Пенсионните фондове през 2012: Печеливша година за всички
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пенсионните фондове през 2012: Печеливша година за всички

Инвестиции зад граница са основната причина за доброто представяне на пенсионните фондове

Пенсионните фондове през 2012: Печеливша година за всички

Инвестиции на чужди пазари донесоха добри печалби за осигурените

Весела Николаева
12473 прочитания

Инвестиции зад граница са основната причина за доброто представяне на пенсионните фондове

© Надежда Чипева


Най-добри като цяло са резултатите на универсалните фондове, в които се осигуряват родените след 1959 г.

Над 7% средна доходност за миналата година отчитат допълнителните пенсионни фондове, показват изчисления на "Капитал Daily" по данни на Комисията за финансов надзор. За 12-те месеца нито един фонд не е отчел загуби, но все пак има такива, чиято печалба едва е успяла да покрие официалната инфлация. Две са основните причини пенсионните фондове да са на плюс – насочването към повече инвестиции с нисък риск и сравнително стабилните фондови пазари. За 2011 г. резултатите бяха доста по-лоши, някои фондове приключиха със загуби и малко бяха тези с повече от 2% доходност.

Обратно нагоре

При най-масовите универсални схеми, задължителни за родените след 1959 г., доходността варира от 5.15% за "ДСК-Родина" до 10.45% за "Съгласие". Като цяло резултатите на професионалните фондове и на доброволните са по-ниски. Последните имат много по-малко ограничения за инвестиции и дълго време залагаха на повече акции в портфейлите. След настъпването на кризата обаче стойността им падна и преминаването към други вложения за тях беше по-трудно. В професионалните схеми най-слаб е резултатът на "Топлина", контролирана от Христо Ковачки, а при доброволните – на "Бъдеще", свързано с "Еврохолд България".

Постигането на положителна доходност от фондовете на "Бъдеще" не беше много очаквано, тъй като доскоро компанията реализираше огромни загуби. Преди няколко месеца обаче собствеността й се смени – неин основен акционер стана дружеството "Медианет" - Люксембург, чийто собственик е адвокат Тодор Табаков. Продавачи бяха компании, свързани с "Еврохолд България". Разрешение за сделката беше дадено от КФН през март, след като малко преди това "Бъдеще" имаше сериозни проблеми с получаването на парите си от фондове на управляващото дружество "Стандарт инвестмънт". Вложенията в тях бяха сред причините за големите загуби от инвестиции на пенсионната компания. Засега обаче изглежда, че поне част от тях са преодолени.

Доста по-добро е представянето при повечето от останалите осигурителни компании, които реално са увеличили покупателната способност на направените в тях вноски. За сравнение на доходността – към декември официалната инфлация в България е била 4.2% спрямо същия месец на миналата година.

Поздрав от чужбина

Според изпълнителния директор на ПОД "Алианц България" София Христова (интервю с нея - на стр. 13) за доброто представяне на пенсионните фондове са допринесли възстановяването на европейските борсови индекси след спадовете през втората половина на 2011 г., както и значителният ръст в цените на държавните облигации. Последното важи както за българските, така и за тези на повечето държави в еврозоната в резултат от овладяването на кризисните процеси в страните от периферията на ЕС, посочи Христова.

Изпълнителният директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова коментира, че постигнатите резултати през изминалата година трябва да се разглеждат в контекста на големия брой проблеми пред световната икономика и многократните твърдения, че еврозоната е пред разпад, за рецесия в множество държави и трудности в банковите системи по целия свят.

"Считам, че независимо от ръстовете на фондовите пазари, основно в Европа, през 2012 г.  най-голям дял в доходността имаше представянето на облигациите в портфейлите на пенсионните фондове. Комбинацията от ниски лихви, поддържани от централните банки и техните директни и индиректни намеси на пазара, включително и вербални, доведоха до ръст в цените както на държавните ценни книжа (включително и българските), така и на значителна част от корпоративните облигации", коментира Петкова.

Модерна консервативност

Засега според представителите на пенсионните компании е малко вероятно да има сериозна промяна в структурите на портфейлите и възстановяването на пазарите да доведе до повече рискови инвестиции. Те бяха причина по време на големия спад на борсите през 2008 г. пенсионните фондове да натрупат загуби. Отрицателните резултати бяха компенсирани в следващите години, когато беше направена и по-сериозна промяна в инвестициите – инструментите с фиксиран доход заеха по-голяма част от портфейлите.

София Христова обясни, че сега инвестициите на пенсионните фондове са много по-консервативни, отколкото в предкризисните години, и няма опасност отново да видим загуби заради спад на пазарите. "Вътрешните процеси за контрол на риска са много по-стриктни и детайлни, което прави повторение на сценария от 2008 г. изключително малко вероятно", коментира Христова. Даниела Петкова също смята, че няма притеснения за увеличен риск, защото 2008 г. е променила значително нагласите и оценките за риска по целия свят. Според нея по-правилното поведение за инвестициите на пенсионните схеми е залагането на сигурност вместо рискуването в търсене на висока доходност.

Притеснение и надежда

За тази година Петкова е по-песимистично настроена – според нея не можем да очакваме идните 12 месеца да са спокойни и следкризисни. "На практика кризата не е отминала, като проблемите в еврозоната не са решени, фискалният клиф в САЩ е сериозно предизвикателство, а в същото време развиващите се икономики много бързо забавят темповете си на растеж", обясни тя.

По-положителна е нагласата на София Христова - прогнозата на "Алианц" е за "умерен оптимизъм" и според тях няма основания клиентите на фондовете да се притесняват. Анализаторите и от "Доверие", и от "Алианц" очакват положителна доходност за тази година, макар че е възможно тя да е по-ниска от миналогодишната.

Справка на Комисията за финансов надзор към края на септември 2012 г. показва, че само при универсалния фонд на "Бъдеще" делът на акциите надминава този на държавните ценни книжа – четвърт от активите на фонда са в държавен дълг, а близо една трета са в акции и дялове. Още толкова обаче са в корпоративни облигации, които също са сред инструментите с по-нисък риск. Разбира се, предвид множеството проблемни емисии в последните години и облигациите се оказаха източник на загуби в някои случаи.

Макар основният индекс на Българската фондова борса SOFIX да отбеляза силен ръст в последните седмици, борсата трудно може да разчита на сериозен оборот от пенсионните фондове. В последните две години, а някои и от по-рано, много от осигурителните дружества заложиха на вложения зад граница. Това бяха основно компаниите с чужда собственост като "Доверие", "ДСК-Родина", "Алианц България", Ай Ен Джи, но също така и "Съгласие", която е част от групата на "Химимпорт".

Българският пазар – в периферията на плановете

Оставете си надеждата под онази тежка статуетка на бик и изключете COBOS-a (система за директна търговия на БФБ). Това е съветът, ако разчитате на пенсионните фондове да вдигнат на крака Българската фондова борса. Големите не планират връщането си на нея и плановете им за нови инвестиции отново са зад граница.

Предпазлив риск

Със сигурност поемането на риск няма да стане по-модерно, напротив – той ще се избягва, основно с цената на диверсификация – т.е. разпределяне на парите в различни активи и пазари. Но българският не е от най-интересните сред тях.

"Какво трябва да се случи, за да стане БФБ отново атрактивна – всяка година ми задавате този въпрос и всяка година отговарям нещо, но БФБ все не става по-атрактивна", коментира Даниела Петкова. Точна прогноза за тази година тя не поиска да даде, защото "очевидно всички мнения, които сме изразявали в миналото по този въпрос, не се случват".

Стратегията на "Алианц" е инвестиции в държавен дълг с нисък риск – на страни от ядрото на еврозоната и експозиции към ликвидни пазари на акции в Европа и Северна Америка, обясни София Христова. "На този етап считам, че някои от страните от групата БРИК също предоставят интересни инвестиционни възможности, от които ще се възползваме през тази година", добави тя. Христова обаче очаква делът на депозитите постепенно да пада заради общата тенденция на понижение при лихвите.

Български дълг

Новите емисии български ДЦК вероятно също ще продължат да са атрактивни – поне отчасти, за пенсионните фондове. Тази година се планира емитиране на държавен дълг за 1.2 млрд. лв., а фондовете традиционно участват на търговете. Често обаче причината не е атрактивна доходност и желание за инвестиция точно в български книжа, а просто липса на избор. Във фондовете ежедневно постъпват вноски, а парите от тях трябва да се инвестират до дни. В съчетание с редица инвестиционни ограничения българските ДЦК често се оказват една от малкото алтернативи.

Автор: Мадлен Начева

Най-добри като цяло са резултатите на универсалните фондове, в които се осигуряват родените след 1959 г.

