От единия депозит в другия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

От единия депозит в другия

От единия депозит в другия

Спестителите прехвърлят средствата си към безсрочни влогове, за да избегнат данъка върху лихвите

Мария Иванова
10207 прочитания

© Юлия Лазарова


При овърнайт депозитите през декември също се забелязва необичайно висок ръст.

Данъкът, с който се облагат от 1 януари 2013 г. лихвите от банковите депозити, е довел до прехвърлянето на средства от влогове, които подлежат на облагане, към такива, които остават извън обхвата на новите правила. Това става ясно от данните от публикуваната от БНБ парична статистика към края на декември.

Бягство от данъка

Ефектът се наблюдава още от есента на 2012 г., когато идеята за облагане на лихвените доходи от депозити се появи за първи път в публичното пространство. Според данните на централната банка още тогава се вижда свиване в темпа на нарастване на обема на т.нар. депозити с договорен матуритет в банковите портфейли. Съгласно методологията на БНБ в тази категория влизат вложените в банките средства, за които е договорен конкретен срок преди тегленето им.

Статистиката показва, че ако за 12-те месеца до септември 2012 г. техният обем се е увеличавал средно с по 223.4 млн. лв. месечно, то през октомври нарастването е с едва 54.03 млн. лв., а увеличението за ноември е с 45.59 млн. лв. След взетото през ноември окончателно решение на парламента с новия данък да се облагат само средствата именно по депозитите с конкретен договорен срок данните за декември показват спад в общия им обем с 354 млн. лв.

Отчетеното свиване е още по-красноречиво, като се има предвид, че през последните няколко години именно последният месец на годината е този, в който се наблюдава най-голямо месечно нарастване в обема на тази категория депозити. Увеличението през декември 2011 г. например е било с 418 млн. лв., а през декември 2010 г. – с 406.15 млн. лв.

В търсене на алтернатива

Същевременно в последните два месеца на 2012 г. статистиката отчита съществено увеличаване в обема на т.нар. депозити, договорени за ползване след предизвестие, в които влизат спестовните влогове без определен срок – съответно със 176.2 млн. лв. през ноември и с 683.1 млн. лв. през декември. В обема на т.нар. овърнайт депозити през декември също се забелязва необичайно висок ръст – с 471.03 млн. лв. спрямо месец по-рано. В тази категория статистиката отчита както най-кратките депозити със срок до 1 ден, така и други краткосрочно вложени в банките средства, които нямат определен срок и могат да бъдат изтеглени незабавно без ограничения или санкции.

Още при обсъждането на идеята за новия данък представителите на банковия сектор коментираха, че не очакват въвеждането му да доведе до масирано изтегляне на средствата на вложителите от финансовите институции. Задържащ фактор в този смисъл се оказа и липсата на особени алтернативи, чрез които потребителите да получат по-висок доход срещу спестяванията си – местният капиталов пазар от години е на дъното, а възможностите като инвестиции във взаимни фондове, т.нар. борсово търгувани фондове (exchange trading funds, ETF), или дори застраховка "Живот" като цяло не са особено популярни сред средностатистическите български потребители.

Сред самите банки за момента също не се забелязва подчертана активност в посока предлагане на продукти, чрез които данъкът може да бъде избегнат. Конкретни предложения, разбира се, не липсват, като някои от банките акцентираха върху предлаганите от тях структурирани депозити и инвестиции във взаимни фондове. Подобни случаи обаче са по-скоро изключения, а банките, които са изготвили нови оферти специално за заобикалянето на данъка, са единици. Това показа и проучване на "Капитал Daily" на място в банкови офиси на петнадесет от местните финансови институции, според което в повечето случаи банките предлагат като алтернатива продукти, които имат в портфолиото си отпреди.

Още две наум

Според публикуваните от БНБ данни към края на декември общият обем на депозитите на населението е достигнал рекордните 34.5 млрд. лв., като се е увеличил с 11.7% спрямо отчетеното година по-рано. Над две трети от тях (68.28%) са средства в категорията депозити с договорен матуритет, а депозитите, договорени за ползване след предизвестие, и овърнайт депозитите са съответно 19.13% и 12.59%.

При анализирането на тези данни обаче следва да се имат предвид два съществени фактора.

На първо място, публикуваните от централната банка числа отразяват не само реално привлечените от спестителите средства, а и начислените от банките лихви по тях. Освен това за целите на статистиката БНБ публикува данни общо за категорията "Домакинства и НТООД". Зад съкращението НТООД стоят т.нар. нетърговски организации, обслужващи домакинствата, в които съгласно методологията на БНБ се включват синдикати, политически партии, фондации, сдружения, църкви и религиозни общества, читалища, културни и спортни клубове.

Статистиката обаче не предоставя разбивка по това каква част от съответните суми е обемът на депозитите само на домакинствата (т.е. на индивидуалните спестители) и каква част са средствата, вложени от този тип нетърговски организации.

При овърнайт депозитите през декември също се забелязва необичайно висок ръст.

Данъкът, с който се облагат от 1 януари 2013 г. лихвите от банковите депозити, е довел до прехвърлянето на средства от влогове, които подлежат на облагане, към такива, които остават извън обхвата на новите правила. Това става ясно от данните от публикуваната от БНБ парична статистика към края на декември.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Защото това са бели пари са черни дни.

 • 2
  gospodin avatar :-P
  Г-н D

  А г-н Дянков чакаше да си върже бюджета със 172 млн.лв от данъка върху влоговете ви. Разочаровате го...

 • 3
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  До коментар [#2] от "Г-н D.":

  Подцениха българите.

 • 4
  geoimg avatar :-?
  Geoimg

  Бягат, не бягат...

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  Ето защо плоският данък работи - защото там няма големи изключения, прагове и необлагаеми минимуми. Тук се тръгна по обратната логика - ама да са срочни, ама да са спестовни, ама да не са фирмени, ама да е налицие "социалният елемент" при облагането...и работата отече у дерето. Да не говорим, че сметките имат месечни такси, такси за теглене и внасяне, такса за удостоверения, за електронно и телефонно банкиране и т.н. Аз очаквах фискът да бъде изработен по тази линия: вместо сегашното положение лихва+такси за всичко възможно, да се мине на ниска лихва (или няма лихва) + премия безплатно теглене, внасяне, извлечение, електронно банкиране и пр.

 • 6
  greenhrast avatar :-|
  greenhrast

  Аз ще го правя това упражнение на 16ти:
  *** за Дянков!

 • 7
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  В днешно време за финансов журналист е абсолютно изискуемо да има 2 качества
  конкретност и приложимост
  За съжаление наблюдавам ,че малцина изобщо притежават нужните качества изобщо да говорят за финанси тук
  Когато има държавен конституционен проблем и национализация на пари и граждански спестяванията с задна дата не се бръщолеви за нови депозити докато не се изясни внятно експроптриацията с задна дата .Какви необлагаеми депозити безсрочни щом днес един фашист национализира 10 % отспестяванията ви с задна дата то той утре ще реши да национализира независимо в какво си сложил и 100 %
  Безпроблемно предполагам за вас.

 • The 8

  По безпредметна статия в КАПИТАЛ не съм очаквал!

  Как изобщо може да раздухвате подобен род безсмислици, от които да някои може да останат с погрешни впечатления!?
  Колко трябва да си прост, че да не можеш да направиш елементарната сметка и да видиш, че местенето на пари в спестовна сметка от депозитна ( па макар и с 10% облагане НА ЛИХВАТА) за да загубиш по-малко, е пълен ЪпсурТ!
  Има достатъчно депозитни предложения в диапазона 4-6% год. лихва - за какво сравнение със бесрочни спестовни влогове иде реч!?
  Елементарно е, стига раздухвахте идиотщини! Толкова ли няма вече за какво да пишете или толкова да сме изпростяли ние - читателите?!

 • 9
  plamen.iv.ivanov avatar :-|
  Plamen

  мм донякъде съм съгласен с мнение №8, НО преди да си откриете депозит просто проверете всички условия по него. Най-обикновен пример с КТБ - безсрочния им на пръв поглед изглежда дс много добри условия, дори толкова добър колкото 4х4, НО всъщност имаш такса за теглене, такса за закриване, няма капитализиране на лихвата (както е при четиримесечния), всъщност всеки трябва да разиграе елементрани сметки с парите, които смята да сложи, в която и да е банка и като удариш чертата ще видиш къде колко:) Това, че ще избягаш от данъка, а вместо това ще дадеш същите или повече пари под формата на такси и прочие на банката не означава, че си големия пич и ще излъжеш системата:) Примера с КТБ не е целенасочен, почти всички банки са заложили такива такси в безсрочните си депозити, просто в КТБ в момента са най-високи лихвите (защо ли :)?)

 • 10
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  Който има много пари за в банка, той сигурно може и да смята (ако не, ще си плати на някой, който може) така, че ще си направи правилно сметката дали си струва галимацията по местенето от един вид влог в друг.

  А такива като мен, дето имат банкова сметка с 15 лева в нея им е все едно колко пари ще им вземат или начислят като лихва...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK