Фирмите стават по-смели, но още се страхуват да поемат нов дълг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фирмите стават по-смели, но още се страхуват да поемат нов дълг

Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие

Фирмите стават по-смели, но още се страхуват да поемат нов дълг

Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) пред "Капитал Daily"

Валентина Илиева
5921 прочитания

Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие

© Георги Кожухаров


През следващата година може да видим лихви за малкия и средния бизнес, по-ниски от 7.5 - 8%.

Секторите, чийто износ е с акцент върху източните пазари, ще имат по-голям шанс.

Очаквам през 2013 г. да има съживяване на вътрешното търсене.

Има ли раздвижване в търсенето на кредити от платежоспособни предприемачи?

- Да, точната дума е раздвижване и появата му е логична. Четири години криза са достатъчно време за изчерпване на тенденцията към разтоварване на фирмите от дългове. В същото време значителна част от закупените в годините на растежа машини започват да се амортизират и трябва да бъдат подменяни. От трета страна, пазарът продължава да отсява компаниите с потенциал за развитие, които на свой ред придобиват други, и това провокира търсене на кредити. С други думи, абдикацията на фирмите от търсене на оборотно и инвестиционно кредитиране започва да изчезва, но все още е рано "да отваряме шампанското". Вероятно още поне година ръстът на депозитите ще превишава този при кредитите.

Как бизнесът реагира на не особено обнадеждаващите прогнози за икономиките и в еврозоната, и в ЕС, а и за България? Какви са впечатленията ви от директното общуване с компаниите?

- Всички потребители - и фирмите, и физическите лица, все още са притеснени за бъдещето си. Това ги прави изключително предпазливи, когато им се налага да поемат нов дълг. Както вече казах, кризата си е криза, но нуждите не могат да бъдат отлагани до безкрай. Разбира се, интензивното търсене на кредити ще дойде с чувствителното спадане на безработицата и с реалното възстановяване на пазарите, на които продава българската икономика.

Кои сектори от икономиката са перспективни сега от гледна точка на развитие и на кредитиране?

- Ситуацията през следващата година няма да е много по-различна от настоящата. Секторите, които движеха икономиката в изминалите една-две години, най-вероятно ще бъдат същите и през 2013 г. Основно тези с експортна насоченост. Може би тези, чийто износ е с акцент върху източните пазари, ще имат по-голям шанс, отколкото секторите с насоченост към евросъюза. Икономиката на ЕС продължава да буксува и най-вероятно такова ще бъде положението и през следващата година. В същото време новите пазари, които откриваме на изток, от нас са с по-големи възможности.

Освен това очаквам, че през 2013 г. ще има леко съживяване на вътрешното търсене. Не за друго, а защото няма как - това са четири години, в които и домакинствата, и компаниите се въздържаха и отлагаха потреблението. Този процес започва вече да се изчерпва, защото производствените мощности се амортизират, а и домакинствата имат нужда от покупка на инвестиционни стоки.

По отношение на проекти за кредитиране има бъдеще за такива, които ще се реализират по линия на европейските фондове. Оперативните програми наистина са един не лош източник за кредитиране.

Не се ли гледа в последно време малко като панацея на европейските фондове?

- Не могат да бъдат панацея, защото обемът им е много по-малък, отколкото са нуждите на икономиката и на кредитирането. Но те са един не лош източник на потенциално добри кредити, тъй като са придружени в повечето случаи с грантови схеми.

Българската банка за развитие към кои сектори ще насочи кредитирането си?

- Нямаме любими сектори в икономиката, които да финансираме приоритетно. Ориентацията на банката е към малките и средните предприятия и същевременно към тази част от тях с експортна насоченост.

На бизнеса му трябват пари, за да се задвижи колелото. Банките са пълни с ресурс, който не им носи доход, защото не се използва по предназначение. Лихвите са на относително високи нива. Защо банките не намалят лихвите, за да стане по-лесно плащането на кредитите от предприемачите?

- Прогнозите на различните институции - български и европейски, са между 1.2% и 1.9% ръст. Дори и най-ниската стойност да приемем, тя е двойно по-висока от тази за 2012 г. Зад тези прогнози стои задълбочен анализ на съответните институции, които разполагат с подготвени аналитични звена. При изготвяне на прогнозите се взимат предвид и се отчитат редица показатели и прогнози в световен мащаб. Така прогнозираният растеж за България е функция на всичко това. Мисля, че на този етап очакванията за растеж звучат реалистично. Към ръст от порядъка на 4 - 5% годишно, от какъвто има нужда една развиваща се икономика за догонване на останалите държави от евросъюза, ще се върнем едва след 2014 г. Българската икономика е изцяло зависима от външните пазари, а тяхното възстановяване се очаква да бъде слабо през следващите две години. Така че не можем, както се казва, "да си надхвърлим сянката".

През следващата година може да видим лихви за малкия и средния бизнес, по-ниски от 7.5 - 8%.

Секторите, чийто износ е с акцент върху източните пазари, ще имат по-голям шанс.

Очаквам през 2013 г. да има съживяване на вътрешното търсене.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  ace avatar :-|
  ace

  В момента кредит=фалит.

  Това, което предлагат банките е да ви "зашият" целия риск. Мисля, че и в Икономедия достигнахте до тази аксиома.

 • 2
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  Какво развива тази банка?

 • 3
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  "а и домакинствата имат нужда от покупка на инвестиционни стоки."
  Всичките обувки се оказа че ми течат,макар да са сравнително нови и по-скоро скъпи.Трябват ми галоши,това вероятно е инвестиционна стока.

 • 4
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  Хайде стига с тези мантри, особено от шефа на една банка, която вместо да е чисто инвестиционна, с каквато идея беше създадена, е една най-обикновена търговска, поредният лихвар. Фирмите достатъчно си изпатиха от вашите балони и хората, които са нямали опит, вече го имат, желанието за кредити идват, само от поставените фирми. Не може най-трудният кредит да е между 100 хил. лв. и 1 мил. това са кредитите за малките и средни фирми. Не може да искате кредитоискателя да поема целият риск, а вие само да смучите. Вече е много по-евтино(най-вече от главоболия) да изграждаш със собствени средства, от колкото да теглиш кредит, говоря за малките и средни предприятия. За това и няма да има бърз ръст, само от монополисти, които изкупуват малките няма как да се получи.

 • 5
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Вестник Сега: 2 милиона българи имат досиета в кредитния регистър. Как очаквате да са смели фирмите? Те не знаят дали ще си възвърнат инвестициите, или ще влязат в регистъра! Не мислете, че не правя разлика между инвестиционно, корпоративно, или потребителско кредитиране. Много от потребителските кредити, влезли в графа проблемни и невъзвръщаеми са инвестиции на ЕТ и физически лица, упражняващи стопанска дейност. Има и не малко проблемни кредити на големи фирми.

 • 6
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Изграждайте с собственни средства тогава щом 10% е висока лихва Ако е кадърен предприемача не е висока за който и да е сегмент .
  Имайки предвид завишените норми на възвръщаемост у нас при които оперира бизнеса който не удържа изчезва ,на негово място идва друг Ефективен, който ще вземе на тези лихви ще създаде работа и продукт
  Това за за лихварите изобщо ....от хора които кредит не са вземали в живота си мислещи че банковата система им е длъжна като някакво благотворително предприятие раздаващо бонуси с ниска лихва
  1,2,3 и 4 искат да създават бъбъл в иконоиката и да пълнят хладилника и колата с евтин продукт
  Да правят бизнеси и после сами да прибират авишените си печалби в депозити
  имаше изследване че ако днес се вдигнат заплатите 2 пъти унас 20 % само от бизнеса ще изчезне .Другият ще се пренастрои
  Сумарният ефект ще е от полза за всички от увеличената покупателна способност така и с лихвите на кр.институции


 • 7
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  До коментар [#6] от "Seola":

  Въпросът не е само в това, скъпи ли са ни кредите. Въпросът е в бизнес средата, която задушава ново прохождащите бизнеси, в непредсказуемостта на решенията на банката, която може да променя условията в ход и едностранно, в това, че кредитът трудно се калкулира в себестойността на крайният продукт... Не рядко, това не става...

 • 8
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  фокусът ви трябва да бъде вашият бизнес от който разбирате и да го управлявате смислено и компетентно,оптимизации тн .Не системата за банкиране чийто функциоалност ви убягва
  В противен случай ставаме държавата където всеки разбира от всичко
  Калкулирайте си изходният продукт преди да вземете кредит и не взимайте кредити с плаващи преференциално ниски лихви така че после да ревете че са ви едностранно променени

 • 9
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  До коментар [#8] от "Seola":

  Продължавам да твърдя, че кредитирането е рисково, средата е рискова и тези рискове са с много неизвестни, за това са много сложни за контролиране! Аз не бих рискувала.

 • 10
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  До коментар [#9] от "goblenka":
  Ако сте счели че е рисково значи така сте преценили .
  Щом депозит изглежда за вас най добрата алтернатива така да бъде
  Реалната двуцифрена годишна инфлация с увеличената данъчна тежест и данък лихва щом не се явяват за вас рискови фактори в намаляване на фактическото ви бласосъстояние бъдете жива и здрава и винаги risk averse все някой ще рискува защото за него пук е наприемлив рискът да си държи в кеш парите


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.