Над 7% средна доходност за миналата година отчитат допълнителните пенсионни фондове, показват изчисления на "Капитал Daily" по данни на Комисията за финансов надзор. За 12-те месеца нито един фонд не е отчел загуби, но все пак има такива, чиято печалба едва е успяла да покрие официалната инфлация. Две са основните причини пенсионните фондове да са на плюс – насочването към повече инвестиции с нисък риск и сравнително стабилните фондови пазари. За 2011 г. резултатите бяха доста по-лоши, някои фондове приключиха със загуби и малко бяха тези с повече от 2% доходност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  pa_pa avatar :-|
  pa_pa

  Печеливша за всички...най-вече за Даниела Петкова и София Христова...това, че 53% обезценка на партидите ни след инфлация трябва да се наваксва не влияе никак техните заплати, както и дивидентите на акционерите в дружествата, които управляват. Интересно, колко ще е доходността ако си оцените имотите както трябва, си отпишете несъбираемите облигации и спрете да си помпате фалшивите позиции на БФБ?!

 • 2
  stf avatar :-|
  Стефанов

  ПФ отново ще се върнат на БФБ и ще купуват български акции, но кагато цените станат 2-3 пъти по-високи.
  Доказаха че купуват акции когато са най-скъпи (2006-2007 г.) и ги продават когато силно са се обезценили, около дъното на пазара.
  Това са възможно най-неефективните инвеститори! Емпирично е доказано, особенно БГ вариантът :)

 • 3
  dravalanche avatar :-?
  DrAvalanche

  Тази информация някак си се разминава с това което получих като информация от "моят" фонд.
  Капитал, когато пишете материал за този вид измама, защо не цитирате и конкретен пример за да онагледите това благоденствие изливащо се върху нас? Например по партида Х от началото са внесени Y лева, но поради високата доходност към момента по партидата има Z лева
  Имаме едно леко съмнение, че Z ще е по-малко от Y

 • 4
  pa_pa avatar :-|
  pa_pa

  До коментар [#3] от "DrAvalanche":

  В тази "печеливша" година леко ги позакърпиха нещата - ако си гледал към 31.12.2011 - 100% Z е по-малко от Y, тази ще е малко повече...това разбира се не взема предвид имоти оценени за по 500 евро квадрата на гола поляна на морето, несъбираеми облигации, помпане на БФБ - а ако си бяха държали поне равни експозициите в чужди акции в сравнение с 2008-ма, сега трябваше да са избили рибата...но не, те са "консервативни"....чудно кога ще станат консервативни и с таксите си, и с мениджърските си заплати?

 • 5
  aid avatar :-?
  aid

  Интересно, защо всеки път коментар на резултатите на ПФ правят госпожите Петкова и Христова, въпреки че техните фондове за пореден път са далеч от върха по доходност? Прави ми впечатление, че те са компетентни по всякакви въпроси: инвестиции, счетоводство, актюерство, продажби, правни въпроси и какво ли още не. Съмнява ме, че те лично изграждат и провеждат инвестиционната политика и анализите на самите ПФ, въпреки че говорят за тях в единствено число, но явно въпросът е винаги да са на показ и в светлината на прожекторите.

 • tutrakansky

  Нещата няма да се оправят , докато възнагражденията на ръководещите тия фондове не се обвържат с постигнатите резултати .
  Заплатите им трябва да ся част /%/ от постигнатата доходност , а не на база 5% от вноските + 1% от внесените пари по сметките .
  Ако си постигнал ръст дохода от внесените пари ,моля разпредели си част от дохода за заплати , служебни коли и тн , но ако си реализирал загуба , без заплата , или си търси друга работа .
  Искам да подчертая че не внасям и 1 ст на тия избушени фондове .
  но м е яд че се краде така нагло и никой не взима отношение .

 • 7
  pa_pa avatar :-|
  pa_pa

  До коментар [#6] от "tutrakansky":

  Е как никой да не взима отношение? Г-жа Николаева виж колко е активна във хвалебствията си за тези "фондове" - хиляди пъти съм опитвал да напиша какво трябва да разследва и откъде да си вземе данните...ама нейсе...и не мога да разбера, тя ли е кон с капаци, или безгласна пионка "журналистка", която пише каквото и наредят?

 • 8
  fras avatar :-?
  fras

  7% доходност можеха да постигнат и ако ги бяха турили на срочен влог. Хем тогава нямаше да имат разходи по управлението на тези пари.

 • 9
  vesperado avatar :-|
  vesperado

  До коментар [#8] от "fras":

  те не случайно държат 15% от активите си в банкови депозити

 • 10
  alexandertodorov avatar :-|
  Alexander Todorov

  За собствениците на тези фондове годината сигурно е била много печеливша, за данъкоплатците обаче ДЗПО е пълна катастрофа:
  Пиявиците – задължителни “частни пенсионни фондове” към септември 2012 г.: http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2012/11/12/leeches-fack-private-funds/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK