Малък рестарт по JEREMIE

Още при подписване на споразуменията за гаранционната схема по JEREMIE през юли 2011 г. основно притеснение на банкерите беше, че гаранциите по програмата ще останат неоползотворени заради ниското търсене на кредити

Малък рестарт по JEREMIE

Заради слаб интерес към гаранционната схема за малки и средни фирми вече се отпускат и оборотни кредити

Валентина Илиева
12830 прочитания

Още при подписване на споразуменията за гаранционната схема по JEREMIE през юли 2011 г. основно притеснение на банкерите беше, че гаранциите по програмата ще останат неоползотворени заради ниското търсене на кредити

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Петте банки в България, които отпускат кредити по гаранционната схема за малки и средни предприятия на инициатива JEREMIE, предоговориха условията за финансиране. Така в нея вече се включват и оборотни кредити, револвиращи кредитни линии и овърдрафт. Причините са ниското търсене на инвестиционни кредити в условията на макроикономическа нестабилност и влошаващата се икономическа среда, което е характерно за цяла Европа.

Това посочиха банкери и от представителството на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) в България пред "Капитал Daily" Петте банки са Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк, ОББ, СИБанк и Прокредит банк.

ЕИФ управлява схемата, като JEREMIE е съвместна инициатива на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка за подобряване на достъпа до финансиране на МСП в Европейския съюз в рамките на структурните фондове. Срокът на дейността на JEREMIE е до 2015 г., като тя включва още няколко схеми. В договорите на петте банки периодът за усвояване на средства по гаранционната схема е до първата половина на 2014 г. Още в самото начало е заявена възможността за удължаване на срока, ако практиката покаже, че продуктът работи.

Разчупване на ледовете

Според направените корекции в договорите с банките фондът е разрешил да се издават гаранции и за оборотни кредити. Както за инвестиционните заеми, и за оборотните фондът покрива загуба от 80% за всеки отделен кредит. Гаранцията се изплаща само в случай на загуба. В първоначалния вариант, който започна реално дейност през есента на миналата година, гаранциите бяха предназначени за инвестиционни заеми, а за оборотни средства се предоставяха само ако допълват инвестиционния проект.

Тъй като в България 90% от оборотното финансиране е под формата на револвиращи кредитни линии и овърдрафти, е възприето промените в условията за кредитиране да важат и за тях. Освен издаваната гаранция се запазват всички ползи и облекчения, които важат за инвестиционните заеми, и за оборотното финансиране – всяка банка има ангажимент да свали лихвите по заемите от тази схема, да изисква по-малки обезпечения (до 50% облекчение) и да предложи по-ниски такси и комисиони. Максималният срок на кредитите за оборотни средства е до пет години.

Освен това с направените корекции на договорите е удължен и срокът на инвестиционните заеми от шест на десет години. Обяснението е, че стабилността, с която се реализира един инвестиционен проект при дадените макроикономически условия, за шест години не може да възвърне една инвестиция.

Колко е важно да бъдеш гъвкав

Ниското търсене на кредити от бизнеса и най-вече на финансиране за инвестиционни проекти се наблюдава в цяла Европа. Именно това е и основната причина според банките тук да се стигне до промяната на договорите с ЕИФ по JEREMIE. Банките не биха могли да оползотворят програмата в сроковете, ако тя е предназначена само за инвестиционни кредити.

Затова се предоговориха условията гаранциите да важат и за оборотни средства, за да може поне такова финансиране да отпускаме на малките и средните предприятия при облекчените условия, при които имаме възможност по тази схема, коментираха банкери. От българското представителство на ЕИФ посочиха, че при подготовката на старта на схемата и подписването на договорите (лятото на миналата година – бел. ред.) прогнозите и очакванията на банките са били за увеличаване на търсенето на инвестиционни кредити, но през есента на миналата година ситуацията се промени съществено в негативна посока в европейски мащаб.

Тогава Европа отново тръгна към рецесия, пазарите преживяха пореден стрес заради гръцката криза, а фирмите се върнаха към стратегиите си на изчакване и замразяване на нови инвестиции. Именно това води и до преформулиране на условията конкретно по тези договори, а и като цяло до промяна в регламента на Европейската комисия за използването на инструментите за финансов инженеринг през декември миналата година. Като цяло на ниво ЕС се води политика, която се опитва да предотврати нова кредитна криза, като се правят опити за насърчаване на банките да отпускат поне оборотно финансиране.

JEREMIE в числа

От лятото на тази година, когато е разширена гаранционната схема и за оборотно финансиране, се наблюдава съществено увеличение на активността при кредитирането по нея, посочиха от представителството на ЕИФ. Според предварителните данни на фонда към края на октомври са отпуснати 1000 кредита от петте банки общо от началото на действие на схемата. Сега на месец се отпускат над 200 кредита пак общо от петте банки, като сумата е над 10 млн. евро месечно.

Така наблюденията показват, че заради неблагоприятните икономически условия продуктът сега е достигнал нивата, които са били очаквани да бъдат постигнати преди шест месеца. До момента няма подадена от банките загуба по кредити по схемата или изплатена гаранция, но и срокът на действие все пак на този етап е много кратък, посочиха още от офиса на ЕИФ тук.

Петте банки в България, които отпускат кредити по гаранционната схема за малки и средни предприятия на инициатива JEREMIE, предоговориха условията за финансиране. Така в нея вече се включват и оборотни кредити, револвиращи кредитни линии и овърдрафт. Причините са ниското търсене на инвестиционни кредити в условията на макроикономическа нестабилност и влошаващата се икономическа среда, което е характерно за цяла Европа.

Това посочиха банкери и от представителството на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) в България пред "Капитал Daily" Петте банки са Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк, ОББ, СИБанк и Прокредит банк.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  bateb avatar :-|
  Bate B

  За какви по-ниски лихви говорите? В Прокредит лихвата е 13%, а таксата за усвояване е 500 лв. Или около 3% от размера на кредита! Това ли са преференциите по Джереми??? Нищо чудно, че това е пълен провал.

 • 2
  primus avatar :-|
  primus

  До коментар [#1] от "Bate B":
  Ако наистина е така както казваш, бах ти!

 • 3
  dreamboxer avatar :-P
  hypercube

  До коментар [#1] от "Bate B":

  Прокредит са безбожници. Последната служителка, която ми се обади от там да ме увещава да продължим да работим с тях и отговорих че съм съгласен само ако се преименуват на "Антикредит банк". Толкова негативна промяна в условията си претърпяха за няколко години, че и аз вече не успях да ги изтрая.

 • Offshore Banking

  Кредита Джереми, не е предназначен за фирми, на които им е скъпа лихвата. Фирмите подходящи за финансиране с този продукт, са такива, занимаващи се с онлайн търговия, уеб сървъри, интернет обучения, софтуерни фирми, фирми за иновации, консултански фирми в областта на иновациите. След като се кредитират фирмите с този продукт, договорката е след 3 години - фирмата да бъде продадена и кредиторите да си вземат своя дял с предимство. (ПРОДУКТЪТ Е САМО ЗА ФИРМИ С ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАЗТЕЖ НАД 30% ГОДИшНО!!!).

  ЗА КАКВИ СКЪПИ ЛИХВИ ГОВОРИТЕ?!

 • 5
  trenkov avatar :-|
  trenkov

  До коментар [#4] от "simeonov2":
  Говориш за фибансирането през екселараторите Eleven и LaunchHub
  Аз също търсих кредит по ДЖЕРЕМИ от банки, но за стартиращи ИТ фирми е добре да се търсят екселараторите. Те иупуват 8% дял, който писле продават. Банката няма дял, когато те кредитира

 • 6
  ace avatar :-|
  ace

  До коментар [#4] от "simeonov2":

  Г-н Симеонов, бихте ли казали какво обезпечение се изисква при този вид кредити, ако сте запознат?

 • 7
  kamy_gold avatar :-|
  Камелия Махакян

  До коментар [#4] от "simeonov2":

  грешите, това кредитиране за което Вие говорите е от друг "фонд за начално кредитиране" пак на Джереми, но там финансовия посредник не са изброените 5 банки. Тези банки предоставят средства чрез "Гаранционния фонд" и статията съвсем коректно представя информацията.
  http://jeremie.bg/bg

 • 8
  mooner avatar :-|
  mooner

  Jeremy за момента е кредит от бюджета към банките при изключително ниски лихви. Парите са преведени в пълен размер (и правителството гордо ги счита за усвоени), а до фирмите са стигнали стотинки. Съмнявам се средствата от ЕС по тази мярка/ инструмент да са реимбурсирали бюджета, заради ниската реална усвояемост.

 • 9
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  До коментар [#7] от "kamy_gold":

  До някъде сте права (доколкото във всяко твърдение има доза истина).

  Наистина засега обаче реално работи единствено Гаранционният фонд, в който бяха налети 74 млн. евро от програмата за бизнеса. Те се ползват като гаранции от 5-те български банки (Уникредит Булбанк, и др.), за да отпускат на родните фирми инвестиционни кредити при облекчени условия.

  На практика това са пари, които идват от еврофондовете, но минават през банките. Срещу споменатите 74 млн. евро, трезорите трябва да осигурят на преференциални условия за до 370 млн. евро кредити за малки и средни предприятия.

  Освен гаранционния в рамките на инициативата "Джереми" са структурирани още 3 фонда за рисково финансиране.  - за рисков капитал, фонд "Растеж" и "Мецанин". В работи и още един специфичен фонд по "Джереми" - за нововъзникващ бизнес. По него обаче няма да се предлагат нисколихвени кредити, а схемата ще има на разположение 20 млн. евро, които могат да се инвестират в нови компании (до 200 хил. евро на фирма) - само за ИТ Фирми и др. подобни (макар да се иска предистория за свързаните фирми, на новата фирма). Също така тези кредити, не се дават на шефовете на фирмите, и те съответно да си накупят джипове, а са целеви - по определена проформа фактура за нещо конкретно. Предприемачите ще трябва да правят обезпечение до 50% от размера на кредита, защото трезорите разполагат с финансовото рамо на Европейския инвестиционен фонд, който управлява средствата по "Джереми" и покрива загуба от 80% за всеки отделен кредит, в случай че не бъде върнат, НО СРЕЩУ ГАРАНЦИЯТА, ЧЕ АКО БИЗНЕСА ТРЪГНЕ НАДОЛУ - ДЖЕРЕМИ ПРОДАВА ФИРМАТА (И СИ ВЗИМА ПЪРВО ПАРИТЕ С ПРЕДИСТВО - ИМА ТАКАВА КЛАУЗА)!


 • 10
  kamy_gold avatar :-|
  Камелия Махакян

  До коментар [#9] от "simeonov2":

  благодаря за допълнителната информация, за съжаление на сайта, който цитирах няма достатъчно важни подробности, а за мен представляват интерес детайлите


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал