Двама господари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Двама господари

Двама господари

Според Сметната палата правилникът на Комисията за финансов надзор не е съответствал на закона, тъй като е създавал двуначалство

Татяна Пунчева-Василева
5521 прочитания

Специализираната администрация в Комисията за финансов надзор (КФН), която регулира инвестиционния, застрахователния и осигурителния пазар в страната, се оказва, че е трябвало да се подчинява на двама господари в противоречие на закона. Това е един от основните изводи в одитния доклад на Сметната палата върху дейността на комисията за периода от 1 януари 2010 г. до 30 септември 2011 г., публикуван в края на септември. Според документа заради наличието на тази двойна подчиненост правилникът на регулатора е бил в несъответствие с по-висшия и материален Закон за КФН, който определя основните функции на избираните от парламента членове на комисията.

Кой ми е началникът?

При проверката си одиторите на Сметната палата са установили, че приетият през юни 2011 г. правилник да дейността на комисията е изисквал от служителите й да се подчиняват, от една страна, на заместник-председателите на КФН, избирани от парламента, а от друга, и на назначаваните от председателя главни директори по "Регулаторна политика" и "Надзорна дейност" и дирекция "Финансова стабилност".

По закон зам.-председателите на КФН следва пряко да ръководят специализираната администрация заради специфичната дейност, която извършват както в прилагането на съответните режими в инвестиционния, застрахователния и осигурителния пазар, така и в осъществяването на нужния надзор на тези пазари. Новият правилник от 2011 г. обаче така е преформатирал структурата на комисията, че администрацията е следвало да се подчинява и на новите фигури в общата администрация -  главните директори.

Одиторите пишат в доклада си още, че "в утвърдените от председателя на КФН длъжностни характеристики на двамата главни директори на дирекция "Регулаторна политика" и дирекция "Надзорна дейност" е посочено, че са подчинени пряко на главния секретар и контролиращ ръководител е председателят на КФН. В длъжностните характеристики на главните директори са вменени основни задължения, които са в рамките на компетентностите на заместник-председателите, като в същото време не е регламентирано, че същите са подчинени на заместник-председателите, което е в несъответствие със Закона за КФН".  Освен това одиторите допълват, че във функционалните характеристики на дирекциите от специализираната администрация не са регламентирани ясно нивата на докладване към главните директори и към заместник-председателите. Допълнително съгласно правилника заместник-председателите на комисията в рамките на предоставените им специални компетентности ръководят своите ресорни управления чрез главните директори, което отново не е в съответствие със закона, който изисква те да ръководят пряко специализираната администрация.

Именно по този начин според Сметната палата специализираната администрация е била на двойна подчиненост и затова е препоръчала правилникът да се приведе в унисон с изискванията на Закона за КФН.

"Одитът на Сметна палата обхваща период до 30 септември 2011 г., като препоръките в доклада са взети под внимание", поясниха от финансовия регулатор за "Капитал Daily". "От 22 юни 2012 г. в КФН действа нов устройствен правилник, съобразен с новия статут и положения, съгласно последните изменения на Закона за държавния служител. Сметната палата е своевременно информирана за направените промени", допълниха от КФН.

Според новия правилник, актуален от юни 2012 г., заместник-председателите отново ръководят регулаторните и надзорни дирекции според ресора си като те оформят и съответните управления - "Надзор над инвестиционната дейност", "Осигурителен надзор" и "Застрахователен надзор". Въпреки това е останал текстът, който изисква от тях предварително съгласуване на индивидуалните им актове с председателя, който също може да се разглежда като намеса в правомощията им по закон. Освен това през едната година, когато е действал незаконосъобразния правилник, на негово основание комисията е издавала актове. Според юристи това може да е основание те да бъдат атакувани пред съда.

За дома на регулатора

"В доклада на Сметната палата по предоставянето на сграда държавна собственост, съответстваща на нуждите на комисията, е изказано мнение, което няма валидност на препоръка, тъй като решаването на този въпрос е извън компетенцията на КФН", поясниха от регулатора. "От 2005 г. КФН е под наем в настоящата си сграда. За пръв път оттогава под ръководството на председателя на КФН Стоян Мавродиев са предприети редица активни действия за намиране на държавна сграда за комисията. До момента няма налична, подходяща за нуждите на КФН, сграда и съответно не е предложена такава, както е видно от получени в КФН писма от МРРБ и областния управител", допълниха от комисията.

Специализираната администрация в Комисията за финансов надзор (КФН), която регулира инвестиционния, застрахователния и осигурителния пазар в страната, се оказва, че е трябвало да се подчинява на двама господари в противоречие на закона. Това е един от основните изводи в одитния доклад на Сметната палата върху дейността на комисията за периода от 1 януари 2010 г. до 30 септември 2011 г., публикуван в края на септември. Според документа заради наличието на тази двойна подчиненост правилникът на регулатора е бил в несъответствие с по-висшия и материален Закон за КФН, който определя основните функции на избираните от парламента членове на комисията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  apoloniy avatar :-|
  Apolon ot Tiana

  Продадоха на безценица сгради, публична държавна собственост, като преди това ги освободиха от публичното им качество, а сега се дават милиони грешни народни пари за наеми на реститути и на измекяри. Това е част от пладнешкия грабеж на българите от мафиотските им управляващи!

 • 2
  rkirov avatar :-P
  rkirov

  Ей работещите към тази комисия трябва да им смята една за две години трудов стаж .Щом имат двама шефове значи работят двойно :))

 • 3
  zamen avatar :-P
  д р Чарли Мишкин от ГРУ

  До коментар [#2] от "rkirov":
  И от мен два ++ за теб :-)

 • 4
  igita avatar :-|
  igita

  Откакто стана Председател на КФН Ст.Мавродиев там нещата направо не вървят. Скандалният нов Правилник на практика блокира дейността й, защото освен, че противоречи на закона, много утежнява и документооборотта.... Но това не му попречи да назначи за благодарност в КФН изговилите го две външни експертки и то срещу ненужно щедър хонорар!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Сметка за смет

Сметка за смет

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK