Ветеринарен лекар оспорва ипотека за над 25 млн. евро

Ветеринарен лекар оспорва ипотека за над 25 млн. евро

Валери Кръстев иска съдът да му признае собствеността върху "Национален хиподрум", който е обезпечение по кредит на фирми, свързани с Васил Божков, от ОББ

Валентина Илиева
8225 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Продължават юридическите хватки в придобиващото вид на сага съдебно дело, в което ОББ се опитва да си събере вземанията от некоректни длъжници. Всъщност делата са две – едното е заведено от синдика на "Национален хиподрум", който е ипотекиран като обезпечение по отпуснат кредит, а другото от ветеринарния лекар, стопанисвал конната база, Валери Кръстев.

И двете дела са за обявяване на ипотеките в полза на ОББ за недействителни. Целта е срещу необслужването на отпуснатия кредит длъжникът да не загуби заложеното обезпечение.

Всъщност става въпрос за кредит за над 25 млн. евро, отпуснат от ОББ към девет компании, обезпечен с активи на "Национален хиподрум". Дружеството е в несъстоятелност от миналата година. Това е сумата само на главницата, отделно има и натрупани лихви по заема. След като фирмите, изтеглили заема, една по една спират да го обслужват, ОББ предявява вземанията си по обезпеченията.

Болният ветеринарен лекар

Отговорът е завеждане на дела срещу банката. Едното от синдика Стоил Моллов, който всъщност първо признава и вписва банката като кредитор на база на представените от нея договори, но по-късно пожелава обезпеченията й да бъдат обявени за нищожни. Това дело се води от началото на август. Другото дело, което е не по-малко интересен случай, е заведеното от ветеринаря на конната база.

Той иска да му се признае собствеността върху хиподрума, тъй като го стопанисва от 1996 г. - придобил базата по давност, защото я е стопанисвал повече от 10 години. Става въпрос за 540 декара площ, за които Кръстев се е грижил. В случай че съдът реши в негова полза, "Национален хиподрум" ще бъде изваден от масата на несъстоятелността и за кредиторите (основно банката) няма да има обезпечение.

Ветеринарният лекар е завел делото през миналата година. Първото заседание по него беше насрочено за 29 октомври (понеделник), но беше отложено. Новата дата, на която трябваше да се гледа, беше 3 декември. Делото отново се отложи. Този път за 18 февруари 2013 г. Съдия по него е Богдана Желязка.

Първия път причината да не се даде ход на делото е подадена на 26 октомври (петък) молба от Валери Кръстев за отлагане заради операция на горен крайник. Вчера обявената от съдията причина беше "влошено здравословно състояние", като молбата на Кръстев е делото да бъде отложено за по-дълъг период от време до подобряване на състоянието му.

Дело на stand-by

Отлагането на съдебни дела е утвърдена практика при желание за протакане на процес и печелене на време. В случая боледуването на ветеринарния лекар на "Национален хиподрум", който води дело със същото искане като това на синдика на дружеството, навежда на мисълта за резервен вариант, който стои на stand-by. По това дело ОББ не е допусната, тъй като според синдика Моллов банката нямала правен интерес.

Кредитната институция държи над 90% от вземанията. Подала е молба да бъде допусната по делото като трето лице. Съдът ще се произнесе по нея в закрито заседание. Междувременно Стоил Моллов е сменен от събранието на кредиторите на хиподрума и е назначен нов синдик – Елвира Танчева. На 12 декември предстои да се види как ще продължи другото дело - заведеното от Моллов, с новия синдик.

Това дело срещу банката всъщност е за неправомерни действия, защото бившият вече синдик е преценил, че самото дружество "Национален хиподрум" не е длъжник на ОББ и няма невърнати заеми към нея.

Още на първото заседание в началото на август се оказа обаче, че всички замесени в случая дружества - деветте, на които е отпуснат кредита, и хиподрумът, който е заложен като обезпечение, са собственост на Васил Крумов Божков. Така банката си търси учреденото обезпечение от "Национален хиподрум". Нормална практика е - и международна, и на българския пазар, да се взима кредит от едно дружество, а обезпечението да е от друго, когато са с общ собственик. Това обясниха още тогава адвокатите на банката. Аналог на тази практика е, когато се отпуска жилищен кредит с ипотека на младо семейство и се ипотекира имот на родителите например.

Продължават юридическите хватки в придобиващото вид на сага съдебно дело, в което ОББ се опитва да си събере вземанията от некоректни длъжници. Всъщност делата са две – едното е заведено от синдика на "Национален хиподрум", който е ипотекиран като обезпечение по отпуснат кредит, а другото от ветеринарния лекар, стопанисвал конната база, Валери Кръстев.

И двете дела са за обявяване на ипотеките в полза на ОББ за недействителни. Целта е срещу необслужването на отпуснатия кредит длъжникът да не загуби заложеното обезпечение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  beriya avatar :-|
  beriya

  Да лъжеш банка не е като да лъжеш изнемощял пенсионер.

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Г-це Илиева,
  Объркахте ме с "Национален хоподрум" в подзаглавието, но се поуспокоих като разбрах от текста че става въпрос за "Национален хиподрум". Иначе казусът е интересен.

 • 3
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  [quote#2:"daskal1"]Иначе казусът е интересен.[/quote]

  За съдебна система в някоя нормална държава този казус въобще не би бил интересен. Има необслужван кредит - обезпечението се взема и това е! Ветеринарят бил стопанисвал базата 10 години. По тази логика много директори на заводи от Татово време можеха да претендират за собсвеност върху заводите, които ръководеха. Всеки наемател на апартамент за повече от 10 години би могъл да претендира за собственост! Тъпичко е! То и ЦСКА "стопанисва" Българска Армия повече от 10 години! Същото е и с други отбори, а и не само!

 • 4
  reges avatar :-?
  reges

  и кво? на кой му пука за гръцката банка?

 • 5
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#4] от "reges":

  Утре на мястото на банката може да си ти!

 • 6
  geoimg avatar :-(
  Geoimg

  [quote#4:"reges"]и кво? на кой му пука за гръцката банка?[/quote]
  Не е въпроса чия е банката, а за ЗАКОННОСТА!!!
  Това докато НЕ ГО разберем ще СМЕ 3, 4, 5... свят!!!???

 • 7
  reges avatar :-|
  reges

  До коментар [#5] от "beriya":

  дай Боже да мога да ме завлекат с 25 млн. евро и да не фалирам

 • 8
  reges avatar :-|
  reges

  До коментар [#6] от "geoimg*":

  може, но и това няма да ни оправи според мен, мн прост народ, всеки иска само да тарикатее и да длавери, никой не иска да работи

 • 9
  geoimg avatar :-|
  Geoimg

  [quote#8:"reges"] ...но и това няма да ни оправи според мен, мн прост народ, всеки иска само да тарикатее и да длавери...[/quote]
  Това е заложено в природата на човека. Принуждавайки го да спазва правила се създават навици, а навиците са втората природа на човека, която заменя първата!?

 • 10
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#7] от "reges":

  Внимавай какво си пожелаваш колега!
  Преди много време и аз говорех горното, разликата бе в сумите, та сега към този момент се изпълни това което си бях пожелал, разликата е, че тогава имах спокойствие, вярвах в хората и вярвах в доброто бъдеще, сега спокойствието ми е във времето в което спя и във времето в което отвличам вниманието си от проблемите (пример това което правя сега).
  Не си пожелавай да ти дължат пари, още по-малко пък ти да дължиш някому.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход