Банковият сектор запазва ръста на печалбата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банковият сектор запазва ръста на печалбата

Според Иван Искров, управител на БНБ, 2013 г. няма да е по-различна за банковия сектор от предходната

Банковият сектор запазва ръста на печалбата

През ноември лошите и преструктурирани кредити са се увеличили с близо 100 млн. лв.

Валентина Илиева
5382 прочитания

Според Иван Искров, управител на БНБ, 2013 г. няма да е по-различна за банковия сектор от предходната

© Капитал


Увеличение на печалбата, спад на разходите за обезценки, но и на приходите от лихви отчита банковата система към края на ноември 2012 г. Статистиката за кредитирането през същия месец показва увеличение на просрочията със 100 млн. лв. спрямо октомври, а данните за лихвите сочат, че темпът и посоката им се запазват както и досега - бавно и плавно надолу, като тези за жилищни кредити са 7.12% в левове и 7.40% в евро, а по потребителските - 11.29% в левове и 9.28% в евро.

Запазване на позициите

Печалбата на банковата система през ноември 2012 г. се е увеличила с близо 10% годишно. През ноември тя е 604.2 млн. лв., нараствайки с 9.8% спрямо същия период на предходната година. Спрямо октомври финансовият резултат на сектора се повишава с 44 млн. лв. От БНБ посочват, че през ноември банковият сектор отчита добри нива на доходност и запазена ликвидна позиция (25.93% коефициент на ликвидност), а реализираните лихвени и нелихвени приходи през месеца надхвърлят оперативните разходи, включително и тези за обезценка.

Към края на ноември 2012 г. обезценките са 1.024 млрд. лв., като на годишна база намаляват с 12.4%. Продължават да намаляват обаче и приходите на банките от лихви (4.4 млрд. лв. към края на ноември) – с 4.3% на годишна база, заради свитото кредитиране. Приходите от такси и комисиони (798.3 млн. лв.) се задържат около нивото си от миналата година, като се повишават съвсем леко - с 0.5%. В същото време разходите на банките (2.1 млрд. лв. общо лихвени и нелихвени) имат растеж, макар и малък.

Кредитиране

В кредитирането няма съществено изменение спрямо движението от предходните месеци. Жилищните заеми (8.821 млрд. лв.) продължават да намаляват, а потребителските (7.309 млрд. лв.) показват леко нарастване през ноември, което обаче не е ясно дали ще се задържи през следващите месеци. При заемите за потребление свиването е по-характерното поведение, докато нарастването на портфейла е инцидентно. Вече четири поредни месеца се наблюдава и свиване на жилищните кредити.

Така корпоративните заеми са единствените, които имат ръст. Там обаче еднократните ефекти от единични сделки са обичайни, както и фактът, че всеки преструктуриран заем се отчита в данните като нов. Това също допринася за изкривяване на картината и през ноември е отчетеното най-голямото от началото на годината нарастване на корпоративните заеми - с 528 млн. лв. В края на ноември обемът им е 35.2 млрд. лв.

Лоши и преструктурирани заеми

От фирмените кредити идва и нарастването на т.нар. лоши и преструктурирани кредити, които през ноември се увеличават общо с близо 100 млн. лв. до 9.971 млрд. лв., след като предходния месец отчетоха спад. Така той, освен че беше минимален, се оказа и инцидентен. В жилищния и потребителския портфейл увеличението на просрочията е минимално. Делът на всички от общия портфейл е 23.3%.

Лоши и преструктурирани са кредитите с просрочия над 90 дни и такива, които се обслужват редовно, но са били предоговорени между банките и клиентите им. Според централната банка информацията за кредитите, които са преструктирурани или с просрочие в обслужването, не показва общият обем на класифицираните рискови експозиции в системата. Такава информация може да се получи от надзорните данни, които БНБ публикува на тримесечна база.

От тях е видно, че към края на септември необслужваните кредити са 17.25%. Данните към края на декември ще бъдат публикувани в края на този месец. В корпоративния сектор лошите и преструктурирани заеми са 6.6 млрд. лв., жилищните - 1.9 млрд. лв., а потребителските - 1.2 млрд. лв.

Увеличение на печалбата, спад на разходите за обезценки, но и на приходите от лихви отчита банковата система към края на ноември 2012 г. Статистиката за кредитирането през същия месец показва увеличение на просрочията със 100 млн. лв. спрямо октомври, а данните за лихвите сочат, че темпът и посоката им се запазват както и досега - бавно и плавно надолу, като тези за жилищни кредити са 7.12% в левове и 7.40% в евро, а по потребителските - 11.29% в левове и 9.28% в евро.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  maina100 avatar :-|

  Всичко в името на банките,всичко в полза на банките,че без тях лошо-а народ винаги може да се внесе от Китай...

 • 2
  siolen avatar :-|
  siolen

  "Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата и пронизаха себе си с много скърби."
  Апостол Павел

 • 3
  _benevolent__ avatar :-|
  _benevolent__

  Преди кризата за малко бях служител на БНБ (докато не пратих писма, че са корумпирани) като установих, че много служители там са с контрол на съзнанието на мрежата на Австрийския Мтел, както и правителството.
  Започнах работа в рисърч като съобщих на интервюто, че съм с контрол на съзнанието. Колегите там също са свързани в мрежа от Телеком Австрия. Европейският Парламент нарича тези технологии "конвергентни" - импланти, които предават по безжична мрежа. Включени са поне Стати Статев, Калин Христов, Мариела Ненова, Андрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ...Те искаха да се предтавя преди кризата, че всичко е наред и да се раздават кредити, за да се надуе кредитен балон. Точно това се преподаваше на някои от тях в Централно Европейския Универсистет (Сорос) от Ростовски (фин. мин. Полша), Бокрош... Това доведе до 10 млрд лоши кредити, 20 млрд загубени на фондовата борса (и Петър Чобанов /КФН шеф/ е с контрол на съзнанието на същата мрежа). За мен целта беше да ме накиснат за техните уговорки, като ме отровиха да не разкривам тази информация (схемата достига до ЕК). При организирано корумпирано управление на страната трябва да се вземат мерки заради картелите в банките и телекомите, които сега поддържат.

 • 4
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Стоте най-богати хора в света увеличили богатствата си с огромен брой милиарди. Излиза , че кризата работи в полза на богатите , а я плащат бедните. Извод : кризата е предизвикана от богатите за да си тъпчат сметките.

 • 5
  franzela avatar :-P
  franzela

  Уважаема редакция, попитайте Иван Искров защо разходите за обезценки (провизиите по лошите кредити) падат, след като лошите кредити се увеличават?

 • 6
  stoycho_temelkov avatar :-|
  stoycho_temelkov

  В същото време разходите на банките (2.1 млрд.лв.общо лихвени и нелихвени) има растеж,макар и малък. С новата наредба на м-р
  Дянков за единна сметка и единен параграф за плащане на осигуровки и данъци от фирмите,на които щели да отпаднат разходите за 50мил.лв.,значи ли че на банките след като им намалее разхода,ще имат осигурена печалба за 2013г.за около 50мил.лв.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.