Затягането на кредитирането в еврозоната продължава

За повишаването на изискванията за отпускане на заеми допринася най-вече усещането за риск

   ©  HEINZ-PETER BADER
   ©  HEINZ-PETER BADER
Банките в еврозоната очакват спадът в търсенето на кредити да продължи както в корпоративния сектор, така и от домакинствата.

Банките в еврозоната отново са затегнали стандартите за кредитиране на бизнеса. Повишаването на изискванията за отпускане на жилищни заеми на домакинствата е останало в общи линии стабилно около нивата през второто тримесечие, докато при потребителските кредити е имало слаб спад.

Това показва редовното проучване на Европейската централна банка за кредитирането в еврозоната за третото тримесечие на тази година. То е проведено между 20 септември и 9 октомври 2012 г. Участие в него са взели 131 банки от еврозоната.

Затегнато, по-затегнато, най-затегнато

За повишаването на кредитните стандарти, най-вече за фирмите, допринасят усещането за риск, както и разходите на банките за финансиране на дейността им и балансовите ограничения. Що се отнася до жилищното кредитиране за домакинствата, въздействието на перспективите пред икономиката и жилищния пазар остава в общи линии непроменено, се посочва в изследването.

Според Грег Фузеси от JP Morgan, цитиран от Financial Times (FT), предпазливостта на банките в еврозоната сега е водена преди всичко от притесненията, свързани с представянето на икономиката и загубите от кредити, докато опасенията относно ликвидността и намирането на финансиране в по-голяма степен са поети от ЕЦБ. В известен смисъл този макрориск води до затягане на кредитирането, което е нормално по време на рецесия, посочва още той.

Невил Хил от Credit Suisse смята, че проучването за третото тримесечие изглежда малко по-мрачно от гледна точка на банките за възможностите за финансирането на компаниите – кредитните стандарти се затягат и пр. "Но основният момент е, че банковият сектор няма още дълго да бъде единственият източник за финансиране на европейския бизнес. Ако компаниите искат да вземат заеми и имат достъп до пазарите, те могат да направят това там", коментира Хил.

За последното тримесечие на годината очакванията на банките са за подобни нива на затягане на кредитните стандарти за компаниите и домакинствата.

Търсенето - надолу, надолу

По отношение на търсенето на бизнес заеми банките в еврозоната продължават да посочват ясно изразен спад, като тенденцията се е задълбочила в сравнение с второто тримесечие на годината. Сливанията и придобиванията и нуждите само от оборотен капитал са били водещи за силния спад в търсенето на кредити от корпоративния сектор.

В същото време търсенето на кредити за покупка на жилище от домакинствата се ускорява в известна степен, докато това на потребителски заеми намалява. За четвъртото тримесечие банките очакват спадът в търсенето на кредити да продължи както в корпоративния сектор, така и от домакинствата. Очакванията им обаче са за по-малко свиване в сравнение с третото тримесечие.

Така FT посочва, че резултатите от редовното тримесечно проучване на ЕЦБ не са добри, но трябва да се отбележи, че могат да бъдат намерени проблясъци на предпазлив оптимизъм, което обаче не се отнася за корпоративните клиенти.