Три банки с втори спасителен пакет за 30 млрд. евро за Централна и Източна Европа

ЕБВР, ЕИБ и Световната банка ще подпомогнат икономическото възстановяване на региона

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Световната банка обявиха двугодишен съвместен план на обща стойност 30 млрд. евро, съдържащ редица мерки в подкрепа на икономическото възстановяване и растеж в Централна и Югоизточна Европа, включително и България, предаде Reuters.

Най-новият план е "пряк отговор на продължаващото отражение на проблемите в еврозоната върху нововъзникващите пазарни икономики в Централна и Югоизточна Европа", се казва в изявлението.

ЕБВР, която стои начело на инициативата, заяви, че ще участва с 4 млрд. евро през периода 2013 - 2014 г. Институцията постоянно предупреждаваше, че изтеглянето на западноевропейските банки от развиващите се държави в Европа е особено опасно.

ЕИБ ще допринесе с най-много средства - 20 млрд. евро, а Световната банка - с 6.5 млрд. евро.

Кой ще се възползва

Планът ще подпомогне частни и обществени инициативи, в това число и инфраструктурни корпоративните инвестиции и такива във финансовия сектор в Албания, Босна и Херцеговина, България, Чехия, Хърватия, Естония, Македония, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения.

"Тези страни са постигнали съществени корекции на финансите си и текущите си сметки, увеличили са вътрешните спестявания и са подобрили състоянието на банковите баланси", се казва в официалното съобщение.

"Пред тях обаче все още има съществени предизвикателства, включително продължаващото отражение на проблемите в еврозоната. Рестартирането и консолидирането на растежа е абсолютно задължително на фона на усилията на тези икономики да намалят огромната разлика в жизнените стандарти спрямо по-зрелите икономики в ЕС".

Освен финансовата помощ от над 30 млрд. евро, Световната банка, ЕБВР и ЕИБ ще предоставят експертна помощ на страните от Централна и Югоизточна Европа през следващите две години.

Това не е първата подобна инициатива на тези институции, като ангажиментите, поети предишния съвместен план за действие през 2009 - 2010 г., бяха на стойност 24.5 млрд. евро и дори бяха надвишени.

ЕБВР очаква значително забавяне на икономиките в региона

Страните от Централна и Източна Европа са изправени пред "значително икономическо забавяне" тази и следващата година в резултат на продължаващото сътресение в еврозоната, прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). "Кризата в еврозоната се засили едва в края на 2011 г. и не се отрази на годишните икономически показатели за региона в преход", отбеляза ЕБВР вчера в доклада си за 2012 г.

В доклада се посочва също, че растежът на БВП в Югоизточна Европа и балтийските страни ще бъде "особено бавен", след като някои държави "навлязоха или отново ще влязат в лека рецесия". При тези условия увеличението на БВП в региона се очаква да "се забави значително" до 2.7% през тази и 3.2 процента през 2013 г. спрямо 4.6 на сто през 2011 г. Растежът в страните, които са най-обвързани с еврозоната, ще отслабне значително спрямо 2011 година. "Рецесиите в Хърватия, Унгария и Словения ще се задълбочат още, а дори обичайно издръжливата полска икономика сега се очаква да нарасне по-малко", твърди ЕБВР.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  30млрд. за толкова много страни означава максимум 1-1,5млрд за БГ

 • 2
  tiggo avatar :-?
  Тихомир Гочев

  Май пак за инфраструктура става дума...
  Ако е така, ето ти и финансиране за някои от инфраструктурните проекти, за които такова беше под въпрос.
  Дано нашите управляващи си изиграят правилно картите и успеят да прокарат максимално наши проекти, които и без това са в процес на подготовка, чакайки следващия програмен период, които като идеи - колкото искаш - от още мостове над Дунав, през връзките с всички останали съседни държави, тунели, магистрали, тех паркове, индустриални зони.
  За Западна Европа 30 милиарда може да не са сериозна сума, но за изброените държави това не никак малък ресурс...

 • 3
  tiggo avatar :-?
  Тихомир Гочев

  До коментар [#1] от "hellwitch":
  Е?
  1,5 или 2 милиарда за 2 години - че това са си 70 % от чуждестранните инвестиции годишно ... Нека гледаме реално на нещата. Ако този ресурс се използва по предназначение никак не е малко!
  За съжаление няма да ни налеят по 300 милиарда, както в Гърция...

 • 4
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  До коментар [#3] от "Тихомир Гочев":

  Съгласен съм с това, че са сериозна сума. Но 30 млрд. звучи бомбастично, а БГ трудно би се преборила в конкуренцията на страни като Чехия и Полша като качество на проектите. По скоро ако им по голям фокус към по малко развитите държави в тази група има повече шанс за сериозен ресурс в наша посока.

  Разбира се като цяло новината е 100% позитивна :)

 • 5
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Пак едни пари ще бъдат раздадени на едни власти, които са главните виновни за да има криза в всяка една държава. Тъпо е, спрете се вече. Няма държавна власт, която да е изправила на крака, която и да е икономика, правят го хората. А когато държавната власт се намеси то обикновено става с някакъв вид подпомагане и после цялата работа излиза пресолено на един по-късен етап.

  Това например ще се случи и в Турция заради държавното подпомагане по всички линии на турските фирми по всякакъв начин. Сега дърпат напред но още не се е родил оня политик, който да излъже пазара. Това държавно подпомагане изтиква напред едни фирми родени и съществуващи заради това подпомагане а не поради пазарната логика. Затова после махалото ще се върне и ще отскочи толкова по-силно назад, колкото е подпряно напред. Същото стана в ЕС с тия тъпи субсидии и помощи, например за Гърция, а те си продължават. Иначе обяснението защо се прави е просто. Властите са осъзнали колко е лесно да се прави помен с чужда пита. Взимаш от обществото данъци и ги разпределяш по подходящ начин, че хем да стоиш добре в очите му, хем да има за твоите хора.

 • 6
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев

  До коментар [#4] от "hellwitch":

  Ако се акцентира на инфраструктурата то би следвало ние, румънците и изобщо нашето крайче от Европа /Сърбия, Македония, Албания/, да успеем да защитим повече проекти по простата причина, че сме доста по - назад от останалите изброени държави. Тук по -скоро опира до желанието и капацитета на управляващите, а специално в подготовката на проекти с еврофинансиране в последно време не стоим никак зле на фона не само на ЦИЕ, а и на целия ЕС.
  Нали се сещаш - като стане морето на айрян трябва да имаш лъжица... ;-)

 • 7
  illusion.therapy avatar :-|
  illusion.therapy

  Обидно малко пари са тези 30 млрд. Но за втора ръка хора - вАжи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход