Cisco купува облачната Meraki за 1.2 млрд. долара

Meraki предлага услуги, които помагат на фирмите да управляват своите мрежи с помощта на интернет

Най-големият в света производител на мрежово оборудване Cisco обяви, че ще придобие за 1.2 млрд. долара компанията Meraki, специализирана в облачни решения за бизнеса и софтуер за управление на различни устройства в Wi-Fi мрежи, съобщи Reuters.

Компанията, която Cisco купува, е основана през 2006 г. като проект на Масачузетския технологичен институт и е финансирана от инвеститори като Sequoia Capital, Felicis Ventures и Google. Meraki предлага услуги, които помагат на фирмите да управляват своите мрежи с помощта на интернет, а към момента компанията има 330 служители и над 10 хил. клиенти по цял свят.

Cisco отдавна обяви желанието си да се разширява и да предлага на клиентите си възможности за прехвърляне към облака, което ще позволи на потребителите да съхраняват и управляват данни по интернет, а не чрез традиционния хардуер. В технологичния сектор тази сфера се сочи от мнозина като бъдещо поле за растеж на компаниите.

"Придобиването на Meraki ще позволи на Cisco да направи просто и сигурно управлението на мрежи в облака, давайки повече възможности на нашите клиенти", каза Роб Содърбери, старши вицепрезидент на Cisco Enterprise Networking Group.

"Meraki вече е постигнала добра оптимизация и нейните услуги се използват от хиляди клиенти, които управляват стотици хиляди устройства, чрез облака", добави той.

Това е второто придобиване от Cisco само за последните няколко дни. Миналата седмица компанията купи за $ 125 млн. фирмата за управление на данни Cloupia.

По този начин Cisco продължава да изпълнява дългосрочната си стратегия за постигане на растеж чрез придобивания, което се улеснява и от големия размер свободни средства, с които разполага (според отчета има 45 млрд. долара в брой като резерви). Предпочитани цели са малки и средни предприятия, които могат да предоставят достъп до нови технологии.

Вариант за отказ на офертата

Първоначално ръководството на Meraki е имало намерение да отхвърли офертата на Cisco, защото компанията е искала да осъществи първично публично предлагане на борсата. Цената и условията по придобиването обаче са убедили тримата основатели да приемат офертата.

Според условията на сделката всички подразделения на компанията ще станат част от структурата на Cisco, персоналът ще бъде преместен в Cloud Networking Group oфиса на технологичния гигант в Сан Франциско, но ще запази независимостта си.

След осъществяването на сделката дейността на Meraki ще бъде фокусирана към разработването на нови услуги и продукти, но също така и към предоставяне на решения за настоящия софтуер и хардуер на Cisco.