За четири години жилищата са станали два пъти по-достъпни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

За четири години жилищата са станали два пъти по-достъпни

Така изглеждат много квартали в София след строителния и кредитен бум

За четири години жилищата са станали два пъти по-достъпни

Преди за 7 години, а сега за три години и два месеца може да се изплати с трудови доходи средно голям апартамент, показва анализ на МКБ Юнионбанк

Валентина Илиева
6793 прочитания

Така изглеждат много квартали в София след строителния и кредитен бум

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


За "достъпно" се счита жилище, което може да се закупи с доходите на домакинство за по-малко от 3 години

За четири години от началото на кризата жилищата в България са станали два пъти по-достъпни. Тоест броят на годините, необходими за изплащане на средно голямо жилище с трудови доходи на едно домакинство, намалява над два пъти за периода от 2008 г. досега. Ако преди кризата са били необходими средно 7 години, сега те са три години и два месеца. Това показват изчисления в анализ на МКБ Юнионбанк на база данни от БНБ и Националния статистически институт (НСИ).

Измерването се прави с т.нар. коефициент за достъпност - времето, необходимо да се закупи един имот с получаваните доходи от двама души в домакинството. Коефициентът е широко използван в САЩ и Европа. Взимат се брутните доходи на домакинството, тъй като разполагаемият доход е субективна величина според различните нужди и навици на потребление. Според международните стандарти за "достъпно" се счита жилище, което може да се закупи с доходите на едно домакинство за период по-малък от три години, посочват от МКБ Юнионбанк.

Очакванията на експертите на банката са коефициентът за достъпност да достигне ниво от 3-3.1 през 2013 г. Това би означавало, че цените на жилищата в България са все по-близо до нивото, което е в унисон с бюджета на българските домакинства, търсещи да придобият първи дом. За сравнение - през 2011 коефициентът за достъпност е бил 3.5.

Достъпни имоти, достъпни кредити

Освен че се подобрява показателят за достъпност, намалява и тежестта на средния размер ипотечен кредит като дял от трудовите доходи на домакинство (изчислен при две работещи лица). Така, ако през 2007 г. делът му е заемал 44.5% от общите доходи в едно домакинство, а през 2009 г. – близо 43%, през 2012 г. той е 28.1%. Според МКБ Юнионбанк това се дължи, от една страна, на спада в цените на жилищата и съответно по-малкия среден размер на ползваните ипотечни кредити, а от друга, на плавно намаляващите лихви по кредитите след 2009 г.

Към септември 2012 г. средният годишен процент на разходите по ипотечни кредити в левове е с 3.25 пункта по-нисък спрямо септември 2009 г., а този по ипотечни кредити в евро е намалял с 1.5 пункта, посочват от банката. Към края на третото тримесечие на 2012 г. лихвите по новите кредити за жилища в левове - 7.07%, са по-ниски от тези в евро - 7.43%, за разлика от предходни години. Поради низходящата тенденция при лихвите обемът на ипотечните кредити в страната след 2009 г. нараства със 7.6% за периода трето тримесечие на 2012 - трето тримесечие на 2009 г., а броят на кредитите – с 5.2%.

Това нарастване е доста по-ниско спрямо ръстовете, отбелязани в годините преди 2009 г., но показва постепенно засилване на интереса на гражданите към нови сделки, предимно за жилищни имоти, посочват от банката. Към намаляващите лихви по кредити се прибавят и низходящите цени на имотите - за периода трето тримесечие на 2012 г. - трето тримесечие на 2009 г. свиването е в размер на близо 14% по данни на НСИ. Сега цените на жилищата средно за страната са с 21% по-ниски от тези през 2007 г. и с 38% по-ниски спрямо ценовия пик, достигнат през третото тримесечие на 2008 г., допълват от МКБ Юнионбанк.

Прогнози

Същевременно обаче жилищното кредитиране в последните три поредни месеца - август, септември и октомври, се свива, като това се наблюдава за първи път от началото на кризата. Освен това и годишният темп на нарастване на този тип заеми вече е около нулата. За сравнение - за миналата година беше около 2-2.5%. От банката виждат предпоставки за засилване на инвестициите от фирми и домакинства, включително и такива, които са насочени към покупка на недвижими имоти, в показващата признаци на подобрение бизнес среда през тази година.

