С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
12 4 яну 2013, 15:39, 10795 прочитания

Десетте акции на 2013 г.

Кои ще са най-атрактивните борсови инвестиции според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Когато се говори за капиталови пазари, едно е пределно ясно - няма нищо ясно. Колкото и добър анализ да си направи човек, винаги има голяма доза шанс нещата да тръгнат в противоположна посока.

Пример за това са последните турбулентни години на финансовите пазари, където един ден еуфорията е пълна, а на следващия ден  инвеститорите се държат така сякаш е дошъл краят на света. В такава среда настроението нормално започва да става по-умерено и очакванията - по-предпазливи.


В една подобна минорна обстановка за осма поредна година "Капитал" се допита до местни брокери, портфолио мениджъри и анализатори във водещите инвестиционни посредници, управляващи и пенсионни дружества накъде ще върви българският капиталов пазар през следващата година и кои ще са най-атрактивните за инвестиции акции на него.

За разлика от предишни години сега техните очаквания за основните индекси на Българска фондова борса (БФБ) бяха доста близо до реалното движение. Прогнозите им за 2013 г. също изглеждат значително по-трезви и по-близки до реалността, а единодушието в мненията им се увеличава - все повече от тях слагат близки и сравнително скромни цели за това с колко ще се променят индексите. А единодушието им се крие в търсенето на едно и също във всяка инвестиционна възможност  - прозрачност на мениджмънта, ясна зависимост от външни неконтролируеми фактори и сигурна възвращаемост под формата на предвидими и последователно изплащани дивиденти.

От частното...
Може би затова след година прекъсване акцията с най-голям потенциал според анализатори отново е "Софарма". От 2010 г. насам тя пропусна да се възкачи на първо място само в прогнозите за изминалата 2012 г. За целта немалка роля изиграха доста от външните фактори, които доведоха до значителното обезценяване на акцията последната година, което пък създава възможност за добра печалба впоследствие. Тези странични фактори са предимно следствие от страничните инвестиции на основния акционер и председател на съвета на директорите на компанията Огнян Донев. През миналата година заради инвестицията си в медийния бизнес срещу него и "Софарма" вървеше агресивна негативна медийна кампания, като дори се стигна до съмнителна намеса на прокуратурата."Акцията пострада от някои извънпазарни фактори, което открива страхотна възможност за позициониране в една от водещите български компании", поясни Петко Миков, трейдър в Юробанк И Еф Джи България. Според него, въпреки че финансовият риск на компанията продължава да се покачва с вземането на нови лихвени заеми, бизнес рискът остава на едно изключително ниско ниво. Затова той определя "Софарма" като задължителна инвестиция за всеки портфейл на БФБ - както институционален, така и индивидуален.

"Изглежда, политическите проблеми пред групата са в миналото. Ръстът на износа я прави много по-независима от местни фактори", аргументира се от своя страна и Владислав Панев, председател на съвета на директорите на "Статус капитал".

Освен заради подценената й стойност към момента и независимостта й от местни фактори "Софарма" е "харесвана" от анализаторите и заради сравнително константната си дивидентна доходност. По този фактор обаче лидер са дружествата със специална инвестиционна цел, като най-силно изразено е предпочитанието към фонда за земеделска земя "Адванс терафонд". Миналата година той измести "Софарма" от лидерската позиция в класацията, но тази година остава на второ място.

Както обобщава брокерът от "Юг маркет" Ангел Димитров, компанията бе нетен продавач на земеделска земя през 2012 г. и съответно според него може да се очаква дивидент от 0.45-0.50 лв., което е близо два пъти над дивидента от миналата година.

Немалко анализатори залагат през 2013 г. пазарът да стане свидетел на повече търгови предлагания, при които мажоритарните собственици изкупуват акциите на дребните инвеститори. Подхранени от тези надежди, редица играчи участваха през 2012 г. в приватизацията на държавните дялове от електроразпределителните дружества на ЧЕЗ и "Енерго про". По тази причина и някои от тях намериха място в десетте най-атрактивни акции за 2013 г., въпреки че за момента мажоритарните собственици не са обявили намерения да отправят търгови предложения.

Такива обаче ще има за други акции на пазара като БТК, "Каолин" и евентуално Българска фондова борса, чиято приватизация е на път и се очаква да приключи тази година. На тях обаче не им достигнаха гласове, за да влязат в десетката.

Според Камелия Лазарова, финансов анализатор в "Карол", слабо вероятна е съществена промяна в нагласите на инвеститорите през 2013 г. "Очаквам все по-значително разграничаване в представянето на акциите на компаниите, които успяват да запазят финансова стабилност дори в условията на стагнация, и тези, които са по-уязвими към икономическия цикъл и с по-слаби баланси. Дивидентните акции вероятно ще продължат да се радват на интерес. Очакванията за търгови предложения, обратни изкупувания и дивиденти вероятно ще са сред основните двигатели на пазара", обобщи тя. Освен това според нея излизането на големи инвеститори при някои от по-ликвидните позиции ще продължи да оказва натиск върху цените им, но и ще бъде фактор за ръст впоследствие.

...към общото
Повечето анализатори са с премерени очаквания за движенията на фондовата борса в България през следващата година. Средният прогнозиран ръст на SOFIX през 2013 г. е 12% при около 7% растеж за 2012 г. При BG40 тези числа са съответно 18% и 10%.

Както коментира и Даниел Дончев, портфолио мениджър в "ING Пенсионно осигуряване", надали 2013 г. ще е различна за пазара на акции от предходната. "Бидейки силно спекулативен, той е податлив на краткосрочна волатилност и резки движения и в двете посоки. За да се промени тренда обаче, трябва да видим ясни сигнали, че приходите и печалбите на компаниите са достигнали дъното си и започват да се увеличават. Това, разбира се, няма да бъде факт за всички компании, ето защо очаквам много различно представяне на различните дружества и тези инвеститори, които очакват ръст на целия пазар, ще останат разочаровани", посочи той.

Според него освен ниската ликвидност най-големият проблем на пазара остава качеството на публичните компании. И през тази година пазарът стана свидетел на недотам приятни картинки, като например развръзката в ОЦК, довела до разпродажба на имуществото на завода и придобиването на повечето активи от кредитора ПИБ и свързани с банката дружества. Минорни нотки отекнаха и от месопреработвателното дружество "Меком", което се оказа, че дълго време е показвало доста различна от действителната картинка в отчетите си, или пък от процедурата по несъстоятелност на някогашния соцгигант "Полимери", чиято дейност, доколкото е останала, беше прехвърлена тихомълком в дружество, контролирано от мажоритарния собственик на химическия комбинат Николай Банев.

"В този смисъл институционалните инвеститорите на БФБ не бива да бъдат винени, че са особено предпазливи, когато инвестират на родната борса. Смятам че, бъдещето на капиталовия ни пазар е по-скоро в ръцете на мениджмънта на емитентите, отколкото в тези на инвеститорите", допълни Дончев.   

И за Владислав Панев от "Статус капитал" коректността на мажоритарните собственици и съответно на мениджмънта ще движи пазара. "Виждаме, че сравнително добрата нормативна уредба не е достатъчно условие за промяна на манталитета, особено в ситуация, в която никой не е сигурен за бъдещето", посочи той. Според него като цяло надали предстоящите парламентарни избори ще имат значително влияние върху пазара. Много по-голямо такова може да се очаква обаче от външни фактори като макрообстановката по света, която поне според Панев ще има директно влияние по-скоро върху определени индустриални акции.

Не точно такова обаче е мнението на Александър Маджиров, който управлява взаимни фондове в "ОББ асет мениджмънт". Според него и през следващата година политическите решения ще бъдат водещи за развитието на капиталовите пазари. "Дълговите проблеми в еврозоната, САЩ и Япония ще продължат да всяват страх сред инвеститорите. На този фон българската борса ще е функция от представянето на външните пазари. В края на 2012 видяхме известно съживяване на институционалните инвеститори и се надявам то да продължи и през 2013 г. Електроразпределителните дружества и фондовете, инвестиращи в земя, ще продължат да са движещите сили на пазара. Някои индустриални компании също могат да бъдат прикачени към тази група", посочи той.

Освен това централните банки ще продължат да имат ключова роля с действията си за наливане на ликвидност. Европейската централна банка чрез своята програма LTRO инжектира 1 трлн. евро в банковата система, което заля с ликвидност не само системите от еврозоната, но започна да оказва сериозно влияние и върху банковите системи на страни като България, обясни той. "Тази ликвидност ще продължи да намалява лихвите по депозити, предоставяни от търговските банки, и заедно с нововъведения данък върху лихвите от депозити очаквам част от спестителите да се насочат към алтернативи, каквито са взаимните фондове", допълни Маджиров.

Според Петко Миков пък данъкът върху лихвите от депозити в страната ще е допълнителна причина 2013 г. да е година на акциите в България. "Ниската база, от която ще започне годината, както и намаляващата атрактивност на алтернативните инвестиции у нас – рекордно ниските доходности по ДЦК, тенденцията за намаляване на лихвите по депозити и започването на облагането им, както и постепенното изчерпване на потенциала на пазара на земеделска земя, ще "наложат" връщането на известна част от инвестициите на БФБ. Веднъж завъртяно колелото, борбата за доходност между институционалните инвеститори у нас ще принуди голяма част от тях да увеличат рисковите си експозиции и това ще захрани очаквания от мен позитивен тренд", заяви Миков.

Дали обаче ситуация извън България ще е достатъчно стабилна, че даде малко спокойствие на инвеститорите, не е толкова сигурно. Според Маджиров макар и бавни решенията в еврозоната ще имат позитивен дългосрочен ефект за разлика от случващото се в САЩ, чиято политика за справяне с кризата той оприличи на щраус, заровил си главата в пясъка. "За жалост продължаваме да живеем в интересни времена", обобщи портфолио мениджърът. Което пък означава, че шансовете нещата да са още от същото и тази година са също толкова големи, колкото и да са значително по-доходоносни.

* В анкетата участваха представители на: "Алфа асет мениджмънт", "Бетакорп", "ДСК Управление на активи", ПОК "ДСК-Родина", "Елана трейдинг", "Карол", "Конкорд асет мениджмънт", "ОББ асет мениджмънт", Първа финансова брокерска къща, "Селект асет мениджмънт", "Статус капитал", "Юг маркет", Юробанк И Еф Джи България и "ING Пенсионно осигуряване".

**Класацията отразява настроенията и очакванията на анкетираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се сбъднат, и не претендира за точност и изчерпателност. Класацията и материалът към нея имат изцяло аналитичен характер и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Участниците в анкетата може да притежават акции или да управляват портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници дружества. Служители на "Икономедиа", издател на "Капитал", също може да притежават акции в някои от посочените дружества
.

По темата работи и Константин Николов

Класацията

В анкетата се включиха 14 участници*. Tе посочиха десет акции и ги класираха според очакванията си доколко ще представляват добра инвестиция през следващата година - колкото повече точки, толкова по-перспективно е дружеството според съответния анализатор. Акцията, класирана на първо място, получава 10 точки, за второ място - 9, и така до 1 за последното десето място. Анализаторите посочиха общо 44 дружества, като обясниха защо са предпочели всяко от тях. В таблицата акциите са класирани по брой точки. За допълнителна обективност е въведен още един критерий - колко от анкетираните са включили съответната компания в класациите си. Така дори и с по-малко точки една компания може да е перспективна, ако е в полезрението на повече пазарни участници. За 10-те водещи акции публикуваме и част от коментарите на анализаторите**.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Потребителите в България са настроени да харчат повече през тази година Потребителите в България са настроени да харчат повече през тази година

Изследването "Обсерватория" на БНП "Париба Лични финанси" показва стремеж към по-висок жизнен стандарт

21 май 2019, 1067 прочитания

КЗК разреши на Пощенска банка да купи Банка Пиреос България 3 КЗК разреши на Пощенска банка да купи Банка Пиреос България

С това вече одобрената от БНБ сделка между последните банки с гръцки акционери на българския пазар може да бъде приключена

10 май 2019, 6704 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Застраховането през 2013: Здравен растеж

От август частните здравни фондове трябва да са лицензирани като застрахователи

Каквото поиска падишахът

Ролята на ГЕРБ за "изпирането" Ахмед Доган и държавните подаръци за бизнеса му нареждат премиера Борисов до всички управлявали след 2001 г. по наложения от "сараите" модел

ТЕЦ "Варна" - милиони без покритие

Държавата плаща на Ахмед Доган за нещо, което не е сигурно, че може да получи, тъй като техническото състояние на ТЕЦ-а не позволява безопасното му управление

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Хладнокръвни истории

Нови стари срещи с прозата и документалистиката на Труман Капоти

In memoriam: Владимир Трендафилов (1955 - 2019)

"Не си създавай кумир" - това беше първата заповед, която следваше