🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кредитирането - движение без промяна

Фундаментите на банковия пазар остават непроменени и през октомври, има леки корекции в резултат на странични фактори

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Увеличаващ се кредитен портфейл, намаляващи просрочия и леко свиване на дела им и спад на годишния темп на растеж на проблемните кредити, показват данните на БНБ за кредитирането към края на октомври 2012 г. Дотук добре. Оказва се обаче, че повишението в кредитния портфейл на банките през октомври тази година спрямо предходния месец, а и на годишна база, е минимално и се дължи изцяло на лек ръст при фирмените кредити, докато жилищните заеми и тези за потребление продължават да се свиват.

Нарастването на заемите за корпоративния сектор може лесно да се получи в резултат на еднократни ефекти от единични сдeлки предвид мащабите на този сектор, тъй като според банкери апетитът за кредитиране и инвестиране е силно свит. Намаляването на обемите лоши и преструктурирани заеми в голямата си част се дължи по-скоро на отписване на лоши кредити, посочват банкери. По думите им от доста време банките са започнали да чистят балансите си и да отписват задължения.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dfg1279 avatar :-|
  dfg1279
  • - 2
  • + 1

  От картелът на банките регистрирани около Австрия: Райфайзен, Уникредито. ДСК и Телеком Австрия се опитаха да ме отровят и сплашът защото разкрих публично картелите в банките и телекомуникациите, и че контролират съзнанието на централни банкери и правитество с импланти на мрежата на Мтел. Участват Стати Статев, Калин Христов, Мариела Ненова, Андей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ... Така изчезнаха 20 млрд от фондова борса, 10 млрд лоши кредити ...
  ЕК е напълно наясно с това.
  Преди кризата започнах работа в БНБ след ЦЕУ на Сорос и им казах, че имам контрол на съзнанието с имплант и връзка с мрежата на Мтел. Оказа се, че всички в БНБ са с контролирано съзнание и се опитаха да ме накиснат за експанзията на кредитите.
  Сега като банките изтеглиха 15 млрд. какво може да са знаели за качеството на кредитите за да оставят само депозитите да поемат лошите кредити?

  Нередност?
 • 2
  franzela avatar :-?
  franzela
  • + 2

  Наскоро в "Блумбърг" излязоха данни за така наречения сегмент "shadow banking" (паралелната банкова система в сянка), който е достигнал около 67 трилиона долара в световен мащаб. Това са кредитни и други операции, изнесени от банковите баланси, за да не бъдат регулирани (и съответно провизирани).

  Интересно колко кредити и на каква стойност са изнесени от балансите на банките у нас в дружества, които са собственост на банки или пък са изцяло финансирани от банки? Така чисто на хартия проблемните кредити биха могли да намалеят, провизиите също, а статистиката - да изглежда много красива.

  Нека да не забравяме също, че отписването на заеми може да става само за сметка на провизиите. Ако последните растат с по-бавен темп от лошите заеми, рано или късно ще свършат. А като свършат провизиите - няма отписване!

  Нередност?
Нов коментар