Оттам посочват, че все още има възпиращи фактори за този процес - сравнително високото ниво на безработицата в страната през последните години, която създава несигурност в домакинствата, както и намалелите преки чуждестранни инвестиции. Те бяха основен двигател на имотния пазар във ваканционния и бизнес сегмент. Според МКБ Юнионбанк обаче се очаква стабилната тенденция за ръст на средната работна заплата на национално ниво заедно с по-ниските цени и достъпност на жилищата да доведат до увеличаване на покупките сред активната част от населението.

"След близо четиригодишния период на изчакване и предпазливо поведение поради икономическата криза в цял свят и в България може да се каже, че домакинствата с по-стабилни доходи и трайна заетост са адаптирали своите пазарни очаквания към новите реалности и започват да планират покупки на жилища", коментират от банката.

За "достъпно" се счита жилище, което може да се закупи с доходите на домакинство за по-малко от 3 години

За четири години от началото на кризата жилищата в България са станали два пъти по-достъпни. Тоест броят на годините, необходими за изплащане на средно голямо жилище с трудови доходи на едно домакинство, намалява над два пъти за периода от 2008 г. досега. Ако преди кризата са били необходими средно 7 години, сега те са три години и два месеца. Това показват изчисления в анализ на МКБ Юнионбанк на база данни от БНБ и Националния статистически институт (НСИ).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  oserv avatar :-|
  Patilan

  Интересно как (пожелателно) се правят тези прогнози

  Нито дума за демографският срив !
  Нито дума за процентът на лошите кредити !
  Нито дума за огромният брой жилища които банките не пускат на пазара!
  Нито дума за окаяната инфраструктура и ежедневие , което отблъсква външни инвеститори!
  Нито дума за това, че хората вече си имат жилища, и не им трябват повече ?

  И най-важно, нито дума за това кой е платил за тази статия !

 • 2
  ltoshev avatar :-(
  Lubomir Toshev

  Колегата горе е прав!

  Цените не са спаднали чак толкова много а и самите имоти са доста надценени!

  Как да си купя жилище - като на улицата често няма тротоар, няма гараж или няма къде да се паркира и няма удобен транспорт?

  В имот.бг за сгради на по 30 - 40 години в Широкия център например искат по 60 000, 70 000 че до 100 000 евро за апартамент в стара сграда, несаниран, неугледен... Как да го купиш...

  А новите апартаменти в затворени комплекси държат цена на 700 евро на квадрат до 1300! Те са хубавите защото имат всичко, но често нямат транспортна свързаност - кв. Витоша...

 • 3
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  Какви са тия глупости бе - 3 години и половина за изплающане на едно жилище? Средно голямо такова е това с поне 2 спални - значи едно 65 000 Евро.... или 130 000 лв..
  Искате да кажете, че домакинствата докарват по 40 000 лв средно годишно?

 • 4
  dragoslava avatar :-?
  Dragoslava

  " ...сега за три години и два месеца може да се изплати с трудови доходи средно голям апартамент" - ако нямаш никакви други разходи?!

 • 5
  jj avatar :-|
  J.J.

  До коментар [#3] от "bestbuy":

  Изходните им данни явно са грешни, най-вероятно са взели или данъчните оценки или статистиката от покупко-продажбите, а знаем и двете колко са реални...

 • 6
  greenman avatar :-|
  TED (moderator är en faggot)

  Ще кажа само едно- банките и фирми като Кредит център да го #$/^^#@#

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  oserv avatar :-|
  Patilan

  До коментар [#5] от "J.J.":

  Взели са средната работна заплата в София, и средна цена на квадрат в горно нанадолнище.

  За 3-4 години се изплаща жилище в богата държава с много територия - САЩ.

 • 8
  john_law avatar :-|
  john_law

  До коментар [#2] от "ltoshev":

  Сега, ако ми обясниш какво му е хубавото на кв. Витоша с наблъсканите един в друг блокове, насред поляната, и тесните улици с напаркирани коли, защото няма къде другаде....Иначе за центъра съм съгласен - кочини.

 • 9
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  [quote#7:"Patilan"]За 3-4 години се изплаща жилище в богата държава с много територия - САЩ. [/quote]
  Дори и там е много трудно ... за средностатистическия гражданин.

 • 10
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  До коментар [#3] от "bestbuy":
  40000 / 2 = 20000 / 12 = 1666...
  немалко хора изкарват около 1600 лв на месец...
  това не е времето за изплащане, а критерий по който се определя грубо дали сумата на заема е по силите на кредитополучателя да я изплаща без да има сериозни затруднения... срокът на самия заем е много по-голям... :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK