Антимонополната комисия разреши придобиването на "Пощенска" от ОББ

Сливането им е следствие от обединението на централите в Гърция

Очаква се скоро и БНБ да се произнесе по сливането на двете банки в България
Очаква се скоро и БНБ да се произнесе по сливането на двете банки в България    ©  АСЕН ТОНЕВ
Очаква се скоро и БНБ да се произнесе по сливането на двете банки в България
Очаква се скоро и БНБ да се произнесе по сливането на двете банки в България    ©  АСЕН ТОНЕВ
Общият пазарeн дял на двете банки в различните сегменти не надвишава 25%

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на ОББ да придобие Пощенска банка в България. Сливането им е резултат от поглъщането на собственика на "Пощенска" в Гърция Eurobank от този на ОББ там National Bank of Greece (NBG). Разрешението от КЗК се издава на собственика на NBG, но на практика в България обединението е между дъщерните структури.

Това е така и в другите страни, в които присъстват и двете гръцки банки - Сърбия, Румъния и Кипър. В съобщение на антимонополата комисия се посочва, че "разрешава концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на едноличен контрол от страна на Национална банка на Гърция върху Юробанк Ергасиас и неговите дъщерни предприятия в страната".

Без опасения

След оценка и анализ на съответния пазар и предлаганите финансови услуги от двете кредитни институции - банкови, застрахователни, лизинг, факторинг, управление на активи и пр. от КЗК посочват, че "планираната концентрация не води до създаване или засилване на господстващо положение, което значително да ограничи или възпрепятства ефективната конкуренция на анализираните пазари. В хода на проучването нито един от анкетираните участници не изрази опасения за конкурентната среда след обединяването на двете банкови групи".

За да направи оценката си, комисията е поискала становища и информация от БНБ, Комисия за финансов надзор, Асоциация на банките в България, Българска асоциация за лизинг, основни конкуренти - Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Райфайзенбанк, ПИБ, Societe Generale Експресбанк, Корпоративна търговска банка, Банка Пиреос, МКБ Юнионбанк, Алианц банк, Централна кооперативна банка и основни клиенти на двете сливащи се банки.

Пазарен дял

Комисията е установила, че ОББ и Пощенска няма да имат пазарен дял надвишаващ 25% в нито един от сегментите на банковия пазара. Данните в анализа на КЗК са към края на 2011 г. И според отчетите на двете банки в БНБ към края на септември 2012 г. общият им пазарен дял не надвишава 25%.

По размер на активите ще формират втора по големина банка с 15.3% дял, в банкиране на дребно - жилищни и потребителски кредити - 23.2%, в корпоративното кредитиране - 14.1% и в общо депозитите на фирми и домакинства - 16.6%.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  Банките " National Bank of Greece (NBG) '' и " Eurobank " са толкова гръцки , колкото "Пощенска" и ОББ са български .

 • 2
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Дано КЗК е проверила добре нещата и всичко да е наред,че появи ли се още една статия в любимия ми вестник по този повод,ще започна да крещя.Дано никога повече не чуя за това грандиозно сливане!

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Кандидатите за работа в банковата сфера най-добре да си отпишат мераците за идващите 10 години. На тези банки клоновете им са един до друг и един срещу друг, т.е. сега половината заминават. Същото важи за всички ай-ти, ейч-ар, областни, регионални, национални и междугалактически директори, координатори, ревизори, контрольори (с различните му приставки отпред, като маркетинг-, риск- и т.н.). Да добавим и секването на най-голямата хранилка за банковата сфера - стотиците бюджетни кодове, които бяха най-сетне заменени с единна сметка. Ефектът от нея е силно подценен - може би за да го преглътне банковото лоби без корупционна съпротива, беше обявено за "икономии за бизнеса" в размер на 50 млн. лв. годишно. Но реалната цифра според мен е х 3 (съответно същият беше размерът на грабежа до момента).

 • 4
  m_style avatar :-P
  m_style

  До коментар [#3] от "cinik":

  Ама те у нас банките поддържат тази ненужна клонова мрежа само защото са собственици на части от сгради, строителството на които беше кредитирано щедро от самите банки. Сега кредитите няма как да се върнат и се симулира някаква дейност... Клоновете на банките в следващите 10г. ги очаква това, което пощенските станции и факсовете преживяха през последните 10г.

 • 5
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  1-та крачка преди напускането на гръцките банки от българския финансов пазар. По-точно - преди смаляване процентното присъствие на гръцкия банков сектор до под 10 % :-)

  Следващата стъпка е изкупуване на консолидираната банка от глобален играч :-)

 • 6
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Това е добра новина! Показва, че NBG (ОББ) е в добра форма, въпреки отписването на гръцки дълг! Ще доведе и до икономии и по-малко клонове. Вярно е, че много служители ще загубят работата си, но такъв е живота! Едва ли по-голямата банка ще привлече голям световен играч, защото българският пазар е малък и не е интересен за Дойче Банк, Ситибанк или HSBC.

 • 7
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Заминава си една от най-старите български банки, уникална с това, че почти изключвала фалити, защото от пощите винаги имало някакви приходи. Самият Атанас Буров ѝ се възхищавал.

 • 8
  dragozow avatar :-?
  dragozow

  Тази комисия ако е антимонополна..

 • 9
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  По-скоро е монополна.

 • 10
  ntwoh avatar :-P
  NiKoLaY

  ОББ е първа в моята класация за НАЙ-ЛОША банка, а Пощенска е на второ място. Затова не се учудвам на това придобиване. Само се чудя, какво ли уродливо банково чудовище ще се получи в резултат на това.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход