Българите теглят бързи кредити, за да погасяват задължения към банки

Потребителите търсят начини за по-добро управление на заемите си, но много от тях всъщност задълбочават проблемите

Бързите кредити могат да задълбочат сериозно проблемите на хората, които вече срещат трудности при обслужването на заемите си, посочва Тихомир Тошев
Бързите кредити могат да задълбочат сериозно проблемите на хората, които вече срещат трудности при обслужването на заемите си, посочва Тихомир Тошев    ©  Иван Григоров
Бързите кредити могат да задълбочат сериозно проблемите на хората, които вече срещат трудности при обслужването на заемите си, посочва Тихомир Тошев
Бързите кредити могат да задълбочат сериозно проблемите на хората, които вече срещат трудности при обслужването на заемите си, посочва Тихомир Тошев    ©  Иван Григоров

При разговорите си с кредитни консултанти българите най-често се интересуват как да управляват максимално добре заемите си, но над половината от хората с проблеми в обслужването на задълженията си прибягват до т.нар. бързи кредити, за да погасят част от вноските си по банкови кредити. Това са част от изводите, направени от експертите от интернет портала www.creditpoint.bg на базата на наблюденията от първите две седмици след стартирането му. Платформата, която позволява на всеки потребител да изчисли сам индивидуалния си кредитен рейтинг, е съвместна разработка на консултантската компания "Кредит център" и "БГ Лийдс", като за момента работи в партньорство с Уникредит Булбанк.

Данните на "Кредит пойнт" показват, че за първите 15 дни след пускането на сайта общо 6000 души са измерили личния си кредитен рейтинг, като средната стойност на показателя е достигнала 451 пункта при максимално възможни 750 пункта. Изчисляването на крайната стойност на показателя става на базата на предоставените от потребителите данни за семейното им положение, техните възраст, местоживеене, общ трудов стаж, трудов стаж на последна месторабота, нетен доход, осигурителен доход, собственост и задлъжнялост. От компанията уточняват, че при тази стойност средните суми, които българинът може да получи като заем, са до 35.5 хил. евро за ипотечен и до 4 хил. евро за потребителски кредит, както и до 750 евро лимит по кредитна карта.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  nye avatar :-|
  nye

  Ако въведат най-накрая личния фалит, банките много бързо ще се научат да си правят сметката на кого и защо дават кредит, и срещу какво обезпечение. Не може да се очаква, че хората са по-финансово грамотни от банковите служители, а и не трябва.

 • 2
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  До коментар [#1] от "eswen":

  Съгласен съм с написаното от Вас! Проблемът е, че ако се приеме "личен фалит", много вероятно лихвите по кредитите да скочат още, а те не са никак ниски! Не съм сигурен кое е за предпочитане вкраткосрочен план. В дългосрочен - личен фалит е за предпочитане, но още не сме узряли за това!

 • 3
  vassilun avatar :-P
  vassilun

  Сайтът www.creditpoint.bg е голяма смешка! Поне оценяването на т. нар. "кредитен рейтинг". След като въведох 16500 лева месечен доход ($11 000) и две деца, 2000 лева осигурителен доход (максималния) и 5 000 лева месечно за обслужване на кредити и кредитни карти (включва 1 450 евро обслужване на ипотечен кредит и останалото е кредитна карта - харча си много), ми дадоха съвет да не кандидатствам за ипотечен кредит, а аз имам такъв за 100 000 евро и нямам и ден забавяне в изплащането му в последните 2 години (кредитът е за осем години). Ако на човек с доход $11 000 на месец не се препоръчва да кандидатства за ипотечен кредит, то се чудя какъв доход трябва да има един българин за да получи такъв кредит! Смешка голяма! Имам българска кредитна карта с 5 000 лева лимит и оторизация на банката да си тегли цялата използвана сума от дебитна сметка в същата банка. Попитах в банката: Вие не получавате никакви лихвени плащания от мен по кредитната карта, защото си теглите цялата използвана сума от дебитната ми сметка - какъв кредитен рейтинг имам в тази банка тогава? Отговорът бе: След като нямате забавяне по плащанията, ще Ви увеличим лимита с 1 000 лева! Печелят от транзакциите (ползвам БГ картата в САЩ) и от гадишната такса!

 • 4
  ivan_s avatar :-|
  ivan_s

  ако един човек си сметне 3 пъти рейтинга да речем, с напълно различни данни, тогава в резултат на тези експерименти, записани в базата данни, какви анализи ще се правят? платформата е удобна ако някой иска да си изчисли рейтинга, ама като се почнат експериментите (в стил игра), тогава базата данни ще се напълни с нереални резултати и анализите ще бъдат грешни съответно. иначе като за първи опит, платформата е интересна.

 • 5
  creditpoint avatar :-|
  creditpoint

  До коментар [#4] от "ivan_s"

  Благодарим за коментара и смятаме, че е напълно основателен.
  Искаме да потвърдим, че системата засича потребителите, които "експерементират" и съответно техните резултатити са автоматично изключени при калулиране на представените данни и статистики. Също така се вземат предвид и грешно въведени данни и нереално големи стойности , които също биват изключвано от статистиката, точно с цел да не я изкривяват.

 • 6
  nye avatar :-P
  nye

  До коментар [#2] от "vassilun":
  То ние ако продължаваме го гледаме краткосрочния план, ще си продължаваме да кретаме на опашката на коня ...

 • 7
  creditpoint avatar :-|
  creditpoint

  До коментар [#3] от "vassilun"

  Благодарим за коментара. Системата на creditpoint.bg е подготвена за доходи от България и смята при средните за нашия пазар параметри. От друга страна сме сложили ограничения за много високи доходи и кредитни задължения, за това на вас не ви е показало какви кредити можете да ползвате. Все пак обсъдихме вашия коментар и махнахме част от ограниченията, така ще вече можете да видите какви са резултатите съобразени с вашите доходи, но пак искаме да отбележим, че те са валидни основно за доходи от България и ако решите да теглите кредит в България за по-точна консултация се свържете с онлайн консултантите на сайта.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход