвеститори от страната и чужбина, като минаха и няколко големи пакета, което накара повечето представители на пазара да смятат, че зад тях стои чешкият мажоритарен собственик.

Какво се предложи


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  nuzzo avatar :-|

  Една хипотеза по сделката:
  Ето как държавата ще прибере парите от ЕРП-то от избирателното, дискриминационно и незаконно увеличение на таксата за достъп до мрежата на Енерго про, за ВЕИ централите. С тези пари Енерго про ще платят на държавата нейните дялове (ако "Енерго про" са предполагаемият купувач на повечето акции) ...Красиво, а? .....

 • 2
  dblajev avatar :-|
  dblajev

  "Силната регулация първоначално оказва негативен ефект върху резултатите, но с известно закъснение той се прехвърля върху крайния потребител"

  това е бруталната истина относно "инвеститорите" в ВиК и Електро преносни/разпределителни дружества!!!

  "Според правилата на аукциона, при който се извършва продажбата на държавния дял от 33%,.....получи от продажбата на двата пакета около 53 млн. лв. според минималната цена, а след аукциона днес стана ясно, че сумата ще се увеличи до близо 68 млн. лв. За сравнение, останалите две трети бяха приватизирани през 2004 г. срещу 275 млн."

  И какво точно е успеха на продажбата освен че се е състояла !!!

 • 3
  shakez avatar :-|
  shakez

  До коментар [#2] от "dblajev":

  Точно това - състояла се е :-)

 • 4
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#1:"nuzzo"]избирателноо, дискриминационно и незаконно увеличение на таксата за достъп до мрежата[/quote]
  Май се изживяваш на съдник от последна инстанция ?!?
  Кога комисията за защита от дискриминация го квалифицира като такова ?
  Кога заведохте дело, пък го разгледаха на всички инстанции и има влязла в сила присъда че го обяви за незаконно ?!?
  Или ти плащат по 50 ст на пост и не е важно какво точно пише в него ?

 • 5
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  При първата продажба имаше очаквания за големи печалби които не им ги позволиха заради кризата и намаленото потребление на ток. А и контролен пакет носи с себе си и възможност за управление на дружеството.

  Така, че сравнението с цената на приватизацията е напълно несъстоятелно.

  Трябва да се сравнява с цената, по-която ЕВН ги продаде на Енерго про. По неофициални сведения за между 90-100 млн. евро.

  Т.е. за този миноритарен пакет цената е с около 30% по ниска от мажоритарния, което е напълно нормално

 • 6
  dblajev avatar :-P
  dblajev

  До коментар [#5] от "hellwitch":

  Тогава като е нормално аз пак да питам какъв е успеха :) ?

 • 7
  azaza avatar :-|
  azaza

  [quote]

  На инвеститорите бяха предложени 495 330 акции на "Енерго-про продажби", при първоначална цена от 11.09 лв, за акция. От тях бяха пласирани 92% при средна цена от 13.89 лв. за акция.

  ...

  а тези на "Енерго-про продажби" поскъпнаха с 6.3 на сто, до 17.00 лв.

  [/quote]

  Може да не съм разбрал нещо, но по моите сметки от 13.89 до 17.00 е увеличение с 28%. Не е лошо за 1 ден.

 • 8
  nuzzo avatar :-|

  До коментар [#4] от "bz":

  Изживявам се като потърпевш от ПЪРВА инстанция.
  А, е дискриминация е злобни ми "другарю" , защото се променят условията след края на "играта".
  И тъй като си личи, че ти едва ли си плащал някога заплати през живота , едва ли си рискувал собствени пари, нерви и време , да се справяш и управляваш успешно собствения и живота на твоите подчинени в тези ненормални услови за бизнес, та дискриминация е злобни ми другарю преведено за тебе, е когато се наредиш някъде на опашка за работа , (обикновенно такива са на държавно -общинската хранилка ) и ти кажат , че няма да те наемат , щото мнението ти не съвпада с това на този от портрета на стената. Ясно....

 • 9
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#8:"nuzzo"]Изживявам се като потърпевш от ПЪРВА инстанция.[/quote]
  Това трябва да пишеш като първо изречение във всеки пост по темата за да са наясно хората че си заинтересован "инвеститор-мутра" чиито мераци за свръх печалба бяха частично намалени.
  [quote#8:"nuzzo"]И тъй като си личи, че ти едва ли си плащал някога заплати през живота ,[/quote]
  Трябва да си смениш кристалната топка защото хич не познаваш !

 • 10
  kihano avatar :-|
  kihano

  Лошо, лошо, лошо! Приватизацията е престъпление!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал