Гърция гласува днес строгите икономии

Алтернативата е хаотичен фалит, категоричен е финансовият министър Янис Стурнарас

Лидерите на еврозоната си дадоха три седмици, за да финализират поправките по спасителната програма за Гърция. Това обаче изисква и парламентарна подкрепа в държавите кредиторки, които са все по-скептично настроени, пише Financial Times.

Но одобрението на страните от еврозоната, което длъжностните лица все пак се надяват, че ще бъде получено навреме, за да се отпусне дълго отлаганият транш от € 31.5 млрд. помощ за Атина на 27 ноември, ще бъде предоставено, само ако в гръцкия парламент бъдат гласувани новите мерки за икономии, което е насрочено за тази вечер.

"Ние трябва да подкрепим тези мерки, защото вече се ангажирахме с изпълнението им", каза гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас по време на бурния парламентарен дебат във вторник. "Те са наистина строги, но алтернативата е хаотичен фалит".

Управляващата коалиция иска да ускори максимално приемането на законодателния пакет от 500 страници, тъй като се опасява, че продължителният дебат може да доведе до дезертьорство на депутати.

Бюджетната комисия в гръцкия парламент одобри тази нощ законопроекта за съкращаване на разходите за следващите 2 години. Той беше подкрепен от две от трите партии в управляващата коалиция, които разполагат и с мнозинство от 7 гласа в парламента на страната.

Гръцката икономика се свива по-бързо от очакваното, затова на страната ще се наложи да спести още близо 4 млрд. евро през 2015 и 2016 г., за да постигне бюджетните цели, заложени в спасителната програма.

В същото време гръцките синдикати призоваха, за още един протест пред парламента в сряда. Във вторник близо 60 хил. излязоха на протесни митинги в Атина и Солун.

Ако Гърция успее да гласува икономиите и в неделя прокара новия си бюджет за 2013 г., финансовите министри от еврозоната се очаква да дадат одобрението си за намаляването на лихвените проценти по дълга в понеделник, след което започват едни трудни две седмици, в които тези промени трябва да получат законодателно одобрение в седем национални столици.

Намаляването на лихвения процент по финансирането от спасителиня пакет е и най-спорната част, която трябва да се одобри, което ще е сериозен проблем там, където подкрепата за повече помощ е най-слаба - в Германия, Финландия и Холандия.

Съгласно действащата спасителен програма за Гърция на стойност € 174 млрд. лихвения процент се определя на 150 базисни пункта над нивата на междубанковите заеми. Високопоставени представители на ЕС заявиха, че се обмисля намаляване на премията до 80 базисни пункта.

Така или иначе висши служители вече признават, че мерките няма да бъдат достатъчно, за да се намали гръцкият дълг до 120% от брутния вътрешен продукт до 2020 г., и вместо това се обсъжда залагането на нова цел за около 125 на сто към 2022 г.