Преработващата промишленост е най-кредитирана в края на 2012 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Преработващата промишленост е най-кредитирана в края на 2012 г.

Преработващата промишленост е най-кредитирана в края на 2012 г.

Намаляването на интереса на банките към енергийни проекти е все по-осезаемо

Мария Иванова
4738 прочитания

© Юлия Лазарова


Преработващата промишленост е била най-кредитираният от банките отрасъл на икономиката през последното тримесечие на 2012 г. Това показва секторната статистика на БНБ за периода октомври-декември 2012 г. За трето поредно тримесечие браншът е сред фаворитите на банките за отпускане на финансиране.

Печеливши

Според публикуваните от централната банка предварителни данни за последните три месеца от изминалата година предоставеното кредитиране в сектора се е увеличило със 155.9 млн. лв., което е с 2.28% повече спрямо края на септември. Отчетеното на годишна база нарастване в обема е с 392.6 млн. лв. (5.95%) до близо 7 млрд. лв. (виж таблицата). Сред предпочитаните от финансовите институции сектори през четвъртото тримесечие са били още "Професионални дейности и научни изследвания", "Транспорт, складиране и пощи" и "Хуманно здравеопазване и социална работа". За периода октомври-декември предоставеното в тези направления финансиране се е увеличило съответно със 122.3 млн. лв., 115.3 млн. лв. и 113.4 млн. лв. Селското стопанство, което беше най-кредитираният сектор през предходното тримесечие, също остава във фокуса на банките – в сравнение с края на септември обемът на отпуснатите заеми в бранша се е увеличил със 106.2 млн. лв. Общо за периода банковото финансиране за бизнеса се е увеличило с 462.3 млн. лв., или 1.33% повече спрямо края на септември. Ръстът на годишна база е с 5.01% до 33.4 млрд. лв.

Междувременно данните показват, че макар и да продължава да отчита увеличаване на кредитирането, енергийният сектор все по-осезаемо излиза извън фокуса на банките. За последното тримесечие обемът на предоставените заеми нараства с едва 12.9 млн. лв., или 0.84% спрямо септември, на фона на отчитаните допреди половин година двуцифрени темпове на растеж на тримесечна база. Оттеглянето на финансовите институции от сектора беше провокирано от въведените през септември 2012 г. нови и неочаквани регулации за кредитираните от тях инвестиционни проекти за възобновяеми енергийни източници. Така повишеният регулаторен риск и непредвидимото поведение на Държавната комисия за водно и енергийно регулиране доведоха до ограничаване на интереса на финансовите институции към подобен тип проекти.

Губещи

Секторната статистика на БНБ показва, че през последното тримесечие на изминалата година при повечето от икономическите дейности (БНБ използва класификацията на НСИ за секторите - бел. ред.) е отчетен ръст в обема на предоставеното банково кредитиране. Свиване има в пет от представяните сектори, като най-осезаем е спадът при строителството и операциите с недвижими имоти. За последното тримесечие обемът на отпуснатото към тях кредитиране се свива със съответно 138.5 млн. лв. и 118.4 млн. лв. Свързаният с тях сектор на хотелиерството и ресторантьорството също отчита спад, но той е доста по-скромен – с 6.9 млн. лв.

Именно компаниите от тези сектори бяха най-потърпевши от първата вълна на кризата, което превърна финансирането им в тема табу за банките. Така, след като през предходното тримесечие статистиката изненадващо показа увеличаване на кредитирането за тях, данните към края на годината отново следват наложената през последните години логика. Следва да се отчете и фактът, че данните, които БНБ публикува, са предварителни и съответно могат да бъдат ревизирани впоследствие, какъвто е и конкретният случай по отношение на статистиката за сектор "Операции с недвижими имоти".

Домакинства

За разлика от кредитирането за бизнеса статистиката на централната банка показва свиване в обема на финансирането, предоставено на домакинствата. Спадът за последната година е с 0.97%, или 183.6 млн. лв., до 18.9 млрд. лв. В сравнение със септември обаче обемът на заемите за физически лица се е увеличил с 33 млн. лв.

Статистиката показва и запазване на наблюдаваната през последните години тенденция към увеличаване на спестяванията на домакинствата. Само за последното тримесечие на 2012 г. обемът им нараства с 1.2 млрд. лв., или 3.7%, до 34.5 млрд. лв. Ръстът на годишна база остава двуцифрен – с 11.7%, или 3.6 млрд. лв. В основната си част вложенията на домакинствата са за суми до 1000 лв. – такива са над 75% от депозитите (виж графиката). Обемът им възлиза на 1.04 млрд. лв., или 3.04%, от общите спестявания на домакинствата. Към края на годината депозитите на бизнеса са на обща стойност 14.3 млрд. лв., което е с 4.33% повече спрямо края на 2011 г.  

Преработващата промишленост е била най-кредитираният от банките отрасъл на икономиката през последното тримесечие на 2012 г. Това показва секторната статистика на БНБ за периода октомври-декември 2012 г. За трето поредно тримесечие браншът е сред фаворитите на банките за отпускане на финансиране.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Преработваща промишленост това добре а земеделието къде го?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.