Небанковото кредитиране през 2013 г.: Все повече и все по-бързи заеми

Конкуренцията при небанковите кредити продължава да се увеличава, а прогнозите са за нови ръстове на пазара

Оптимизмът в сектора на бързите заеми не е изненада - кризата продължава, но вече все повече хора ще искат да осъществят отложени проекти - смятат от дружествата за небанково кредитиране
Оптимизмът в сектора на бързите заеми не е изненада - кризата продължава, но вече все повече хора ще искат да осъществят отложени проекти - смятат от дружествата за небанково кредитиране    ©  Георги Кожухаров
Оптимизмът в сектора на бързите заеми не е изненада - кризата продължава, но вече все повече хора ще искат да осъществят отложени проекти - смятат от дружествата за небанково кредитиране
Оптимизмът в сектора на бързите заеми не е изненада - кризата продължава, но вече все повече хора ще искат да осъществят отложени проекти - смятат от дружествата за небанково кредитиране    ©  Георги Кожухаров

Динамично развитие, стабилен ръст, разширяване на клиентската база и постепенно утихване по отношение на нередовните кредити – на пазара на небанковото финансиране гледат с оптимизъм на предстоящата година. Той личи и от все по-големия интерес за навлизане на нови играчи в сектора, както и от активното разширяване на мрежите на вече стъпилите на пазара компании. 

Така, докато други сектори очакват слаб ръст, следващ умерените темпове на икономиката, при т.нар. бързи кредити прогнозите са за двуцифрени темпове на растеж – от порядъка на 15-20%. "Двигатели на този ръст ще бъдат все по-широкото проникване на потребителски кредити в магазините, нарастване на офертите за кредит, подобрено обслужване и развитие на интернет търговията", обобщава изпълнителният директор на "БНП Париба Лични финанси" Луик льо Пишу. 

Все по-търсени

Реално погледнато, положителните очаквания не са чак толкова изненадващи. От една страна, все още свитото банково кредитиране ограничава възможностите за лично финансиране, което логично води желаещите към небанковите дружества. От друга – заради продължаващата вече няколко години криза много хора отложиха проектите си, но сега търсят възможности за осъществяване на поне част от тях. 

"Кризата постепенно ще отшумява и безработицата ще спре да расте. Хората като цяло ще усетят известно подобрение в стандарта си на живот", прогнозира изпълнителният директор на "Изи кредит" Неделчо Спасов. По думите му това икономическо съживяване ще направи потребителите по-позитивни за бъдещето, а оттам и по-смели в решението им да изтеглят заем не само за покриване на най-неотложни нужди, а и за други проекти. Същевременно позициите си ще запази и традиционният за последните години двигател на кредитирането в сектора – спешната необходимост от пари назаем, зад която често седи неочаквано изникнал разход в домакинството. 

Все по-малки

В допълнение през последните месеци все по-ясно се очертава тенденцията интересът на потребителите да е главно за по-малки суми от порядъка на до 1000 лв. Те обаче по-рядко попадат във фокуса на банковите институции, а и от гледна точка на клиентите усилието да се премине през по-изискващите банкови процедури за отпускане на финансиране най-често не си заслужава, когато става въпрос за подобни малки суми. Така бързината, удобството и облекчените до минимум изисквания за кандидатстване остават сред основните предимства на небанковите заеми в сравнение с класическите банкови кредити въпреки реално по-високата им цена. 

"Броят на хората, които ще търсят бързи кредити от небанкови финансови институции, ще се увеличи заради нуждата от свежи пари в брой и лекотата и бързината, с която те се теглят", посочва управителят на един от сравнително новите играчи в сектора – "Вива кредит", Драгомира Павлова. Според прогнозата й именно малките необезпечени заеми в размер до 1000 лв. и със срок на изплащане до една година ще останат най-търсени и през 2013 г. 

Все по-достъпни

Друга от основните тенденции, които представителите на сектора очертават за предстоящата година, е все по-забележимото разгръщане на дистрибуторските мрежи на играчите на пазара. През последните месеци редица от дружествата за бързи кредити започнаха да предлагат продуктите си във все повече и търговски обекти на партньорски компании, чиято основна дейност не е във финансовия сектор, но през които минава голям клиентски поток. Сред тях са например магазините на мобилни оператори и места за плащане на сметки към доставчици на комунални услуги. 

Заради удобството и бързината популярност ще набират и различните възможности за финансиране, които предоставят новите технологии. Сред тях са например разработваните от някои компании опции за кандидатстване за кредит не само на място, но и по телефона, чрез SMS или чрез QR код. Финансирането, отпускано онлайн, в която категория попадат и съществена част от т.нар. заеми до заплата, също ще бъдат предпочитани от клиентите. 

"Интернет и мобилните комуникации ще навлизат все повече в нашия бранш и още повече клиенти ще използват компютъра и мобилния си телефон за теглене на бърз кредит", посочва Неделчо Спасов. 

"В момента отчитаме повишен интерес към онлайн пазаруването на изплащане, който ще се запази и през 2013 г.", допълва Луик льо Пишу.

Все по-редовни

Оптимизмът на компаниите от сектора обхваща и една от най-значимите през последните години тема за качеството на портфейлите. По правило бързите заеми се смятат за доста по-рискови в сравнение с банковото финансиране, тъй като най-често са необезпечени. Въпреки че и към края на септември (данните към края на 2012 г. ще бъдат публикувани през февруари 2013 г.) статистиката на БНБ отчита продължаващо увеличаване в обемите на нередовните кредити, от сектора очакват подобрение. 

"Потенциалът за допълнителен сериозен ръст на лошите кредити се изчерпа. Време е тази тенденция да приключи. Очакваме дори техният дял да започне леко да намалява", прогнозира Неделчо Спасов. Според Драгомира Павлова пък евентуално ново покачване в обема им би било по-скоро минимално. "Към момента ситуацията се подобрява и не наблюдаваме увеличение на броя на клиентите, които срещат трудности при обслужването на заемите си", посочва и Луик льо Пишу.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Полезната информация в тази дописка е никаква.
  И дума не става каква е цената на тази услуга - ГПР, който иначе всяка банкова институция е задължена да обявява. Колко е лихвата за 1 г. на кредит от 1000 лв?
  В този дух на мисли след като авторката смята, че се е запознала с материята, да вземе да натрака и едно обзорче за дейността на заложните къщи: как ги има на всеки ъгъл, как за улеснение на гражданите работят денонощно, как можете да получите пари срещу всякаква движима вещ, без да ви поискат документ за собственост, как можете да получите и бърз кредит (за лихвата също не бива да се говори)...

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Съдено по съдържанието на икономическата рубрика, чудесно начало на новата седмица и стопанската година изобщо. От 5-те статии, които прехвърлих, 4 бяха за банков кредит, лизинг, бърз заем и застраховка. Е то какво остана още за писане? Да очакваме сега малко новини за заложните къщи, ротативките, бинго-залите и ваучерите за храна. С което обзорът на родната икономиката приключва на 90%. С последните 10% от БВП - кафенетата, фирмите за СОТ и таксметровите превози ще има да плюнчим молива цяла година...

 • 3
  effe avatar :-|
  effe

  Такива литературни статии нямат място във вестник с икономическа насоченост. Това е вестник Капитал, не е дир.бг.....

 • 4
  nedyalkodonev avatar :-|
  nedyalkodonev

  За без пари...толкова.

  Качествените писания започват от 10-20 лева. Поне толкова струват книгите, от които има какво да се научи.

 • 5
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Горките хора. Има много по евтин достап до кредит от магазин: Взима се оферта от магазина и след това се носи в Банка. От банката превеjдат парите на магазина, и след 3 дни стоката се взима. Кои'то е неграмотен нека плаща mnogo.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Чалгата на кредитите.

 • 7
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  Ей Симеонов2, да си чувал за правила за правопис?
  Вземам, не "взимам",
  банка с малка буква,
  превеждам е с "ж",
  "който" е правилното изписване на Кои'то,
  за mnogo нямам думи.

 • 8
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Ми какво друго да пишат за бързите кредити? Че лихвата е над 30% годишно, че и повече? Че тези пари ги теглят хора, които хептен са я закъсали и от гърба им свалят и последната риза ли?
  Хич не е положителна тая тенденция, ама хич... Просто в голяма нужда голям го ядеш...

 • 9
  kalligulla avatar :-|
  http://zhelyazkov.blogspot.com/

  Наоса в кредитирането тепърва предстои ...
  Нивото на лошите /не на проблемните/ кредити тепърва ще се увеличава ...
  Докато в България, а и в Европа като цяло, не се раздели събирането от кредитирането, нещата ще вървят зле ...
  Няма здрава житейска и икономическа логика, този който е отпуснал кредита да организира събирането му ...
  Предпоставки за корупция и недобре свършена работа....

  За повече може да прочетете в http://zhelyazkov.blogspot.com/

 • 10
  susanmichael001 avatar :-|
  susanmichael001

  Вие търсите за заем? Или са ви отказали заем от банка или финансова институция за една или повече причини? Имате правилното място за вашия кредит решения тук! Global Finance ограничени дават заеми на фирми и физически лица при ниски и достъпни лихвен процент от 2 %. Свържете се с нас по електронната поща днес чрез [email protected]

  ДАННИ ЗА ЗАЯВИТЕЛЯ:

  1) Пълното име:
  2) Държава:
  3) Адрес:
  4) Състояние:
  5) Секс:
  6) Семейно положение:
  7) Професия:
  8) Телефонен номер:
  9) Понастоящем позиция на мястото на работа:
  10) Месечен доход:
  11) Заем сума, необходима:
  12) Заем Продължителност:
  13) Цел на кредита:
  14) Религия:
  15) Сте прилагали преди;
  16) Дата на раждане;
  Благодаря
  Г-жа Сюзън Майкъл


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход