Трима на борсовата лодка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Трима на борсовата лодка

Основната цел на продажбата на борсата и депозитара не е максимум приходи за държавата, а качествен собственик

Трима на борсовата лодка

До 10 дни Агенцията за приватизация трябва да избере една от трите оферти за консултант на сделката

5252 прочитания

Основната цел на продажбата на борсата и депозитара не е максимум приходи за държавата, а качествен собственик

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


"Делойт България", "Булброкърс консултинг" и чешката Patria Corporate Finance, която е част от групата на белгийската KBC, подадоха оферти в конкурса на Агенцията за приватизация за изготвянето на оценка и маркетирането на приватизацията на Българската фондова борса (БФБ) и Централния депозитар (ЦД). Крайният срок изтече вечерта на 26 октомври.

Месец за оценка

Сега агенцията ще провери получените документи и предварителният план е до десетина дни да има спечелил участник. Той ще трябва да извърши маркетинга и правно-финансовия анализ на двете дружества. Той трябва и да изготви и приватизационни оценки  и информационни меморандуми на двете дружества, където основен акционер през Министерството на финансите е държавата. За да изпълни задачите, консултантът ще има един месец. Това означава, че през декември подготовката по сделката ще е приключила и най-вероятно януари следващата година ще се подават оферти.

От кандидатите или техния екип се изисква да не са акционери в продаваните дружества към датата на подаване на предложението за участие в конкурса, както и да нямат договорни отношения с тях. Това означава, че повечето инвестиционни посредници и банки, които като членове на борсата и депозитара имат отношения с институции, не би следвало да могат да бъдат избрани за консултанти.

Първоначално интерес към конкурса за оценител проявиха девет консултанта и адвокатски кантори. Те си закупиха документи за участие в процедурата, но явно само три дружества са решили да подадат оферти. Сред заинтересуваните, но отказали се бяха: "КПМГ България", "Първа финансова брокерска къща", "Си Ем Ес Камерън Маккена", "Кей Би Си секюритис – клон България" (които обаче играят през чешко дружество),  софийските адвокатски дружества "Събев и съдружници" и "Георгиев, Тодоров и ко". Представители на отказалите се коментираха, че една от причините за умерения интерес е, че държавата е склонна да плати малка сума за задачата.

Какво предстои

След като избраният консултант направи исканата от него оценка и информационен документ, следва да стартира и реалната приватизация на двете основни институции на капиталовия пазар в България. Държавата ще продаде контролен пакет от 50.05% от капитала на БФБ и 43.7% от ЦД, което ще даде на потенциалния купувач реален контрол над двете дружества.

В последните месеци публичен интерес към процедурата проявиха няколко регионални играча като Виенската фондова борса и Истанбулската фондова борса. През годините обаче интерес са имали и други големи играчи като Варшавската фондова борса, която все още е държавна, Deutsche Boerse, NASDAQ OMX, гръцката Hellenic Exchanges и Лондонската фондова борса.

Като цяло държавата иска да избере само топ купувач за двете институции. За целта от кандидат-купувачите ще се изисква да отговарят едновременно на няколко количествени критерия: поне 2 млрд. евро средномесечен общ оборот на пазара на акции и/или средномесечен общ брой деривативни контракти (например върху валута, стоки, цветни метали, индекси, финансови инструменти и др.) от поне 2 млн. за последните две години към края на 2011 г.

Освен това тепърва ще се решава дали кандидатът може да е държавна собственост, каквито първоначални идеи имаше принципалът - Министерството на финансите. Ако бъде забранено, това ще изключи от надпреварата Варшавската фондова борса. На този етап изглежда, че управляващите са склонни да премахнат това ограничително условие.

Реалистично изглежда приватизацията да приключи през първото тримесечие на 2013 г.

Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ - София

Последните дни бяха притеснителни за капиталовия пазар. Беше лансирана и след това оттеглена идеята за въвеждането на данък върху капиталовите печалби точно преди приватизация на Българската фондова борса и Централния депозитар. Като за началото доколко данъкът щеше да се отрази негативно на развитието на пазара?

- Очевидно е, че всеки допълнителен данък, наложен върху капиталовия пазар, щеше да му повлияе негативно. Инвестиционната активност в момента е на едно от най-ниските си нива, доверието в пазара е крехко, а допълнителен данък върху капиталовите печалби щеше да намали реалната възвращаемост на инвестициите, правейки ги по-малко атрактивни, което да доведе до нов отлив на ивеститори. Средствата, събрани от подобен данък, надали щяха да са сериозни, но със сигурност щяха да окажат силен отрицателен ефект в настоящия деликатен момент.

С оглед на обявената отмяна на идеята за този данък смятате ли, че това ще има позитивен ефект върху процеса по приватизация на БФБ и ЦД, за чиято цел в момента се избира консултант по приватизацията?

- Определено да, тъй като, както е известно, таксите за търговия, които борсата събира, са един от основните й приходоизточници. Отказването от идеята да се наложи подобен данък означава, че при равни други условия вече не съществува опасност това да повлияе негативно на бъдещите приходи на компанията, което от своя страна да доведе до по-нисък интерес от страна на кандидат-купувачи.

Какви са вашите очаквания за това кога може да се очаква приватизацията на борсовия оператор и Централния депозитар да приключи успешно?

- С оглед на стартиралата процедура за избор на консултант, спрямо която в голяма степен зависят и останалите срокове, считам за реалистично процесът да завърши през първото тримесечие на следващата година.

 

"Делойт България", "Булброкърс консултинг" и чешката Patria Corporate Finance, която е част от групата на белгийската KBC, подадоха оферти в конкурса на Агенцията за приватизация за изготвянето на оценка и маркетирането на приватизацията на Българската фондова борса (БФБ) и Централния депозитар (ЦД). Крайният срок изтече вечерта на 26 октомври.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel

    ТИМ явно са решили чрез фрайчайзинг да придобият контрола на всичко в тази държава. Кому е нужна приватизацията на всичко в тази държава. Свидетели сме, че 3-те стокови борси в България, макар и частни се използват единствено за узаконяване далаверите на властимащите. Така беше и при Симеон и при Станишев и днес при Бойко. Въпреки, че по замисъл и закон никой акционер няма право да притежава или контролира по-вече от 5 % от собствеността на която и да е стокова борса, ТИМ закупи повече от 80 % от пловдивска стокова борса а Държавната комисия по стокови борси и тържища се прави че нищо не вижда


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.