Лихвите продължават да падат макар и бавно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лихвите продължават да падат макар и бавно

Лихвите продължават да падат макар и бавно

Прогнозите за спад може да са под въпрос, ако политическата нестабилност в страната продължи

Валентина Илиева
4299 прочитания

© Юлия Лазарова


8.05%

средно за пазара е била общата цена на жилищните кредити в левове към края на януари.

Бавно и постепенно намаление. Така започва годината за лихвите, затвърждавайки тенденциите от последните месеци. По-бавно е понижението при депозитите, но още по-бавно е то при кредитите. През януари на годишна база (спрямо януари на предходната година) сапдът на лихвите се запазва, но спрямо предходния месец има известни колебания.

В някои категории фирмени заеми, обособени според валута и размер за целите на статистиката, има забележителни скокове. Спрямо декември миналата година поскъпват и жилищните кредити в левове, но с малко, както и тези за потребление в евро.

Цената на новите реалности

Януарските данни за нивата и посоката на движение на лихвите не отразяват ситуацията в страната от последните десетина дни, свързана с политическата нестабилност. По принцип, ако тази нестабилност се разреши в кратки срокове, не би трябвало да има отражение върху цената на кредитирането, но ако спиралата се задълбочи, това неминуемо ще се отрази и върху цената на кредитите най-вече заради нарастващия риск в страната. Той се калкулира в лихвите по линия на т.нар. CDS (застраховката срещу евентуален фалит на дадена страна), които в последните дни отчетоха известно покачване.

Освен това общата икономическа несигурност рефлектира върху платежоспособността на кредитополучателите (ниво на работна заплата, безработица) и оценката за нея от страна на банката. Така към днешна дата прогнозите за продължаващ спад на лихвите по кредитите може да се поставят под въпрос, въпреки че всичко зависи от скоростта, с която се разрешат проблемите с политическата нестабилност в страната.

Като цяло - поевтиняване

Към края на януари цената на жилищните кредити в левове средно за пазара е била 8.05%. Под обща цена се има предвид годишният процент на разходите (ГПР), който включва освен лихвата по заема и всички такси и комисиони, свързани с тегленето и обслужването на кредита. Спрямо миналата година по това време този тип заеми са по-евтини, но спрямо декември има леко покачване – с 0.12 процентни пункта.

Повишението е незначително и може да се дължи на факта, че януари традиционно е период, в които промоционалните оферти с по-ниски лихви и облекчени такси са изтекли през декември и все още банките не са обявили новите си предложения. Съвсем леко понижение има в цената на ипотеките в евро през януари – с 0.08 пр.п., до 7.94%. Почти незабележимо е и движението в цената на заемите за потребление в евро – ГПР се увеличава с 0.23 пр.п. до 10.88%.

С близо един пункт за месец намалява обаче ГПР за потребителските кредити в левове до 13.10 на сто. Лихвите имат същата посока на движение, както и общата цена (виж графиките). В края на миналия месец лихвата за ипотека в левове и евро е била съответно 7.12% и 7.38 на сто, а за заеми за потребление – 11.52% и 9.47%.

Нагоре, надолу

При лихвите за фирмените кредити вниманието в общи линии е концентрирано върху тези за дребния и средния бизнес предвид, че по-големите компании нямат особен проблем с достъпа до финансов ресурс от гледна точка на цена и обезпечения. Прогнозите и за този сегмент са за намаление на лихвите, което ще е доста подпомогнато от различните грантови и гаранционни схеми по еврофондовете.

В данните от статистиката се наблюдават в някои случаи значителни месечни корекции нагоре или надолу. Те обикновено се отдават на еднократни ефекти, като по-значима сделка в сектора, предоговаряне на по-голям обем заем или заеми. Така е и през януари. В различните категории фирмени кредити според валута и размер има скокове и в двете посоки. Така средно за пазара лихвите за кредити в левове са били 8.57%, а в евро - 9.40%. На годишна база има намаление, но на месечна -  увеличение.

8.05%

средно за пазара е била общата цена на жилищните кредити в левове към края на януари.

Бавно и постепенно намаление. Така започва годината за лихвите, затвърждавайки тенденциите от последните месеци. По-бавно е понижението при депозитите, но още по-бавно е то при кредитите. През януари на годишна база (спрямо януари на предходната година) сапдът на лихвите се запазва, но спрямо предходния месец има известни колебания.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    petkovww avatar :-P
    petkovww

    Имате ли чувството, че сега трябва да ходите до тоалетната по-често отколкото преди ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.