Вътрешното търсене е компенсирало забавянето на износа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вътрешното търсене е компенсирало забавянето на износа

Вътрешното търсене е компенсирало забавянето на износа

По-значително ускоряване на икономическия растеж заради силно потребление очакват от Райфайзенбанк

4405 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


По-значително ускоряване на икономическия растеж в България през четвъртото тримесечие на тази година очакват икономистите на Райфайзенбанк (България). То ще е в резултат основно на силно потребление, повлияно от сезонни фактори. Потреблението се очертава като основен двигател на икономическия растеж през тази година, при това основно потреблението на домакинствата.

Най-благоприятно развитие през трето тримесечие е показало селското стопанство, като темпът му на растеж е съвпаднал с този на БВП - 0.9% годишно. Това са част от изводите в редовния месечен макроикономически анализ на Райфайзенбанк.

Вътрешното потребление

И през третото тримесечие на тази година потреблението е нараствало сравнително динамично - с 3.1% на годишна база, както през първите шест месеца на годината растежът е бил 3.6%. "Тази динамика основно се дължеше на потреблението на домакинствата, което се увеличи с 3.7%, докато публичното потребление отбеляза слаб растеж – 0.6%", посочват анализаторите на банката. Факторите, които са благоприятствали това по-високото потребление на домакинствата, са продължаващото възстановяване на икономиката, която запазва скоростта си на растеж и стабилизирането на очакванията за бъдещото развитие.

От банката посочват, че според данни на НСИ през второто и третото тримесечие на 2012 г. се е наблюдавало слабо покачване на доверието на потребителите в сравнение с година по-рано и запазване на очакванията за безработицата през следващите 12 месеца. Безработицата през третото тримесечие е намаляла от 12.3% до 11.5%. Тази стойност обаче отразява стагниращ пазар на труда и липса на нови възможности за заетост. Все още е налице слабо търсене на работна сила.

Това е и един от основните възпиращи фактори за развитието на потреблението. Влизането на еврозоната в повторна рецесия и евентуалното пренасяне на някои ефекти върху българската икономика може да доведат до вторичен спад и на работната сила у нас през следващите тримесечия, посочват анализаторите.

Инфлация срещу потребление

Покупателната способност на домакинствата се е влошавала и от значителното ускоряване на инфлацията. През второто тримесечие е имало 1.6% покачване на цените на годишна база, докато през третото тримесечие е близо 4%. На месечна база е отчетено забавяне на инфлационния темп до 0.3% през октомври в резултат на нормализирането на динамиката на цените на храните на международните пазари.

Анализаторите на банката обаче отбелязват, че натрупаната до момента инфлация е по-висока от първоначалните прогнози, като в края на годината се очаква да бъде около 4.4-4.6%. Израз на умерените потребителски разходи през периода е наблюдаваният застой в кредитната дейност в сектора на домакинствата към края на септември. По отношение на потребителските кредити тя остана потисната, посочват от банката. Обобщението им е, че въпреки наблюдаваното вече нарастване на потреблението то все още изостава от нормалното, дългосрочно устойчиво развитие.

Потребление вместо износ

Все пак вътрешното търсене през периода е успяло да компенсира забавянето на износа. След свиването му през първото тримесечие на годината износът отново реализира растеж през второто, в резултат на което анализаторите на банката са очаквали през втората половина на годината положителното му развитие да продължи, макар и със слаби темпове.

Данните за третото тримесечие се оказват по-неблагоприятни спрямо прогнозата им - 3.5% годишен ръст според изгладени данни на НСИ. Износът на стоки и услуги е останал без промяна на годишна база заради слабия икономически ръст в ЕС. В същото време вносът нараства с 4.6%, макар и забавяйки се спрямо първото полугодие на 2012 г. (5.9%). Нарастването на вноса се свързва с възстановяване на вътрешното търсене.

От страна на предлагането единствено селското стопанство е било с положително изменение на годишна база, като темпът му на растеж съвпада с този на БВП (0.9%). Според анализаторите на банката през третото тримесечие българската икономика продължава да се развива по същия начин като през първото полугодие на 2012 г. Брутният вътрешен продукт нараства с 0.9% на годишна база, което е в рамките на очакваното. "Последните данни за европейските икономики не са особено обнадеждаващи, свидетели бяхме и на официалното отчитане на нова рецесия в еврозоната", коментира главният икономист на банката Калоян Ганев.

"На този фон реализираният икономически растеж на България може да се интерпретира като умерено положително явление, доколкото само балтийските страни, Полша, Словакия и Малта се справят по-добре от нас. Положителен е фактът, че динамиката на вътрешното търсене успя да компенсира забавянето по линия на външния сектор. Като се има предвид слабото последно тримесечие на 2011 г., очакванията ни са за продължаване на положителните развития в ключовите макроикономически показатели на страната и през четвъртото тримесечие на 2012 г.", допълва Ганев.

По-значително ускоряване на икономическия растеж в България през четвъртото тримесечие на тази година очакват икономистите на Райфайзенбанк (България). То ще е в резултат основно на силно потребление, повлияно от сезонни фактори. Потреблението се очертава като основен двигател на икономическия растеж през тази година, при това основно потреблението на домакинствата.

Най-благоприятно развитие през трето тримесечие е показало селското стопанство, като темпът му на растеж е съвпаднал с този на БВП - 0.9% годишно. Това са част от изводите в редовния месечен макроикономически анализ на Райфайзенбанк.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  bta avatar :-|
  bta

  браво

 • 2
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker

  това, че "само" балтийските страни, Полша, Словакия и Малта имали по-висок растеж от нашия избощо не ме успокоява на фона на най-ниските в ЕС БВП/човек, производителност и покупателна способност.
  За да можем да кажем, че сме свършили нещо и вървим на някъде трябва да започнем да отбелязваме растежи от по 5-6%, но при запазване на ниските нива на дълг.
  Но това е възможно само при наличие на силна политическа воля за реформи (трудов пазар, образование, съдебна с-ма и МВР, стимулиране на предприемачество, електронно правителство).
  Вижте Естония!
  Подобно разбиране обаче в този кабинет няма .. за съжаление.

 • 3
  bta avatar :-|
  bta

  До коментар [#2] от "sfera":

  догодина тръгва ел.правителството
  дано ги стигнем

 • 4
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  До коментар [#3] от "bta":

  не е достатъчно ! най-важна е пълната промяна в съдебната система !!!

 • 5
  bta avatar :-|
  bta

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  е там няма да стане докато не приберат всички магистрати за по 10 години


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK