С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 25 ное 2012, 16:33, 4385 прочитания

Кредитирането - движение без промяна

Фундаментите на банковия пазар остават непроменени и през октомври, има леки корекции в резултат на странични фактори

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Увеличаващ се кредитен портфейл, намаляващи просрочия и леко свиване на дела им и спад на годишния темп на растеж на проблемните кредити, показват данните на БНБ за кредитирането към края на октомври 2012 г. Дотук добре. Оказва се обаче, че повишението в кредитния портфейл на банките през октомври тази година спрямо предходния месец, а и на годишна база, е минимално и се дължи изцяло на лек ръст при фирмените кредити, докато жилищните заеми и тези за потребление продължават да се свиват.

Нарастването на заемите за корпоративния сектор може лесно да се получи в резултат на еднократни ефекти от единични сдeлки предвид мащабите на този сектор, тъй като според банкери апетитът за кредитиране и инвестиране е силно свит. Намаляването на обемите лоши и преструктурирани заеми в голямата си част се дължи по-скоро на отписване на лоши кредити, посочват банкери. По думите им от доста време банките са започнали да чистят балансите си и да отписват задължения.


Свиването на дела на просрочията в общия кредитен портфейл, от една страна, е резултат именно на тяхното намаление, а, от друга, и на лекото увеличение в самия портфейл. По-ниският годишен прираст в голяма степен се дължи на вече натрупаната висока база, върху която се изчислява, в сравнение с периода в началото на кризата.

Дяволът е в детайлите

Обемът на т.нар. лоши и преструктурирани кредити в банковата система през октомври слезе под 10 млрд. лв., след като надхвърли тази граница месец по-рано. Общият им размер е 9.875 млрд. лв., като се понижава с 1.4% спрямо отчетените в края на деветмесечието 10.01 млрд. лв. Делът им спрямо общия портфейл на отпуснатите от банките заеми за бизнеса и домакинствата също намалява леко – до 23.31%. Растежът им на годишна база през октомври е едноцифрен - 9.4% (при около 20% среден темп на годишен прираст за периода януари - септември 2012 г.).Това е резултат от свиването в обема на просрочията, който се дължи до голяма степен на отписвания и високата база, върху която се изчислява. Прогнозите на централната банка са, че влошаването на качеството на кредитите ще продължи и през следващата година. Според екипа за икономически анализи на Уникредит Булбанк пикът на растеж в проблемните кредити, но само при домакинствата, е достигнат през второто тримесечие на годината и започва да заглъхва. За качеството на портфейла от корпоративни кредити, очакванията им съвпадат с тези на БНБ.

Данните за изминалия месец показват свиване в проблемните експозиции както при фирмените, така и при потребителските и жилищните заеми за физически лица. Нарастване е отчетено единствено в категорията други кредити за домакинствата, в която се включват например кредити за физически лица за обучение, финансов лизинг, селскостопански кредити и т.н. Увеличението им спрямо предходния месец е с 480 хил. лв., но на годишна база е отчетено свиване с 1.2 млн. лв.

В сравнение с преди година намаление има и в обема на лошите и преструктурирани потребителски заеми. Свиването за последната година е с 272 млн. лв., или 20.05%, като се запазва наблюдаваната от пролетта насам тенденция за понижаване в общия обем. Според представители на сектора това движение може да се обясни с няколко различни фактора – от една страна, това, че през последните месеци клиентите на банките активно търсят възможности за намаляване на задлъжнялостта си, включително чрез предсрочно погасяване на заемите си.

Същевременно самите финансови институции отписват част от вземанията, които смятат за несъбираеми, а освен това и продават пакети от просрочия на специализирани компании за събиране на вземания. Това от своя страна също дава отражение върху данните за общия обем на лошите и преструктурирани заеми.

За разлика от потребителските кредити обаче при жилищните и при корпоративните заеми обемът на проблемните експозиции продължава да се увеличава на годишна база. Към края на октомври увеличението е със съответно 10.5% и 17.6% в сравнение с октомври 2011 г. Така темповете на влошаване на портфейлите остават двуцифрени, макар и да се забавят спрямо отчитаните в пика на кризата трицифрени ръстове.

Данните от паричната статистика включват информация както за кредитите с просрочия над 90 дни, така и за такива, които се обслужват редовно, но са били предоговорени между банките и клиентите им. Липсва обаче публична информация за това каква част от този общ обем са само преструктурираните заеми. От своя страна БНБ не коментира какво стои зад конкретните движения в публикуваната статистика. Според централната банка информацията за кредитите, които са преструктирурани или с просрочие в обслужването, не показва общият обем на класифицираните рискови експозиции в системата.

Такава информация може да се получи от надзорните данни, които БНБ публикува на тримесечна база. От тях е видно, че към края на септември необслужваните кредити са 17.25%. Нетният им дял, който се изчислява като разлика от брутната им стойност и направените разходи за обезценка, е 11.6% в края на третото тримесечие.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Тихият растеж на финансовите технологии Тихият растеж на финансовите технологии

Секторът вече допринася за 0.5% от националната икономика

20 сеп 2019, 1351 прочитания

Приходите на инвестиционните банки се понижават до 13-годишно дъно Приходите на инвестиционните банки се понижават до 13-годишно дъно

Причините за това са геополитическото напрежение, забавящият се растеж и ниските лихвени проценти

9 сеп 2019, 2417 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Британският финансов регулатор глоби UBS за слаб контрол

Санкцията от 29.7 млн. паунда е, тъй като не е успяла да зесече огромните загуби, нанесени й от дейността на бившя й дилър Квеку Адоболи

Тайната държавна сграда

Холдингът на икономическото министерство ДКК е купил право на строеж в свързаното дружество "София тех парк" срещу 22 млн. лв.

Нови схеми, нови измамници

КФН публикува нов списък със сайтове, които предлагат сделки с ценни книжа и валути, без да имат лиценз

Печели ли се от имоти на борсата

Дружествата със специална инвестиционна цел са алтернатива на директната инвестиция, а и изискват по-малки суми

Кой ще превъоръжи пехотата

Основната интрига около новите бронирани машини на армията се очертава да е между General Dynamics и Patria

Форма, идея и протест

Андрей Врабчев предизвиква отношението ни към настоящето и миналото с проектите си в публичното пространство

Ново място - Cafe 1920

Традиционната българска кухня с модерен прочит