В битка за банковия №2

В битка за банковия №2

Основните кандидати да купят МКБ Юнионбанк са унгарската OTP и ПИБ, но политическата криза вкарва нови въпросителни

Валентина Илиева, Татяна Пунчева-Василева
14949 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Политическата криза в страната може и засега да не се отразява на ежедневното функциониране на повечето фирми. Със сигурност обаче несигурността води до преосмисляне на стратегическите планове. Тази неяснота може да обхване и продажбата на МКБ Юнионбанк, която навлиза в решителна фаза - подаване на обвързващи оферти от потенциалните кандидат-купувачи.

Със сигурност България в момента е под обектива на чуждите инвеститори тук и навън и всички ще следят дали политическите рискове няма да се материализират в понижаване на рейтинга и въобще във влошаване на условията за бизнес. При тези обстоятелства може и заинтересуваните да предпочетат да останат на изчакване или ако все пак се решат да търсят по-ниска цена. И доколкото продавачът, унгарската банка MKB, част от групата на германската Bayern LB, не е притиснат от нуждата за продажба на всяка цена, сделката ще зависи предимно от склонността на кандидатите да поемат риск. А засега, според информация на "Капитал", има поне двама твърдо желаещи - унгарската OTP Bank и Първа инвестиционна банка (ПИБ), които при това не са нови на местния пазар и съответно добре познават подводните камъни, за да се отдръпнат при първи трусове. А двубоят между тях ражда и още една интрига - ако ПИБ придобие МКБ Юнионбанк, тя има реален шанс да измести от второто място в страната ДСК - българското поделение на OTP.

Купувачите

Според запознати с процедурата определената дата за подаване на обвързващи оферти е 5 март. Първоначално крайната дата обаче е била 25 февруари, но срокът е удължен. Причината е, че от кандидат-купувачите са поискали да се запознаят с одитираните годишни отчети на банката. Предварителните данни вече бяха публикувани от БНБ в края на януари (виж таблицата).

Източниците на "Капитал" сочат, че като предпочетени купувачи от страна на продавача се гледа на OTP и ПИБ, като засега най-голям шанс за сделка се дава на унгарската банка. Унгарците са на българския пазар от 2003 г., когато купиха Банка ДСК за 311.1 млн. евро, докато мажоритарните собственици в ПИБ са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които имат бизнес интереси в различни сектори от зимния туризъм до търговията с метали. Анализ на банката са правили и от Централна кооперативна банка (ЦКБ), част от групата на "Химимпорт", представители на която не бяха открити за коментар дали възнамеряват да подадат окончателна оферта. И от OTP и ПИБ не коментираха пред "Капитал" по въпроса.

Упорито спрягана в банковия сектор за кандидат, проявил интерес към МКБ Юнионбанк, е и компанията "Юнион груп", собственост на Иван и Светослав Радеви. Двамата братя са основатели и бивши собственици на МКБ Юнионбанк. През 2006 г. те продадоха първоначално 60% на унгарската MKB Bank, а през 2009 г. и още 34%. Пред "Капитал" единият от собствениците на "Юнион груп" Иван Радев също отказа коментар.

Още през есента на миналата година, при старта на процедурата, това бяха основните имена на потенциални заинтересувани от банката. Сред спряганите тогава бяха още и Цветелина Бориславова (собственик на БАКБ) и Societe Generale Експресбанк. В същото време обаче критичните обстоятелства в страната оставят поле за размисъл кои заинтересувани реално ще пристъпят към оферти. Още повече че промяната в собствеността не изключва и преглед на кредитния рейтинг на банката, който в момента е две степени над този на България благодарение на стабилността и вероятността за подкрепа от собственика. Още при първоначалните информации за планирана продажба говорител на MKB в Унгария посочи пред "Капитал", че банката не може да се отклони от утвърдената си практика да не коментира каквито и да било слухове на пазара.

Оценката

Другата интрига естествено е цената. При нормални условия практиката показва, че освен офертата като цена в крайното решение може да натежат и нефинансови параметри, които да определят избрания. Това се случи при продажбата на СИБанк на белгийската банково-застрахователна група KBC през 2007 г. Тогава продавачите (Цветелина Бориславова и Тор Бьорголфсон) предпочетоха именно KBC пред испанската La Caixa заради по-голям опит и възможности за развитие на банката, въпреки че по думите им другата оферта е била по-силна като цена, при това със съществена разлика.

