Нови банкови похвати след данък "лихва"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нови банкови похвати след данък "лихва"

Нови банкови похвати след данък "лихва"

Облагането на доходите от вложения в банка или по-скоро избягването му започна да се появява като продуктово предимство

Валентина Илиева
11008 прочитания

© Юлия Лазарова


"Клиентите ни могат да бъдат спокойни, че печалбата им няма да бъде обложена с данък."

Мартин Богданов, директор "Персонално банкиране и депозити" в Пощенска банка

Данък "лихва", или по-скоро избягването му, започна да се появява в маркетинговите похвати на банките две седмици след като беше гласуван от депутатите в парламента на второ четене. Така, след като стана категорично ясно, че ще бъде наложен от началото на следващата година, се появи и първият случай, в който се посочва, че доходността, реализирана от конкретния продукт – инвестиция във взаимни фондове, не се облага с данък. Такъв тип са и т.нар. структурирани депозити, при които също се влагат средства с инвестиционна цел. Те не са новост за българския пазар.

Доскоро заради кризата не бяха сред топ продуктите на банките по обясними причини – приоритетите на самите банки бяха свързани със събирането на ликвидност (депозити от месния пазар – бел. ред.), пазарите бяха сковани, лихвите по депозитите тук бяха на двойно по-високи нива от сега, което допълнително допринасяше за липсата на необходимост от алтернативни инвестиции. Напоследък обаче се наблюдава завръщане към по-активно предлагане на структурирани депозити и инвестиции във взаимни фондове.

Речено - сторено

В контекста на развитието в данъчните закони от последните два месеца и въвеждането на облагане на доходите от лихви по срочни депозити вложенията в комбинирани продукти придобиват допълнителна атрактивност, още повече че повечето банки ги предлагат. Това се прибавя към потенциалната възможност за сравнително по-висока доходност от стандартния банков депозит.

Така е, защото доходността от капиталови инвестиции, каквато е от тези продукти, не се облага с данък. Още преди да се гласува окончателно въвеждането на новия данък, от банковия сектор ясно заявиха, че ще предложат на клиентите си възможности за избягване на облагането на доходите от спестявания. Това е и възможност до края на годината да се пренасочат средства на клиенти към продукти, доходите от които не подлежат на данък "лихва". Естествено за пълно прехвърляне на пари от депозити към фондове е абсурдно да се говори.

Вчера от Пощенска банка съобщиха, че предлагат 18-месечна инвестиция в дялове на взаимен фонд, регистриран в Люксембург - т.нар. "Специална цел". Базиран е на индекс от банкови акции Euro Stoxx Banks, като се гарантира 95% от главницата, дори и при отрицателно представяне на индекса, за инвестиции, направени до 20 декември 2012 г. В случай че базовият индекс на падеж е на същото ниво или по-високо от това в деня на стартиране на вложението, инвеститорите получават доход от 7%. Ако базовият индекс е с доходност, по-висока от 10% от първоначалната си стойност на датата на стартиране, клиентите получават допълнителни 3%, или общо 10% за периода на инвестицията (18 месеца), се обяснява в съобщението на банката.

По принцип този тип вложения – във взаимни фондове и структурирани депозити, изискват малко по-съществена първоначална сума за инвестиране, поне 1000 евро или щатски долари. Така е и в случая - минималната сума за инвестиране е 1000 евро. "Инвестирането във взаимни фондове е възможност клиентите да получат допълнителна доходност, по-висока спрямо стандартните депозити. Клиентите ни могат да бъдат спокойни, че печалбата им няма да бъде обложена с данък", коментира Мартин Богданов, директор "Персонално банкиране и депозити" в Пощенска банка.

Преди два дни изтече и срокът за откриване на структурирани депозити за клиенти на Уникредит Булбанк, които инвестират в пет от най-големите международни компании - PepsiCo, Novartis, American Electric Power, Johnson&Johnson, McDonald’s. Банката пусна този продукт в началото на ноември, като тя традиционно предлага комбинирани депозити с инвестиции в международни компании и е активна на този пазар.

Едно наум

Добре е да се има предвид, че при влагане на средства в продукти, различни от стандартния банков депозит, има вариации при гаранцията на средствата по схемата за гарантиране на влоговете. При структурираните депозити – тези, които са от две части, т.е. депозит и инвестиционна част - най-често вложение във взаимен договорен фонд се гарантира само депозитната част.

Например в самия договор пише 60% от дадена сума са на депозит, а останалите са инвестиционна част – гарантира се само депозитът. Ако обаче клиент предостави средствата си на банка за доверително управление – да ги управлява и инвестира и да изплаща дохода по тях като премия, тогава няма гаранция, както при депозитите. Такъв тип вложение обикновено се избира при очакване за големи доходи, но и при поемане на големи рискове. В този случай всички плюсове, тоест печалби, и всички минуси, тоест загуби, са за сметка на клиента.

"Клиентите ни могат да бъдат спокойни, че печалбата им няма да бъде обложена с данък."

Мартин Богданов, директор "Персонално банкиране и депозити" в Пощенска банка

Данък "лихва", или по-скоро избягването му, започна да се появява в маркетинговите похвати на банките две седмици след като беше гласуван от депутатите в парламента на второ четене. Така, след като стана категорично ясно, че ще бъде наложен от началото на следващата година, се появи и първият случай, в който се посочва, че доходността, реализирана от конкретния продукт – инвестиция във взаимни фондове, не се облага с данък. Такъв тип са и т.нар. структурирани депозити, при които също се влагат средства с инвестиционна цел. Те не са новост за българския пазар.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Не слагайте пари в подобни а четете внимателно относно т.нар. структурирани депозити, при които също се влагат средства с инвестиционна цел това не е реален депозит .

  Парите в подобни "депозити "не гарантират
  1-никаква лихва
  2-не гарантират изобщо че парите ви няма да бъдат пропилени от фондовите недоразумения в България .
  3-Не гарантират че изобщо ще останат пари от това което сте сложили

  Ако Българите обаче Изтеглят масово депозитите си от продънената нагла система ще видите колко бързо тези измислени герои ще предложат високи лихви и качественни алтернативи нс данък депозит за 24 часа ще бъде преосмислен той ,а лихвите ще ударят отново двуцифрените нива -такива нива каквито отговарят на обстановката в банкрутирал Булгаристан за цена на кредитният ресурс

 • 2
  bz avatar :-|
  bz

  "Такъв тип вложение обикновено се избира при очакване за големи доходи, но и при поемане на големи рискове. В този случай всички плюсове, тоест печалби, и всички минуси, тоест загуби, са за сметка на клиента."
  Това изобщо не е продуктово предимство както и да го въртите.
  И сега който си мисли че разбира от инвестиране може да си губи парите както намери за добре.
  Този "голям" проблем с данък лихва на практика значи намаляване на ефективната доходност с до 0.5% (10% данък от годишна лихва 5%).
  То голям проблем че вместо 5% ще вземеш 4.5% лихва и затова дай да вложим в нещо друго което освен че нямаш гаранция за главницата никой не ти гарантира и лихвите.
  Я най-добре си изтеглете парите от Българска банка и ги вложете в чужбина за 1.5-2% вместо 4.5%.
  Направо ще ударите джакпота и ще му накривите шапката на Дянков.

 • 3
  cheta avatar :-|
  cheta

  Повече от "едно на ум" трябва и кураж, за да скочиш във въртопа - след съблазни на умерен риск, загубих в Райфайзен банк за 3 проспани години около 8000 лв. Една обица за "средно интелигентни инвеститори". Но такава е играта....Иначе - пейки за зрителите има бол!

 • 4
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Най интересните казуси с този данък ще се проявят в дългосрочните депозити изтичащи след 1, 1. 2013 г. с влизането в сила на данъка За всички депозити сключени години преди това изтичащи след 1 .1 2013,2014 ,2015 г. за които хората са взели лихвите авансово и са с изрядни договори в смисъл те са изрядната страна по договорите т.е чакали са съвестно до дата на падеж и са изпълнили задълженията си

  Едноличното нарушение в договорите обаче от страна на банките за удръжка на каквито и да е пари по тези договори представляват нарушение в договорите и отсега ще ви кажа те вкарат автоматично всички банки пипнали и нарушили договорите едностранно до съд за еднолично нарушение и неспазване на договора,антиконституционо нарушение на правата на клиентите и неправомерна удръжка за която инвестиращите не са били уведомени при сключване на тези договори.
  Много ще е интересно когато завалят хиляди искови дела с ответник нечелият конституцията на РБ -Симеон Дянков и как той ще обясни малоумното си ретроградно с задна дата облагане на договори за вече слкючени договори и едноличното им нарушаване като конфискационна мярка от държава и банки .
  Мирише на много спечелени дела и всеки засегнар е редно да съди престъпниците за пропуснати ползи и нарушен физически и психически комфорт

 • 5
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Както вече писах по темата - този данък (в настоящия момент, а не по принцип) е голяма глупост. Няма да съберат и 10% от очакваните нищожни 120 милиона (по-малко от 0.4% от годишните разходи на държавата), защото банките вече са измислили как да се избегне за по-големите им вложители, а само настоиха народа срещу себе си в изборна година!

 • 6
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  не се връзвайте на такива въдици ! винаги питайте за гарантираността на инвестицията и доход от нея !!! банките избягват данъка и си увеличават печалбата за ваша сметка !!!

 • beriya

  Аз лично ще търся алтернатива на депозитните сметки, като може би ще пробвам и горните варианти, разбира се със малка сума която мога да си позволя да жертвам евентуално.
  ----------------------------------------------------
  10% от доходът в-у данъка не е много във финансово отношение, но за мен е много в морално, аз не само няма да получа нещо с-у парите си, но напротив „те" (наричам ги те защото ми се вижда недостойно да ги нарека - държавните институции) ще използват парите ми с-у мен - да ми следят сметките и пр.

 • 8
  maximxx avatar :-P
  Максим

  "депозити от месния пазар – бел. ред."
  Редактрът не мисли ли, че същото се отнася и за зеленчуковия, плодовия и други месТни пазари?

 • 9
  elizaiv avatar :-|
  elizaiv

  единственото, което постигнаха с тоя смешен данък, е да рекламират слабо популярните до момента инвестиционни продукти на банките с цел заобикаляне на данъка. сега изведнъж всички ще станат страшните инвеститори - от надъхани младежи, дето си мислят, че разбират много от борсова търговия, та до дядовците им - и така ще се омотат в инвестиции, че свят ще ни се завие. но поне ще сме спокойни, че банките няма да изпаднат в криза...

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#4] от "Seola":

  Банките не нарушават никакви договори - просто когато си взимате парите, ще вземете с 10% по-малко, но това е защото в момента на изплащането ще ви ги вземе държавата заради данъка. А не защото банката ви дава по-малко пари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.