Капиталовите пазари търсят посока

За пореден път инвеститорите очакват решения за дълговата криза

Европейските акции отчетоха ръст в началото на търговската сесия заради оптимизма, че мерките, обсъждани от финансовите министри на проведената вчера среща, ще помогнат за преодоляване на дълговата криза в региона. Освен това във вторник заедно с одобреното от Европейската комисия отпускане на 40 млрд. евро за испанките банки излязоха и по-добри от очакваното данни за безработицата в страната.

През ноември броят на безработните в Испания се повишава със 74 хил., докато предходния месец те са нараснали със 128 хил. Очакванията на анализаторите за миналия месец бяха, че броят на новите безработни ще надхвърли 90 хил. души.

Вниманието се насочва към САЩ

При отварянето си пазарите в САЩ обаче не последваха положителната тенденция от Европа. Администрацията на президента Барак Обама отхвърли плана на Републиканската партия за справяне с т.нар. фискална пропаст, според който данъчните ставки за най-богатите американци не трябва да се повишават.

Републиканците предложиха да се заложи на мерки, които съкращават значително разходите. Според тях трябва да се търси и повишаване на приходната част, без да се увеличават данъците. Конкретни предложения обаче не бяха дадени.

"Часовникът тиктака. Акцентът сега е върху това, което се случва във Вашингтон", каза за Bloomberg Куинси Kросби, пазарен стратег в базирания в Ню Джърси инвестиционен фонд Prudential Financial, който управлява активи за над 1 трилион долара. "Пазарът ще продължава да е нестабилен и да се движи в тесни граници. Стремежът сега е да сме много добре хеджирани."

Липса на оптимизъм

Несигурността от другата страна на Атлантика постепенно се пренесе и в Европа и германският DAX се понижи с 0.02%, британският FTSE 100 загуби 0.07%. Единствено френският CAC40 добави 0.3 на сто. С по-значителен ръст се отчетоха финансовите институции, а губещи бяха компании от технологичния сектор.

В САЩ основният индекс Standard & Poor’s 500 спадна с 0.3%. Dow Jones Industrial Average отстъпи с 0.04% до 12 963 пункта, а технологичният Nasdaq загуби 0.66% от стойността си до 2982 пункта.