По принцип при банкови сделки показателно съотношение както за изгодна сделка от страна на продавача, така и за добра стойност на самата банка, е цена/нетна стойност на активите. Примери за постигнато добро такова съотношение в банковия сектор има – и при приватизацията, и при вторичната продажба на банки от последните няколко години. Сравненията обаче не са много адекватни по ред обективни обстоятелства. Сега е криза и стойността на активите само поради този факт е подценена. Също така последните сделки в сектора – за НЛБ Банка София (сега Ти Би Ай Банк), БАКБ, Тексим банк през 2011 г., на практика бяха, от една страна за малки банки, а от друга - бяха продавани под натиск за банките им майки. Собствениците на първите две от тях - словенската NLB и Allied Irish Banks бяха национализирани, а БАКБ имаше и проблемен портфейл от кредити в строителството и недвижимите имоти и спешна нужда от рефинансиране.

МКБ Юнионбанк към края на 2012 г. е на печалба с 2.7 млн. лв., след като към полугодието отчете загуба от 4.7 млн. лв. Освен това годишният резултат е едва една четвърт от прогнозите във финансовия отчет за 2011 г. Активите й пък са 1.6 млрд. лв., което я поставя на 14-то място в сектора, а собственият капитал около 200 млн. лв. Банката е добре позиционирана в сегмента на малките и средни предприятия, който в момента придобива все по-голяма популярност сред кредитните институции. Разви доста активно и банкирането си на дребно за физически лица.

Въпреки това е трудно да се прави сравнение с високите оценки, дадени преди кризата, в пика на кредитния бум, които при продажбата на СИБанк бяха около 3.9 пъти нетната стойност на активите й, или на ДЗИ банк, където съотношението достигна 5.

Финансирането

Друг ключов фактор при определянето на цената за банката ще е краткосрочният ресурс на МКБ Юнионбанк от унгарската й майка в размер на 345 млн. лв. Това е сред основните източници на финансиране на бизнеса на банката. Съответно евентуалното изтегляне на тези средства няма как да не е предмет на преговорите и да се калкулира в цената. Отделно през 2013 г. Юнионбанк трябва да погаси и заем от малко под 10 млн. лв. към Международната финансова корпорация, отпуснат за кредитиране на малки и средни предприятия, става ясно още от финансовия отчет на банката за 2011 г., наличен в Търговския регистър.

Върху цената може да окажат влияние и независещи от банката обстоятелства като развиващата се в момента политическа нестабилност в страната. По принцип чуждите инвеститори, и не само чуждите, стоят настрана от ситуации с неясен край. Въпросът е този край да не се проточи прекалено, тъй като това неминуемо ще се отрази на икономиката като цяло и на банковия бизнес в частност. И вероятно ще се вземе предвид в решението, или поне ще се калкулира в цената. В сектора има мнения, които не изключват вероятността на този етап да не се стигне до сделка именно заради политическата несигурност и неизвестността как ще се развие и докога.

От друга страна, крайният сосбтвеник - втората по големина банка в Бавария Bayern LB, която притежава унгарската MKB Bank, не продава на всяка цена. Тя продава свои чуждестранни поделения като част от задълженията си по връщане по спасителния план от германското правителство. През 2008-2009 г. Bayern LB получи държавна помощ – капиталова инжекция от 10 млрд. евро, допълнителни 4.8 млрд. евро за подкрепа срещу риск и 5 млрд. евро за ликвидност. Условието беше преструктуриране на банката и връщане на 5-те млрд. евро през следващите седем години (до 2019 г.), като 3 млрд. евро от тях тя трябва да върне до 2017 г.

Паралелите

Може да се направи опит и за паралел с продажбата на едно друго поделение от групата на Bayern LB – това в Румъния, при отчитане на разликите и спецификите на съответните пазари и конкретната банка. Унгарската банка, която е директният притежател на капитала на поделенията в България и Румъния, MKB Bank вече продаде участието си в румънското си поделение - Nextebank. Сделката беше финализирана през есента на 2012 г., като купувач бе консорциум от инвеститори, водени от инвестиционната компания PineBridge. Цената не бе оповестена публично. Румънските медии сочат оценка за банката от около 20-30 млн. евро, което е близко до нетната стойност на активите на банката. В същото време обаче във финансовия си отчет за първата половина на 2012 г. (за цялата минала година все още не е публикуван) банката майка в Унгария коментира, че при предстоящата продажба най-вероятно няма да успее да постигне нетната стойност на активите на румънското дружество заради необходимостта да отпише определени активи и да признае загуби от валутни транзакции.

Активите на румънското поделение в края на 2011 г. според консолидирания отчет на MKB Bank, Унгария, за същия период възлизат на малко над 1 млрд. румънски леи (т.е. около 240 млн. евро), а собственият й капитал е на около 84 млн. леи (20 млн. евро). Загубата през 2011 г. пък е 38 млн. леи (8.8 млн. евро) при загуба от 274 млн. леи (65 млн. евро) година по-рано. През същата година румънското дружество отчита 20% спад в активите си.

Консолидацията

И все пак интересът към продажбата на МКБ Юнионбанк е напълно естествен. В условията на криза продажбата на банки не е ежедневие, още повече че за банковия сектор в България консолидация се прогнозира от доста време. Коментарите са, че тя е необходима предвид малкия пазар и големия брой кредитни институции на него – 31 общо (24 банки и 7 клона на чуждестранни кредитни институции). От друга страна, в кризата напливът от купувачи не е голям, което дава възможност за изгодна сделка. Европейските банки са заети с разрешаване на собствените си проблеми с търсене на капитал и по-скоро продават дъщерни поделения като ангажимент по ползвани спасителни средства от правителствата в съответните страни. Какъвто е и случаят със собственика на МКБ Юнионбанк. Поради това повечето прогнози за купувачи са ориентирани най-вече на изток – близкия и далечния, както и към Русия.

Другият вариант за консолидация тук е обединение в резултат от сливане на банки майки. Това ще го видим (или не) като сценарий при развитието на ОББ и Пощенска банка. Централите им – съответно National Bank of Greece и Eurobank, със сигурност ще се слеят, но консолидацията на местно ниво може да бъде поставена в зависимост от рекапитализацията на новата банка в Гърция – колко пари ще ползва от спасителния фонд и срещу какви ангажименти. И каквото и да се случи с "гръцката сватба", то няма да е преди есента на тази година именно заради рекапитализацията. Това донякъде обяснява и концентрацията на вниманието върху продажбата на МКБ Юнионбанк. Въпросът е доколко ще издържи на фона на ситуацията в страната.

Политическата криза в страната може и засега да не се отразява на ежедневното функциониране на повечето фирми. Със сигурност обаче несигурността води до преосмисляне на стратегическите планове. Тази неяснота може да обхване и продажбата на МКБ Юнионбанк, която навлиза в решителна фаза - подаване на обвързващи оферти от потенциалните кандидат-купувачи.

Със сигурност България в момента е под обектива на чуждите инвеститори тук и навън и всички ще следят дали политическите рискове няма да се материализират в понижаване на рейтинга и въобще във влошаване на условията за бизнес. При тези обстоятелства може и заинтересуваните да предпочетат да останат на изчакване или ако все пак се решат да търсят по-ниска цена. И доколкото продавачът, унгарската банка MKB, част от групата на германската Bayern LB, не е притиснат от нуждата за продажба на всяка цена, сделката ще зависи предимно от склонността на кандидатите да поемат риск. А засега, според информация на "Капитал", има поне двама твърдо желаещи - унгарската OTP Bank и Първа инвестиционна банка (ПИБ), които при това не са нови на местния пазар и съответно добре познават подводните камъни, за да се отдръпнат при първи трусове. А двубоят между тях ражда и още една интрига - ако ПИБ придобие МКБ Юнионбанк, тя има реален шанс да измести от второто място в страната ДСК - българското поделение на OTP.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  В краят на 2013 година банковият сектор ще бъде коренно различен от днешния. По всичко.

 • 2
  paxah avatar :-|
  paxah

  На Банка ДСК не и трябва МКБ, въпреки "съдружието" в няколко проекта - имат една от най-големите клонови мрежи и са най-голямата сила в потребителското кредитиране. Да плащат излишни пари за сектора Малки и средни предприятия си е разхищение на средства, което едва ли биха направили.
  С ПИБ-а ще е точно обратното - има смисъл от покупката с оглед на синергията, увеличаване на пазарния дял и т.н. (неща, които в статията трябваше да бъдат развити...) Не съм сигурен обаче дали ще са предпочитания от политическа гледна точка купувач (гледна точка на германските собственици), което важи както за ЦКБ, така и за БАКБ. (как този път пръст няма Цветан Василев не е ясно).
  Логично звучи купувачът на румънското звено да е и този на българското и след време да изтегли инвестицията си и да я продаде на някой българска банка...
  Лошото е, че за потребителя, като ползващ услугите на банки, тази продажба няма да се отрази по никакъв начин. Все още ще има такси теглене, внасяне, месечна поддръжка...

 • 3
  nycvisa avatar :-|
  nycvisa

  Проблем при сделката ще се окаже финансирането, което ще бъде оттеглено (най вероятно) от майката продавач.

  Без да съм чел в подробности отчети, ми прави впечатление относително краткосрочното финансиране на ПИБ към този момент. Евентуално закупуване на МКБ ще усложни този проблем още повече, и може да се наложи все по голяма част от дългосрочните активи на ПИБ да бъдат финансирани с краткосрочни задължения, което е предпоставка за сътресения.

  От друга страна, кредитното портфолио на МКБ е от по ниско качество от това на ПИБ заради фокуса на малки и средни предприятия, което в времена на криза не е подходяща стратегия при наличието на огромен проблем с лошите кредити в страната като цяло.

  Не мисля че сделка ще има при цена близо и/или над нетната стойност на активите

 • 4
  stoiank avatar :-?
  stoiank

  До коментар [#3] от "nycvisa":
  С рейтинг "0" да коментираш сделка за продажба на банка си е меко казано интересно....
  В България тези които имат наистина много пари, не оценяват все още потенциала на Интернет. Иначе ще е много печелившо да се направи фирма за информация.
  -За какво се плаща в Интернет или как се влияе на статиите в Интернет.

 • 5
  cvetang avatar :-|
  cvetang

  Според мен най заинтересовани от покупката биха били ЦКБ. Групата на Химимпорт отдавна е фокусирана във финансовия сектор, като имат участие и в банки извън България. Това би станало не на всяка цена, а ако цената е приемлива за тях. Мисля че групата отдавна се опитва да разшири дела си в банковият сектор.

  Въпреки цитираните друг купувач ПИБ, според мен те нямат достатъчно пари за подобна инвестиция. Банката се е разпостряла в инвестиционен бизнес, а и не съм сигурен колко пари дължи на държавата, поне според слуховете от преди няколко години.
  ДСК биха били най-вероятния купувач с оглед на това, че собствениците и на двете банки са унгарски банки. Нищо чудно да се получи нещо като "другарска помощ" в този случай. На ДСК клонова мрежа не и необходима, но готов кредитен портфейл от близо 1 Млрд защо не.

 • 6
  nns avatar :-|
  nns

  Интересно от къде пък ЦКБ могат да извадят пари?! То да не е като да надуваш хим-а и производните им на бфб :)). Още повече пък и 300 милки за рефинансиране.

 • 7
  galia66 avatar :-|
  galia66

  може да се обзаложим , че до дни ще новият купувач ще е ПИБ.При едно условие ако отправената оферта задоволи собствениците от Германия.Но да не забравяме , че в последният момент може да се намеси и австрийската Майнъл банк .А както знаем Австрия и Германия са си доста близки.

 • 8
  bib_10 avatar :-|
  bib_10

  До коментар [#7] от "galia66":

  Информацията ти е правилна до някъде.В момента обстановката не е много сигурна в страната и това се вижда от цяла европа.Кредитния рейтинг на България може да бъде понижен скоро понеже кризата ще се задълбочи с тези избори.На този момент едва ли даден купувач би рискувал в такава обстановка.Малките и средни предприятия в момента са в голяма криза кредитирането на физически лица е в кота 0.Струвами се ,че тази продажба ще се отложи за по добри времена.Немците не бързат с продажбата на всяка цена те искат да получат добра цена за това което продават а точно в този момент те няма да получат добри пари.А до Майнъл банк до колкото знам тук в София те са се отказали от интереса към МКБ Юнионбанк след одита защото загубите на МКБ Юнионбанк са доста големи.

 • 9
  dan1 avatar :-|
  dan1

  До коментар [#8] от "bib_10":

  Първо щеше да е Руска банка по твоите думи, после ДСК и ЦКБ щели да водят настървена борба (пак по твоите думи). Сега пък информацията на galia66 била правилна за ПИБ.
  Аз пък ще кажа че аз съм новият собственик... Изобщо не пускайте слухове само и само да кажете нещо.

 • 10
  pavlovich avatar :-P
  ........

  каквито и да са предположенията - едно е безусловно !
  много вожд-малко индиянец

  -----------
  Банка , залагаща на Кредитиране в БГ........
  не е обречена на успех (голям)

  ПИБ имат добър занаят - "ските" осигуряват в някаква степен външен ресурс . ...нямам инфо. за "популацията" на чуждите туристи през зимата, но вероятно не са малко.

  Просто при нас "къщата" се строи от Покрива , не от основите..

  Вероятно ще има "некакъв банков синтез" - прекалено много са 30 банки на икономика като нашата


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход