Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Moody's понижи рейтинга на Великобритания

Основните мотиви на агенцията са слабият икономически растеж, увеличената задлъжнялост и високият бюджетен дефицит

Финансовият министър Джордж Озбърн (вдясно) държи куфарчето на бюджета. Първокласният рейтинг ААА беше негов основен мотив за икономическа стабилност на страната при предизборната кампания през 2009 г.
Финансовият министър Джордж Озбърн (вдясно) държи куфарчето на бюджета. Първокласният рейтинг ААА беше негов основен мотив за икономическа стабилност на страната при предизборната кампания през 2009 г.
Финансовият министър Джордж Озбърн (вдясно) държи куфарчето на бюджета. Първокласният рейтинг ААА беше негов основен мотив за икономическа стабилност на страната при предизборната кампания през 2009 г.    ©  TOBY MELVILLE
Финансовият министър Джордж Озбърн (вдясно) държи куфарчето на бюджета. Първокласният рейтинг ААА беше негов основен мотив за икономическа стабилност на страната при предизборната кампания през 2009 г.    ©  TOBY MELVILLE

Рейтинговата агенция на Moody's понижи кредитния рейтинг на Великобритания с една стъпка от най-високата стойност Aaa на Aa1, което се случва за първи път от 1978 г. Основните мотиви за това действие са слабите перспективи за икономически растеж на Острова, което поставя под въпрос стратегията на правителството за намаляване на бюджетния дефицит. По този начин Великобритания се присъединява към големите икономики като САЩ и Франция, чиито рейтинги също бяха понижени от поне една от трите кредитни агенции от началото на финансовата криза досега.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • + 7

  И Лондон падна :-) Лека по-лека идваме към по реалистични нива :-) но още доста път имаме да видим и признаем истината.

  Нередност?
 • 2
  straw_ avatar :-?
  straw_sec
  • + 1

  Монетарните действия в резултат на световната криза генерираха скрита инфлация (дългови книжа), която се отрази на очакванията на фермерите за възвръщаемост на средствата им. Свободата им на избор доведе до намаляване на броя и вида аграрни мероприятия и намалиха капацитета на това производство в краткосрочен план.

  Поради факта, че наложеният тип експлоатация на земеделските площи е от екстензивен тип (съхраняващо земята качество), се предпочете сценарият на запазването му. Преминаването към интензивна експлоатация би било с негативно влияние в средносрочен аспект (сценарий Гърция) т.е. временното намаляване на продуктовите показатели е с цел запазване и съхраняване на структурата до момента на оживяване на икономиката.

  Подобно решение е напълно в стила на тази стара икономика, която чрез многобройните си буферни възможности поддържа консервативната си стабилност. Залитането на системата в посока по-голяма рисковост (макар и минимална) показва, че краткосрочното движение срещу тенденцията разчита на скорошно отминаване на кризата.

  Нередност?
 • 3
  straw_ avatar :-?
  straw_sec

  В статията е посочена 1978-а, годината на оттласкване на икономиката нагоре. Тогава приблизително е стартирана системата на субсидиране на селскостопанските производители и за двадесетина години секторът се превръща във водещ. Екстензивният начин на отглеждане на култури е продиктуван от специфичното отношение към земята и типът собственост. Те не могат да бъдат променяни защото налагат така познатият ни специфичен облик на провинциална Англия. Следователно този възходящ инструмент в палитрата на икономиката на Обединеното кралство е изчерпан и не може да се ползва за следващо оттласване към възход. Това допускаме знаейки, че всяко следващо кризисно дъно е по-високо и излизането от него е по-лесно.

  Разглеждайки така задачката можем да допуснем, че съществуват дисбаланси в други сектори на икономиката, свързани с високи разходи. Такъв например е секторът на високите технологии, а именно частта му която е все още в "инкубатора" на държавата и не е достигнал фаза на преминаване в частни ръце (не е достатъчно развита за да е финансово атрактивна). Подобна пречка на това закономерно движение може да е употребата на съответната технология за средствата на отбраната. Повишеният риск от терористично присъствие е ефективният начин на въздействие на страните от "третия свят" върху подобна развита икономика. Задвижването на тези технологии в посока ефективна фаза е възможно да се рализира чрез постъпване на свежи пари след продажба.

  Ето защо кризата до голяма степен зависи от "правилно" развиващи се държави като Китайската. Икономиката на ЕС ще започне своя възходящ тренд след като Китай надмогне моментният ограничаващ фактор на липсата на ресурси. Как ли ще се осъществи това? Може би след общата работа върху или продажбата на съответните технологии на един политически обновен и безопасен Китай. А дотогава... ни остава да търсим катализатор за това... или вече го намираме в динамично променящата се законова рамка на демократизиращ се Китай.

  Нередност?
Нов коментар