Франция ще става по-конкурентна с рязко намяляване на разходите за заплати

Комисарят по инвестициите предлага разходите за труд да се съкратят с 30 млрд. евро

Луи Галоа подготви 22 мерки за подобряване на конкурентосопсобността на френската икономика.
Луи Галоа подготви 22 мерки за подобряване на конкурентосопсобността на френската икономика.    ©  Reuters
Луи Галоа подготви 22 мерки за подобряване на конкурентосопсобността на френската икономика.
Луи Галоа подготви 22 мерки за подобряване на конкурентосопсобността на френската икономика.    ©  Reuters

Индустриалецът Луи Галоа призова французите към патриотизъм при полагането на усилия в подкрепа на "шокова" терапия, чрез която да бъде обърната тенденцията за намаляване на конкурентоспособността на икономиката на страната, предаде Reuters. Той отправи призива в понеделник пред журналисти, малко след като предаде на социалистическото правителство подготвен от него доклад за подобряване конкурентоспособността. Бившият главен изпълнителен директор на Европейския авиационен и отбранителен консорциум EADS е държавен комисар за инвестициите.

Документът, който се състои от 22 точки, препоръча "шоково" съкращаване на 30 млрд. евро от разходите за труд и показва разочарованието на индустриалните компании от правителствените действия досега. Докладът дава препоръки да се прехвърлят част от данъчната тежест от работодателите към домакинствата, които и без това вече се борят с нарастващата безработица и строгите икономии в бюджета. Според Галоа препоръките не са лесни за изпълнение, но са крайно необходими. "Това ще изисква истински патриотизъм", добави той.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  yerdna avatar :-|
  Crux

  Мдааааа... Време е европейците да разберат, че социалната приказка приключи. 30-часова работна седмица, 30 дни платен годишен отпуск, тлъсти заплати дори за най-нискоквалифицираната работа, щедри обезщетения и помощи при безработица... Не става вече така! Време е Европа да се завърне към корените си, към това, което я направи водеща в света в продължение на столетия - наука и образование, иновативност, здраво бачкане, спестовност, инициатива. От това в момента няма и помен, европейците са се превърнали в затлъстели лентяи, които само се чудят каква нова глезотия да си купят на кредит и чакат държавата да им даде всичко, а те, ако им кефне, да поработват по малко.

 • 2
  gost22 avatar :-P
  gost22

  "Когато голямото колело се завърти веднъж, малките колелца изхвърчат от въртене."
  Когато обложим богатите с голям данък, то на бедните ... ... от патриотично въртене.

 • 3
  kihano avatar :-|
  kihano

  Много саа ми интересни предложения като на тоя - "дайте в името на собственото си забогатяване да си намалим заплатите"? Как ви звучи? Щот на мен ми звучи като "самоубий се за да живееш". И това хора го говорят напълно сериозно!

  После, човека пак развива теорията за захарчето и пръчката. Сиреч, за да вървят нещата, частниците и преките им слуги се стимулират със захарче, а останалите с пръчка. Дали тоя не говори така защото е преял със захарчета?

 • 4
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#1] от "Crux":

  Пич, и закакво ти е тая работа? Какво ще постигнеш? Какъв е смисъла?

 • 5
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  Високият стандарт на живот е стара болест за Европа,Очевидно че за Франция е по-тежка картината.От хубаво на лошо трудно се свиква.Предлага им се да проявят "патриотизъм",който те си го имат в излишък,но дали в конкретния случай няма да им дойде в дефицит?

 • 6
  mano avatar :-|
  Svetoslav Pavlov

  абсолютно съгласен със предложенията от статията и с №1.

  Ако това, което предлагат работодателите не се случи, те ще си намерят къде да се преместят, на по-евтина работна ръка и по-добра среда за бизнес. Тогава тези, които сега се правят на много социални ще останат и без това, което им се предлага в момента.

 • 7
  jubal avatar :-P
  jubal harshaw

  Гледай ги какво правят, не ги слушай какво говорят е принципът. Като чуете, че шефът на фирмата е приел рязко намаляване на възнаграждението без да напусне, че инвеститорите са преглътнали намаляване на дивидентите без да продадат - стегайте коланите.

  Ако не сте чули такива работи, почти сигурно е, че ви баламосват ;)

 • 8
  45iv avatar :-|
  45iv

  Твърде едностранно мнение което не е панацея. Намалянето на заплатите отваря и друга спирала ,на рецесията. Намаления стандарт води до намалено потребление а това удря промишленоста, автомобилна, хранителна, мода, туризъм. Пример са Гърция. А и с намаляването на заплатите няма да станат автомати4ески конкурентноспособни. Винаги ще има по ефтини държави, например България, а и други в Европа. Да не говорим за Азия, Африка.

 • 9
  ruark avatar :-|
  ruark

  французите се бореха да създадът общоевропейска валута и го постигнаха, понеже фр. франк беше крехка валута в сравнение с немската марка и искаха по този начин на да обуздаят немският излишък. с ЕУ тези държави си придобиха гарантирани пазари от источния блок
  сега обаче глобализацията и ЕВРОТО им пречи, понеже никоя държава от ЕУ не може да понижи валутата си тоест еврото спрямо основните валути, като продуктите им за износ стават автоматично по евтини нито да напечата нови пари. Германия и др. държави имащи търговски излишък взеха мерки и затова еврото не им пречи толкова.
  за да може да се възтанови франция е нужно да се намали държавната роля в раздаване на средства. да им се намали военния бюджет и УВЕЛИЧЕНИЕ на износа, както и създаване на холдинг като неските концерни за дълготрайно притежание на ресурси в целия свят необходими за идустрията.
  и още нещо важно. една фирма затваря фабрики като нокия и в същото време отваря в азия и др хиляди примери. е продуктите на тази фирма които идват от азия се облагат със зверски мита и да видим дали другите фирми ще затварят фабрики. САМСУНГ продава в ЕУ къде са му фабриките в ЕУ обаче?
  след като продаваш в гол. колкичества в ЕУ половината трябва да са произведени в ЕУ. но политиците нямат смелост понеже до преди 6 год. беше всичко уж наред......
  ето това е проблема. самсунг работниците не печелят пари за да могат да си купуват птодукти от европа..... защо се нуждаем от такива мастодони които изсмукват икономиката на Европа и работните им места като и др. концерни за да оцелевят инвестират в азия. тук е дисбаланса......
 • 10
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#6] от "mano":

  Дрън дрън, а купувачи къде ще намерят? Купувачи! Това е проблема, а не евтината ръботна ръка! Евтина работна ръка по света бол и не от вчера. Ама тия дето купуваха - САЩ и Европа свалиха потреблението и системата премина на резервно дишане. А спецове като тоя искат още да смъкват покупателната способност на европейците. Е кой ще купува тогава? Откъде ще им дойдат печалбите? От ЕЦБ? Сустемата се е задръстила така, че има само един потенциален начин да се отпуши - преразпределение от богати към бедни. Само че няма механизми за него, а тия които могат да ги въведат късогледо мислят единствено за собствения си богат гъз. Еее ами тогава ще пропадаме.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход