Умерени колебания в банковите лихви през октомври

Цената на кредити и депозити запазва общата посока на плавно намаляване, но на месечна база има леки промени

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Умерен спад на лихвите по депозитите за домакинства и леко покачване при тези за фирмите в сравнение с предишния месец. Това показват данните на БНБ към края на октомври. Същевременно през изминалия месец цената на банковото кредитиране за бизнеса като цяло се е понижила, докато при новоотпусканите заеми за домакинствата движенията са предимно в посока поскъпване, макар и с минимални темпове.

В сравнение със същия период на миналата година обаче движението е почти еднозначно надолу както при кредитите, така и при депозитите. Отчетените от статистиката понижения потвърждават наблюдаваната през последните месеци посока за намаляване на лихвите по банковите продукти за бизнеса и домакинствата. От своя страна представителите на банковия сектор очакват тенденцията да се запази и стойността на кредитите и на депозитите да продължи да намалява, макар и с бавни темпове. Прогнозата на финансовия министър Симеон Дянков, очертана по време на организираната от "Капитал" в средата на ноември конференция Next Year’s Business Plan, също беше, че 2013 г. ще бъде година на ниските лихви.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар