Лихвите - цяла година бавно и плавно надолу (обновена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лихвите - цяла година бавно и плавно надолу (обновена)

Лихвите - цяла година бавно и плавно надолу (обновена)

През декември 2012 г. се запазва тендецията за понижение, но с малки месечни промени

Валентина Илиева
21609 прочитания

© Юлия Лазарова


7.93%

е годишният процент на разходите - общата цена на заема заедно с лихви, такси и комисионни, без тези за застраховки, на жилищните кредити в левове в края на 2012 г.
Понижението през тази година ще е слабо

През цялата изминала година се запази общата тенденция на движение на лихвите по кредити и по депозити – бавно и постепенно намаление. Малко по-бавно при депозитите и много по-бавно при кредитите, при които е съпроводено и с известни месечни колебания. Те са по-ясно изразени при лихвите по фирмените заеми и не толкова осезаеми при тези за домакинствата. При лихвите по депозитите тази тенденция е значително по-видна в сравнение с лихвите по кредитите. Това показват данните на БНБ за лихвената статистика към края на 2012 г.

И тази като миналата

За 2013 г. прогнозите не са много по-различни от наблюдаваното досега с някои по-смели положителни очаквания за лихви около 7-8% за малки и средни предприятия (нива минимум 10% средно за пазара в момента). Като цяло обаче мненията в сектора са, че понижението на лихвите ще е слабо, като намалението в цената на кредитите ще е обусловено основно от продължаващото намаление на лихвите по депозитите.

Необходимостта от постепенно сваляне на лихвите по депозитите се определя от високото ниво на ликвидност на банките, които държат много ресурс, за който плащат на вложителите, без да изкарват съответен доход от него заради свитото кредитиране. Спадът при лихвите по кредитите ще продължи да бъде основно за нови клиенти и малко за съществуващи, при това при силна конкуренция.

Понижението при цената на фирмените заеми, главно за малки и средни предприятия, ще е в общи линии в резултат на немалкото гаранционни и кредитни програми (като JEREMIE ) и европейски фондове. Все пак в прогнозите се посочва и че вероятността от движение на лихвите в посока нагоре не е напълно изключена.

До повишение на лихвите може да доведе възможно засилване на нестабилността и несигурността на международните финансови пазари в резултат от задълбочаване на дълговата криза в еврозоната и влиянието им върху рисковата премия на страната, се посочва в прогнозата на последното издание на "Икономически преглед" на БНБ.

Преобладаващо надолу

Така и през декември 2012 г. общата картина на изменението в лихвените нива на годишна база е еднозначна – надолу. В резултат лихвите по жилищните заеми достигнаха предкризисните си нива, дори и по-ниски. Освен това тези по заеми в левове са по-ниски от тези в евро. В края на годината средната за пазара ефективна годишна лихва на новоотпусканите ипотеки в левове е била 7.04%, а в евро – 7.42 на сто.

Новите потребителски заеми също са поевтинели спрямо декември 2011 г., като в края на миналата година лихвите са били 12.08% за левове и 9.29% за евро. На месечна база (спрямо ноември 2012 г.) лихвите по жилищните заеми запазват почти непроменени нивата си, а тези по заемите за потребление в левове се повишават леко.

Годишният процент на разходите (ГПР, общата цена на заема заедно с лихви, такси и комисионни, без тези за застраховки) също показва обнадеждаващи сигнали. Общата цена на жилищните кредити в края на миналата година е спаднала до 7.93% в левове и 8.02 на сто в евро, като на месечна база почти няма изменение. ГПР по потребителските в левове е 14.03 на сто, а тези в евро са стрували 10.65%, като при левовите има повишение както на годишна, така и на месечна база. Това може да се дължи на приключили през изминалия месец промоционални оферти - с по-ниски лихви и намалени такси и комисиони, които не са били подновени след това.

При фирмените заеми картината е почти както обичайно - в различните категории заеми според размер и срочност движенията са разнопосочни. Това се обуславя от количеството сделки и техните обеми. Така в края на година средно за пазара ефективната годишна лихва е 7.22% за левове и 7.31 на сто в евро.

Лихвите по новодоговорените срочни депозити (т.нар. с договорен матуритет) за домакинствата също намаляват на годишна база – до 4.71% за левове и 4.23% за евро. През декември спрямо ноември се наблюдава лек ръст в нивата, което обаче не би могло да е определящо на този етап.

7.93%

е годишният процент на разходите - общата цена на заема заедно с лихви, такси и комисионни, без тези за застраховки, на жилищните кредити в левове в края на 2012 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 2
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  До коментар [#1] от "georgi_567":

  Абе пич - с колко ника трябва да влезеш и колко пъти трябва да ти изтрият акаунта за да разбереш, че редовното пиене на хапчетата по определена схема е жизнено важно за пълноценен живот на психично увредения индивид.

 • 3
  georgi_567 avatar :-|
  georgi_567

  philosophie.tu-darmstadt.de/media/philosophie_nanobuero/pdf_2/nordmannalfredconvergingtechnologiesshapingthefutureofeuropeansocieties.pdf

  прочети една книжка - доклад от Евро Парламента - интересна е, някакси развива мисленето в определена посока. Помисли за лихвите защо са толкова високи и вярвай ми работих в БНБ, когато създадоха условия за балон и криза, бях и в университета на Сорос, когато им обясниха теоритично как се държи икономика в такава криза и как се печели от нея. Бъдещето ще покаже ясно кой лъже или ако се поразровиш и сега в иновации по света ще си дооста уверен кой си измисля. Не става въпрос за лудост, а за сериозни престъпления.

 • 4
  georgi_567 avatar :-|
  georgi_567

  До коментар [#2] от "dreamboxer":

  хубаво е, че защитаваш провакативно тезата ти. това е признак на воля за "свободна преса" и така трябва да се остоява позиция в обществото. Претендирам, че съм здрав психически и от БНБ щяха да ме осъдят до сега след толкова писане ако не беше вярно на 100% това което пиша. Истината е че мафията има други методи на действие като сплашване или отравяне, което да изглежда случайно. За мен почти няма оправия в тази страна, но защо да не опитам да събудя хората малко. Теьнологичните постижения могат да се използват за добро и лошо.

 • 5
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  До коментар [#4] от "georgi_567":

  Гоше, Гоше .... това че не са ти поставили диагноза/не си отишъл на преглед въобще не значи че си психически здрав. Съветвам те освен от Мтел да се пазиш и от ВиК - те пускат по мрежата си психотропното вещество дихидроген моноксид ... внимавай много ...опасно е.

  Имаше тука един икономист Иван Митев - вземете се съберете с него да основете партия .... гледам и двамата сте наясно с нещата.

 • 6
  asen56 avatar :-|

  Дали Сорос в Давос е говорил обратното от глупост?!?!

 • 7
  georgi_567 avatar :-|
  georgi_567

  Сорос е умен и говори едно пред форуми, друго в програмата за Икономикс в ЦЕУ пред 20 избрани студента да му служат цял живот за кризи и картели.

  Сорос казва "няма абсолутна истина" - според статистиката това означава, че всеки интерпретира наличните му факти. Примерно dreamboxer е много ограничен и си дриймва по свой си начин.

  Други хора са по-интелигентни и ме подкрепят в по голяма степен. Всички знаем, че има артифишъл интелидженс за анализ на блогиве и бързо писане на минуси например :). Статиите са съвсем угодни.

  Питайте колко хора смятат правителството за корумпирано да видим коя теза е по-популярна.

 • 8
  petarglaov avatar :-P
  petarglaov

  Уникално добра статия, няма нужда да го казвам, но е факт!!! Много добра разрботка, всеки които се интерисува от банки и икономика го знае.

  Само да добавя, вижте портфейлите от ДЦК и други търгуеми инструменти и ще видете вторичния образ на тази висока ликвидност в банковата система. Допълнително поглдът на доходностите на правтлствените облигции на България (както и рзбира се на други стрни) които драстично се понижават през последната една година също говори за тази ликвидност и глад за доходност - нрастващ може би апетит за риск. Банките ще правият какво ли не за да спечелят и един лев в повече...

 • 9
  georgi_567 avatar :-|
  georgi_567

  До коментар [#5] от "dreamboxer":
  отговарят за 50 млдр. кредити. само 2% над пазарните лихви са
  1 000 000 000 лв на година. За тия пари, вярвай ми, прилагат и по-сложни технологии от смартфона ти за 500 лв.
  докато хапваш си помисли дали аз съм луд или ти не можеш да се ориентираш в цифрите. (не искам да те обидя, а провокирам за ограничено разбиране ако не се правиш, че не разбираш нарочно)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK