Бизнесът все по-силно усеща рецесията в еврозоната

Забавянето на икономиката вече се отчита и в Германия

Данните чертаят един много разочароващ и депресиращ сценарий, тъй като показват влошаване на ситуацията, смятат анализатори.
Данните чертаят един много разочароващ и депресиращ сценарий, тъй като показват влошаване на ситуацията, смятат анализатори.    ©  Reuters
Данните чертаят един много разочароващ и депресиращ сценарий, тъй като показват влошаване на ситуацията, смятат анализатори.
Данните чертаят един много разочароващ и депресиращ сценарий, тъй като показват влошаване на ситуацията, смятат анализатори.    ©  Reuters

Бизнес активността в еврозоната през октомври е достигнала най-ниското си ниво от юни 2009 г., което принуждава много компании да съкращават персонал, за да намаляват разходите си. Това показват резултатите от индекса на мениджърските поръчки PMI (Purchasing Managers' Index), изготвян от лондонския институт за пазарни проучвания Markit.

Съставният PMI индекс на еврозоната, който се изготвя на базата на проучване сред 5000 мениджъри в сферата на услугите и производството, спада до 45.8 пункта. През септември нивото му беше 46.1, оставайки трайно под 50 пункта, разделящо свиването от растежа.

Тези данни коренно се разминаха с очакванията на анализаторите, анкетирани от Reuters, които прогнозираха покачване на индекса до 46.4 пункта.

"Данните чертаят един много разочароващ и депресиращ сценарий, тъй като показват влошаване на ситуацията", заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. Уилямсън каза, още че докато официалните данни предполагат по-скромен спад от 0.2-0.3% през третото тримесечие, то PMI предполага, че забавянето на икономическия растеж ще се ускори през текущото тримесечие, чертаейки далеч по-мрачни перспективи, отколкото прогнозираната стагнация от анкета на Reuters през миналата седмица.

Официално икономиката на еврозоната се сви 0.2% през второто тримесечие и се очаква да спадне с още 0.3% през третото, което отговаря на техническото определението за рецесия.

"Безпорно данните за PMI, които бяха изнесени днес, са неприятна изненада и засилват загрижеността, че икономическият спад в региона може да се задълбочи", заяви Мартин ван Влиит, икономист в ING в Амстердам. "Всяко завръщане към положителен растеж през следващата година, най-вероятно ще бъде бавно и постепенно и продължава да зависи от по-нататъшния напредък при решаването на дълговата криза", смята той.

Спадът, който започна в по-малките страни от периферия на еврозоната, сега вече започва да се усеща все по-ясно и в Германия, и Франция.

В Германия, най-голямата икономика в Европа, съставният PMI е шести месец под 50 пункта и продължава да спада, а във Франция индексът е на червена територия за осми пореден месец. Особено видно е понижението при индекса, следящ производствения сектор в Германия, където той достигна до 45.7 пункта, докато месец по-рано беше 47.4. Индикаторът, показващ промените в настроенията в сферата на услугите в Германия, се свлича до 49.3 спрямо 49.7 пункта през септември.

PMI при услугите се покачи този месец минимално до 46.2 пункта (при 46.1 месец по-рано), но очакванията бяха за по-голямо повишение - до 46.4 пункта. Фирмите в сферата на услугите свалят продажните си цени за 11-ти пореден месец, а песимизмът сред тях се увеличава повече, като индексът на бизнес очакванията бележи рязък спад до 47.8, най-ниското ниво от февруари 2009 г.

Компаниите продължават да освобождават работна ръка и през октомври, макар и с по-бавни темпове. Съставният индекс на заетостта се е повишил до 47.1 при 46.6 през септември.

Неочакван спад и на Ifo индекса в Германия

През октомври спада и германският бизнес климат, показват данните на института Ifo. Показателят достига най-ниското си ниво от март 2010 г. Индексът, който се базира на проучване сред 7000 германски компании в секторите на производството, строителството и търговията, спада през октомври до 100 пункта, което е понижение с 1.4 пункта спрямо месец по-рано. Средните очаквания на анализаторите бяха за минимален ръст до 101.5 пункта. Индексът на бизнес очакванията, който измерва нагласите за перспективите пред бизнеса за следващите шест месеца, е останал без промяна на ниво от 93.2 пункта, оставайки под предварителните прогнози за подобрение до 93.7 пункта.