Държавата си осигури 82.5 млн. лв. от дела в последното ЕРП
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавата си осигури 82.5 млн. лв. от дела в последното ЕРП

Капитал Daily

Държавата си осигури 82.5 млн. лв. от дела в последното ЕРП

По-голяма част от миноритарните пакети в двете дружества на ЧЕЗ бяха пласирани на фондовата борса

6302 прочитания

Капитал Daily

© Капитал Daily


Държавата успешно продаде голяма част от миноритарния си дял от третото електроразпределително дружество през фондовата борса. След като в края на миналата година тя пласира дела си в двете дружества на ЕВН, в началото на октомври в "Енерго-про мрежи" и "Енерго-про продажби" (бившата "Е.ОН България"), в понеделник на аукцион започна продажбата на държавния дял в двете дружества на "ЧЕЗ" в Бългаия.

И от двете бяха предложени по 33% от капитала, които са собственост на държавата. На инвеститори се продават 63 624 акции от "ЧЕЗ Разпределение България". От тях бяха пласирани почти 76 на сто - 48 074 книжа, като останалите остават за аукциона утре. Книжата бяха продадени при средна цена от 1605.85 лв., което е с 12.9% над началната. Максималната цена достигната цена беше 2121 лв. за акция, а минималната - 1420 лв.

От "ЧЕЗ Електро България" на аукциона бяха предложени 1650, от които бяха записани 560 или 33.94 на сто. Средната постигната цена беше 9485.37 лв. за акция, което е с 9.1% над началната. Достигнатата максимална цена беше 10188 лв., а минималната - 8661 лв.

От днешния аукцион държавата би трябвало да прибере към 82.51 млн. лв.

"Аукционът протече спрямо нашите основни очаквания. Единственото, което ни изненада, е това, че нямаше отчетливо презаписване от страна на мажоритарния собственик", каза за Капитал Daily Тихомир Каунджиев, финасов анализатор в "Бета Корп".

Общият брой на сделките сключени до този момент е 499, като акции са закупили 31 инвестиционни посредника. Посредник по предлагането е Централна кооперативна банка, а аукционът може да продължи 30 дни или до продажбата на цялото количество предложени акции.

Постигната цел

Сред големите купувачи вчера е било пенсионното дружество "Доверие". "Постигнахме целта си да придобием поне 5% от акциите в дружеството, защото е крайно време едно от тези ЕРП да остане публично, а не да бъде обект на спекулации", коментира Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие" пред investor.bg. Ако фондовете на компанията имат над 5% и от двете дружества, това означава, че при евентуално търгово предложение с цел отписване могат да не го одобрят и така да блокират отписването. Акции за малко над 19 млн. лв. е купила и Уникредит Булбанк, пак според информация на investor.bg.

От централата на ЧЕЗ в България вчера не коментираха вчера дали са имали интерес към аукциона. Пред чешкото издание iDnes.cz говорителката на -компанията Барбара Пулпанова е заявила, че мажоритарният собственик е решил да не участва. "Решихме да не участваме, тъй като и 67% са достатъчни, за да контролираме дружествата", е заявила Пулпанова.

Надеждите на пазара

Повечето представители на капиталовия пазар се надяват дружествата на ЧЕЗ да останат на борсата, за да има и по-дългосрочен ефект за нея. Надежди за това им дава и фактът, че мажоритарният собственик не е купувал. "Смятам, че за пазара е добре да има представител на енергийния бранш като ЧЕЗ, особено ако се постигне сравнително висок фрий флоут и разнообразие в акционерната структура", посочи Тихомир Каунджиев, финансов анализатор в "Бета корп". "Това, което е негативно, е високата абсолютна стойност на цената - тъй като това ще ограничи ликвидността по позициите", коментира Камелия Лазарова, финансов консултант в "Карол".

Това е третата поред електроразпределителна компания, която беше качена за частична приватизация на БФБ-София. Досега са продадени дяловете, също по 33%, от двете дружества на "ЕВН България" и двете на "Енерго-про". От тях Дърржавната консолидационна компания е получила съответно по 93 млн. и 67.7 млн. лв. Интересът към ЕВН беше по-голям, включително и от страна на големи институционални инвеститори. От информацията дотук няма данни доколко са участвали и при "Енерго-про", но по данни от пазара записването им там е било по-слабо.

Държавата планираше продажбата на миноритарните си дялове в електроразпределителните предприятия от няколко години. Тя се раздели с контролните пакети от по 67% в тях преди години, а повечето от остатъчните бяха изкупени пак от мажоритарните акционери през миналата и тази година. ЕВН дори вече не е публично, след като собственикът му отправи търгово предложение за изкупуване на малкия дял на дребните акционери. Засега от "Енерго-про" нямат такива намерения.

Държавата успешно продаде голяма част от миноритарния си дял от третото електроразпределително дружество през фондовата борса. След като в края на миналата година тя пласира дела си в двете дружества на ЕВН, в началото на октомври в "Енерго-про мрежи" и "Енерго-про продажби" (бившата "Е.ОН България"), в понеделник на аукцион започна продажбата на държавния дял в двете дружества на "ЧЕЗ" в Бългаия.

И от двете бяха предложени по 33% от капитала, които са собственост на държавата. На инвеститори се продават 63 624 акции от "ЧЕЗ Разпределение България". От тях бяха пласирани почти 76 на сто - 48 074 книжа, като останалите остават за аукциона утре. Книжата бяха продадени при средна цена от 1605.85 лв., което е с 12.9% над началната. Максималната цена достигната цена беше 2121 лв. за акция, а минималната - 1420 лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Пишман "приватизатори", въобще не трябваше да ги продават 2004-2006 години......

 • 2
  goa_head avatar :-P
  goa_head

  Еее...сега не трябвало '04- '06, каква по-добра "приватизационна сделка", да разпродадеш едни държавни "печатници на пари"...но не както го пишат в учебниците - на частни компании....не....на компании с преобладаващо (чуждо) държавно участие!

 • 3
  otlondon avatar :-P
  otlondon

  Еколожка на 28 години командва бордовете на директорите на АЕЦ „Козлодуй” и на държавните „Мини Марица-изток”. Освен новия изпълнителен директор - Валентин Николов, ядрената централа е и с нов председател на Съвета на директорите - Марина Армутлиева. Тя е родена е през 1984 г., завършва висше образование по специалността "Екология и опазване на околната среда" в НБУ. От юли 2011 г. е съветник в министерството на икономиката с ресор концесии, а след като ведомството беше оглавено от Делян Добрев, Армутлиева става началник на политическия му кабинет. Сега тя е назначена за председател на борда на ядрената централа.
  4750 лева заплата на месец ще получава друго кадрово "откритие" на новото ръководство. Става дума за бившия зам.-кмет на район „Студентски” по времето на СДС Калин Стануков е назначен за главен административен секретар на АЕЦ „Козлодуй” (длъжността е с ранг на изпълнителен директор).
  Той е завършил хидравлична и пневматична техника и никога не е работил в сферата на атомната енергетика .
  На втория ден след назначаването си Стануков подписва граждански договор с 21-годишната Мелина Нинова. На нея е поверено „да консултира ръководството във връзка с имиджа на дружеството” и „въз основа на проучвания да прави контент-анализи на публикации в пресата". Договорът е за 3000 лв.
  В интервю за „Преса” на въпроса защо назначихте еколожка за шеф на борда на АЕЦ „Козлодуй" и на „Мини Марица изток", нямаше ли енергетици, Валентин Николов, шефът на АЕЦ „Козлодуй” отговаря, че „тя де факто гледа обществени поръчки. Какво пречи да е еколог? Тя не управлява процеси. Какво пречи, че е еколог”.
  Освен това, допълва Николов, "тя е шеф на политическия кабинет на министъра и тя е човекът, който гледа нещата от страна на министъра какво се случва".
  Хидрологът Калин Стануков според Николов не бил „хидролог, а администратор, бил е помощник-ректор в СУ, отговарящ за обществените поръчки. "Той ли е сключил договор за връзки с обществеността с една девойка на 21 години от Враца - Мелина Нейкова. Какво разбира тя от връзки с обществеността", пита репортерът.
  "Истината е, че информационният ни център е много зле. Аз съм сключил граждански договор, докато се изготвя службата за връзки с обществеността в централата, да може да ми подготвя всички доклади, свързани с медиите", отговаря Николов.
  Николов оглави АЕЦ "Козлодуй" през април. Преди това бе за кратко зам.министър на икономиката, а преди това депутат. Николов е завършил Техническия университет в София като магистър в областта на машиностроенето и двигателите с вътрешно горене
  Единственият човек с опит в атомната енергетика, който остана в ръководството на АЕЦ, е Митко Янков, който е директор на дирекция "Безопасност и качество" и работи в АЕЦ "Козлодуй" от 1975 година след дипломирането си в Московския енергетически институт.
  От близо година шефката на Столичната агенция за приватизация и общински съветник на София Валя Чилова е в ръководството на дружеството ВЕЦ "Козлодуй", което е дъщерно на ядрената централа и което трябва да изгради и експлоатира водна централа на един от топлите канали на АЕЦ-а и да произвежда електроенергия с отработената вода при работата на "Козлодуй".
  От правно-информационните регистри става ясно, че Чилова е назначена като член на съвета на директорите на ВЕЦ "Козлодуй" на 8 ноември 2011 г. от старото ръководство на атомната централа, което с пращането на Валентин Николов като директор на АЕЦ "Козлодуй" бе променено. По непотвърдена информация персоналът на ВЕЦ-а е от шестима души, а съветът на директорите от четирима. Освен шеф на столичната приватизационна агенция и софийски съветник, Чилова е съдружник и управител в рекламните и пиар агенции "Маркетор" и "Пасуърд", а също така и международен секретар на фракцията Предприемачи – ГЕРБ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK