Гладни за дълг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гладни за дълг

Гладни за дълг

Местни инвеститори купуват засилено от пласираните навън нови български облигации, което свали доходността им наполовина

Стефан Антонов, Тодор Тодоров
10867 прочитания

109% от номинала е достигнала цената на новата емисия в края на октомври.

Глобалните облигации, които правителството емитира през юли, продължават да привличат силен инвеститорски интерес. В резултат на това цената вече е доста над номинала, а доходността им се е свила наполовина. В момента на вторичния пазар основни купувачи са български институционални инвеститори, които през лятото не бяха допуснати до аукциона.

В началото на юли България излезе отново на международните пазари след дълго отсъствие, като пласира петгодишни облигации за 950 млн. евро при 4.436% доходност. С парите от тях ще се погасят глобалните книжа с падеж през януари 2013 г. за 818.5 млн. евро. Емисията през юли беше пласирана при сериозен интерес, като поръчките надхвърлиха предлагането над пет пъти, а веднага след това цената им започна да расте.

Като не става на първичния, отиваш на вторичния

Очевидно този интерес расте, а факторите за него освен високата ликвидност и сравнително ниския риск и бюджетен дефицит на страната са и последните събития около дълговата криза в еврозоната. В момента доходността по облигациите е 2.22%, която се изчислява, като от фиксираната им купонна лихва 4.25% се приспадне по-високата от номиналната им стойност текуща цена. Последно те се търгуват около 108.6% от номинала, което означава, че инвеститор, закупил облигациите при първичното предлагане, ще получи над 8% доходност, ако ги продаде днес на вторичния пазар.

Представители на банковия пазар коментираха, че в момента основни продавачи са чужди инвеститори, а купувачи са български играчи. През юли те не бяха допуснати до аукциона въпреки заявения значителен интерес от тях. Това беше и една от критиките към екипа на Симеон Дянков, още повече че на вторичния сегмент сега те купуват по-скъпо за сметка на някои спекуланти. Мотивът на финансовото ведомство да ограничи българското участие тогава беше да остави ликвидност в страната. От българска страна купуват институционални инвеститори – пенсионни и взаимни фондове, банки, застрахователни компании.

Справка с котировките на облигациите показва, че цената им е била дори по-висока -109.7% от номинала в края на октомври, при която доходността е паднала до рекордно ниските 2.01% (виж графиката). "През изминалия месец инвеститорите се ориентираха към приключване на годината и продават книжа, от които могат да извлекат печалба. Такъв тип разпродажби се случват всяка година и са свързани със събиране на печалби преди края на годината. Те свалиха цената на българските книжа, но високото търсене от български инвеститори ги закрепи около 108.6% от номинала", коментира Емил Аспарухов, директор на отдел "Трежъри и капиталови пазари" в Банка ДСК.

Последният отчет за дълга на Министерството на финансите показва, че към края на август български инвеститори държат облигации от новата емисия за 246 млн. евро, или 27% от целия обем. Това са книжа, купени само в рамките на два месеца. Участници на междубанковия пазар коментираха, че най-вероятно този обем се е увеличил към момента. За силно търсене от страна на български инвеститори потвърди и дилър в чуждестранна банка, който пожела анонимност.

Той се пренася и на вътрешния пазар, където доходността по новоиздадения дълг също пада до рекордно ниски нива. А по падежиращата през януари емисия дори в отделни дни през септември и октомври е имало предлагане при отрицателна доходност според информационния сайт Cbonds. Това е знак, че поради краткия срок до падежа и ниския риск те са приемани за убежище.

Интерес, движен от няколко фактора

Интересът на българските институционални инвеститори е движен от няколко фактора. Първо в системата има достатъчно свободен ресурс, който при свито кредитиране трябва да бъде вложен някъде. Освен това през януари следващата година правителството ще погаси облигациите с падеж 2013 г. за 818.5 млн. евро (за чиято цел беше емитирана и новата емисия). От тях 77% са притежавани от български инвеститори към края на август, което ще им осигури допълнителна ликвидност. Този огромен ресурс или част от него най-вероятно също ще се вложи в нискорискови облигации.

Риск мениджър от голяма финансова институция в България коментира, че "предстоящият падеж на глобалните облигации в евро през януари 2013 кара редица инвеститори предварително да преалокират средства в нови книжа, отчитайки големия падеж, който се очаква". Според него това се отразява и в по-ниска доходност на вътрешния пазар.

Има и още един фактор, който движи интереса както за българските, така и за чуждите инвеститори. Проблемите около решаването на дълговата криза в еврозоната пренасочиха много инвеститори към сигурни и безрискови държавни облигации като германските. От това се възползваха и по-малки европейски държави с относително нисък риск и дефици, и с очаквания за макар и минимален растеж. Така през последните месеци пада доходността на германските бундове, както и на някои страни от възникващите пазари, сред които е и България, което пък свива рисковата им премия.

"В началото на юли доходността по 5-годишните германски облигации, считани за безрискови, беше 0.482%, а премията  за възникващите пазари беше още около 3.65 процентни пункта. Сега доходността по германските книжа е паднала на 0.368%, а спредът добавя 3.07 процентни пункта", коментира дилърът от чуждата банка. Какво означава това - от една страна, по-ниската рискова премия означава и по-голямо доверие към страни като България, което логично се пренася и върху облигациите й. На теория това трябва да се отрази позитивно и на местните банки и фирми, които да могат да се финансират по-евтино.

"Грубо казано, 0.12 пункта от понижаването на доходността по българските облигации може да се отдаде на общото спадане на лихвите и 0.60 пункта се дължат на повишеното доверие в нововъзникващите пазари. Около 1.3 процентни пункта обаче са необясними с друго освен със засилено търсене от България, за което говори и силният интерес към държавните ценни книжа, които се емитират на вътрешния пазар", коментира представителят на чуждата банка.

109% от номинала е достигнала цената на новата емисия в края на октомври.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

56 коментара
 • 1
  hypopotam avatar :-?
  Хипчо

  А, кво става бе? Я някой да се изкаже по въпроса?!

 • 2
  yotata avatar :-|
  йотата

  Ми то е ясно - и да си олигарх в БЪлгария не е лесно - в един момент няма къде да си врътнеш парите и почваш да налиташ на всичко дето носи малко повече доходност от "домакинските депозити", ахахаххххаахаахх

  Още повече че господин Дянков и тях се засили да ги облага.

 • 3
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  Чудно ми е Дянков дали се замисля, че е прецакал спестяванията за пенсии на хората, които се държат от пенсионни фондове.
  Изолирайки българските инвеститори от първичното предлагане и пращайки ги да търсят от облигациите на вторичния пазар, те плащат по-висока цена за придобиване на облигациите и реализират по-ниска доходност, а това означава по-ниски спестявания за пенсия.

 • 4
  bestbuy avatar :-P
  За да останат ХОРА в България.

  [quote#3:"Горбачов"]Чудно ми е Дянков дали се замисля, че е прецакал спестяванията за пенсии на хората, които се държат от пенсионни фондове. [/quote]
  По-голяма финансова глупост скоро не бях чел!

  А дали няма да обвините Дянков заради нещастната съдба на чистачката в ъгловата сграда на Уолстриит, заради когото тя няма да получи 20 К бонус тази година.., защото не е осигурил достатъчно печалба за компанията й?

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "bestbuy":

  Той на чуждите чистачки добре осигури. На нашите не осигури. При положение че стесняваш кръга купувачи, условията логично стават по-неизгодни.

 • 6
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  До коментар [#4] от "bestbuy":

  Не си чувал, защото не умееш да мислиш, или откровено те мързи. И до ден днешен Дянков не е дал един разумен довод, защо е държал настрани българските инвеститори от първичното предлагане.
  Два дни след първичното предлагане вече имаше спот пазар пир 101% от номинала. Ако беше допуснал българи можеше да пласира книжата по номинал и да получи пълната сума, на дълга, който пое.
  Освен, че прецака българските инвеститори, и най-вече техните клиенти, той прецака и данъкоплатците, защото пое дълг за повече, пари отколкото реално взе. А можеше и да получи повече. Ама ти си разсъждавай за чистачките на уолстрийт. Може пък и някога да не са те взели теб да чистиш...

 • 7
  nesty avatar :-|
  nesty

  Абе Дянков си призна, че го е направил за да привлече интереса на чуждите за следваща такава емисия. Прецака местните отвсякъде за да си осигури бъдещо пласиране. Но в интерес на истината, местите така или иначе печелят от текущите си позиции по вътрешния дълг, чийто цени също скочи до небесата. Малко работата е хем добър имидж за страната, хем невъзможност на местните да участват в преразпределението на баницата. Т.е. все някой ще бъде ощетен. Въпросът е кой е по-добре да бъде?

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#7] от "nesty":

  Има нещо друго. Съмърсет Моам ли беше казал, че банките са институции, които предлагат чадър когато грее слънце и си го прибират, когато завали? В момента, в който всички банки (и фондове разбира се) са се уверили, че емисията е минала успешно, вече са били готови да платят 5-10% премия върху цената

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#5:"cinik"]При положение че стесняваш кръга купувачи, условията логично стават по-неизгодни. [/quote]Всъщност първоначално идеята беше дългът да се пласира предимно всред български купувачи (Сребърния Фонд). Тогава част от критиката бе, че не се постига диверсификация на риска. Ако погледнете пресата ще видите, че се дигна голям вой. Сега, едва ли не, критиката е защо не е пласиран на български купувачи. Трудно е да се угоди на всички.

 • 10
  nesty avatar :-|
  nesty

  До коментар [#8] от "cinik":

  много съгласен


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.